miercuri, 30 martie 2011

Gunoaiele Bucurestiului


Am vazut zilele trecute un articol interesant care aduce in memorie lucruri de care in general nu prea vorbim. Ne referim mereu la lucruri frumoase ale Bucurestiului dar ignoram in general mizeriile, gunoaiele. Armyuser publica la : http://armyuser.blogspot.com/2011/03/caminul-maturatorilor.html informatii despre procesarea gunoiului care ajungea in cele din urma in perimetrul de promenada de azi al Parcului Tineretului. Daca ne uitam pe planuri vedem ca pana tarziu a existat in "buricul targului" de azi un loc de procesare a gunoiului, chiar in vecinatatea Parcului Ioanid, a Scolii Centrale de Fete, a Gradinii Icoanei. Pe planul din 1909 al Parcului Ioanid apare, apare pe planul orasului din 1921 iar astazi avem pe acel loc Bulevardul Dacia si Piata Spaniei (aproximativ). Planurile mai jos in ordinea enuntata:



Am dat de multe ori in arhive peste plangeri ale diversilor cetateni referitoare la salubritatea precara a orasului in chiar inima sa. Despre faptul ca in Hanul Grecilor trebuia zidite ferestrele caci se aruncau inauntru gunoaie, ca pe zidurile nu stiu carei case din Romulus isi faceau barbatii nevoile ... nasol.

Iata mai jos cum se strangea noroiul si gunoiul de pe strazile centrale, cu o armata de maturatori si cu 10 care, lucrand de dimineata de la 8 pana dupa-amiaza la 7 in doua zile din aprilie 1860:


Nu stiu unde aruncau toate astea in anul de gratie 1860, probabil in aceleasi locuri ca mai tarziu.

Legat de subiect, putin deformat insa, tin sa spun despre gunoiul societatii de azi. Am auzit dimineata la stirile Realitatea FM ca romanii nu mai consuma stiri caci sunt foarte foarte interesati de can-canuri precum divorturile lui Columbeanu si a lui Pepe. Ca cica numai asta consuma si numai cutremurul din Japonia le-ar mai fi starnit un oarece interes. Ca nu-i intereseaza politica, administratia ci doar sa stie ce mai face Monica in lupta cu Iri. Apoi cica s-a facut si sondaj in doua zile pe teme suportului partii barbatesti sau partii femeiesti din divorturile cu pricina! O logica de bun simt ar spune ca sondajele nu le-au facut "romanii" ci presa care livra "stirile". Printre rezultate era si faptul ca vreo 80 % din chestionati spuneau ca lucrurile dintre "vedetele" astea ar trebui sa ramana private.

Mie mi se pare ca asta arata cat de grosolana este presa de la noi si cate scursuri ajung sa ne intoxice viata cu "stirile" si editorialele lor.

E ca si cum un restaurant ar avea in meniu de dimineata pana seara numai fasole si pe urma carciumarul s-ar plange ca romanii nu mananca decat fasole! Asta in ciuda faptului ca 80 % dintre clienti i-ar spune totusi ca fasolea lui ar trebui s-o serveasca la el acasa ...


Legatura cu gunoiul fizic in care calcam cu totii azi la tot pasul in oras nu cred ca este intamplatoare.

5 comentarii:

  1. @lilick :)) am talent(e) si nu ma tem sa il(le) folosesc! :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Tare, eu am lucrat 2 ani pe Dacia 99 (colt cu Alecu Russo), chiar la demisol, cum ar veni inconjurat de fostele gunoaie :) Nu se simtea nici un miros :)

    RăspundețiȘtergere
  3. @mihai turcu: :)) simpatica situatie! am o explicatie simpla: strada a costat foarte multi bani si probabil la fel si cladirea respectiva (frumos reabilitata) s-a facut pe foarte multi bani. din moment ce se spune ca banii n-au miros ...
    interesante informatiile din blogul dvs, pacat ca sunt eu un analfabet informatic!
    multumesc pentru vizita si interes!

    RăspundețiȘtergere
  4. Subscriu!

    Singura sansa in fata acestei grosolanii este sa schimbam rapid canalul sau sa nu dam click pe titlurile de articole care le tradeaza nesimtirea… (pt tv si online). Asta este minima pedeapsa care ne sta la indemana…

    RăspundețiȘtergere