vineri, 13 noiembrie 2009

Bonus pentru participantii la concursul "Hanul Gabroveni"Pentru toti cei care participa la concursul de restaurare si extindere a pasajului comercial cunoscut drept "Hanul Gabroveni" afisez rezultatele cercetarii suplimentare in arhive. Ma intriga faptul ca nu exista in tema suficiente documente istorice referitoare la parcelelele care in prezent sunt libere asa ca am cercetat planurile de aliniere si registrele cu autorizatii ale catorva ani. E adevarat ca n-am gasit mare lucru insa poate fi util si ceea ce am selectat aici. Ceea ce vedeti mai sus reprezinta planurile de aliniere ale strazilor Lipscani (1897 - 92) si Gabroveni (1891/1892 - 306) ; ambele urmau a fi largite dupa cum se observa. Astfel se explica retragerea parcelei din Gabroveni nr. 53 avand in vedere ca la autorizarea unei case a lui Moreno Ascher s-a procedat la exproprierea in vederea alinierii anterior autorizarii casei disparute intre timp. Din fericire largirea nu s-a mai produs mai departe ceea ce ne da astazi prilejul sa propunem variante de restaurare pentru pasajul comercial supravietuitor.Iata o casa care n-a supravietuit procesului de aliniere. Aici se afla astazi blocul cu restaurantul fast-food "Sferrif's".


Casa lui Asher din Gabroveni era lipita direct de pasajul comercial (cum arata pe calcan si urmele ruinei actuale) si arata dupa cum urmeaza:


1903


In strada Lipscani, pe parcela nesigura de la nr. 90 exista in 1902 o casa a unui anume Sergiu Cogalniceanu. Acesta dorea sa faca niste bude asa ca avem o descriere a parcelei, un plan al casei "vechi" si o sectiune a acesteia. Comparand cu imaginile fotografice din documentatia de concurs se poate vedea ca aceasta casa a fost ulterior inlocuita de una mai ampla, cu fereastra comerciala in maniera imobilului "Voaleta" si cu o lucarna centrala importanta peste cornisa. Inlocuirea trebuie sa fi fost facuta undeva inanii '20 insa nu am gasit autorizatia acesteia asa ca ne putem baza doar pe imaginile slabe furnizate de organizator.


Sper ca aceste informatii au fost utile. Din pacate, desi pe planul de aliniere al strazii Lipscani este indicat in dreptul pasajului comercial ca ar fi fost eliberata o autorizatie in 1897, la cercetare nu am gasit nicio astfel de documentatie. Poate am fost superficial ...

Succes la concurs si, cum se spune pe romaneste, "may the best (wo)man win!"

4 comentarii:

 1. Nu ti-am multumit inca... Extraordinare panoramele trimisee. Si foarte utile pt itelegerea unor zone. Mii de multumiri.
  Foarte interesante si imaginile postate in acest articol!!

  RăspundețiȘtergere
 2. Am citit din nou ce minuni de arhive ai scotocit!! Ce leme! Ce vremuri! Ce desene...Foarte buuna treaba ca le-ai pus aici!!

  RăspundețiȘtergere
 3. Multumesc mult pentru aprecieri! Acelasi lucru il pot afirma despre cartea pe care ai scos-o cu ARCUB! Minunata, daca s-ar pune pe piata ar fi cu siguranta best-seller!

  RăspundețiȘtergere
 4. D-le Adrian, vreau sa va felicit si sa va multumesc pentru materialele postate pe blog (pt. Hanul "Gabroveni") vreau sa folosesc aceste materiale pentru elaborarea unei lucrari, si as avea nevoie de sursa (bibliografie); daca ma puteti ajuta va rog sa ma contactati.
  Arh. A.Gorea goreaandrei@yahoo.com
  Va multumesc!

  RăspundețiȘtergere