Se vede pe sectiune modificarea de inaltime pana la 15.50 m
Si un grajd s-a mai propus. Mai tarziu pe locul acestuia a functionat o carciuma.
I.C. Zamfirescu era consilier local asa ca banuiesc ca nu i-a fost greu sa convinga primaria sa-i acorde dreptul de a construi mai mult. Am vazut dosarele sedintelor de consiliu din 1898 cu totul intamplator caci m-am nimerit in aceeasi zi cu arh. Dan Ionescu la arhive, taman cand acesta cauta ceva in aceste dosare. Fascinant. Frunzarind anul 1898 am dat peste numele dlui I.C. Zamfirescu, un consilier care cateva luni a tras chiulul din greu caci aparea mereu absent. Nu prea isi puneau ei problema de cvorum oricum caci am vazut si sedinte tinute cu doar 5 membri prezenti. Dar cand prezida Gr. Cerkez banuiesc ca era suficient. Ziceam ca e fascinant caci majoritatea sedintelor erau consemnate a avea loc seara, in jurul orei 9 ! Si totusi pare ca erau mai eficient decat oamenii de azi caci lucrurile pareau gestionate foarte bine ...
Aici este referatul arhitectului sef care semnaleaza ca la Hotel Bristol cladirea s-a aprobat a fi mult mai mare deviindu-se de la regulament ceea ce ar permite sa se faca si casa dlui Zamfirescu la 15.50 m spre deosebire de cei 17.00 m de peste drum. Ce discutie despre inaltime ! :))
Nici balcoanele nu pareau a fi in regula dupa taietura cu rosu de pe plan dar s-au facut. Iata fatada la Piata Universitatii:
completare aliniere Academiei circa 1867-1870
Din nou aduceţi lucruri interesante şi foarte tehnice în legǎturǎ cu istoria aceastei clǎdiri.
RăspundețiȘtergereRevin cu informaţia ca Zamfirescu, în afarǎ de a fi consilier municipal, era de profesie droghist, ca şi vecinul sǎu Ovessa.
Casa Zamfirescu a fost construitǎ post 1872. “Casa în care e instalatǎ drogheria Zamfirescu nu exista, grǎdina din faţa Universitǎţii nu exista. Aci se aflau nişte case ruinate cât şi o berǎrie cu un biliard de o şchioapǎ şi o grǎdinǎ de varǎ cu firma la “Der grosse Fritz...” rememoreazǎ C.Bacalbaşa.
Acum 140 de ani, pe locul statuii lui Gh.Lazǎr creştea porumbul.
@Dan, multumesc pentru completari!
RăspundețiȘtergereIn scrierea mea anterioara despre aceasta casa aratam ca ea nu poate fi decat mult post 1872. Poza de Radu Oltean pe care am afisat-o arata situatia de la Universitate inainte de 1893 caci in fundal se vede biserica Sarindar ce nu fusese demolata inca. Pe locul casei Zanmfirescu-Oppler nu apare acea casa. Ceva inainte de 1870 a fost caci am planurile de aliniere ale strazii Academiei circa 1867-1870 (ati folosit un segment al ei in ilustrarea hotelului Union) si acolo figureaza o cladire fara nicio indicatie suplimentara. Cum planul 1895 deja arata casa de care vorbim, banuiesc ca s-ar fi facut undeva in 1894. De altfel planurile din dosarul pe care l-am prezentat indica o structura cu plansee din profile metalice (profile I, de obicei sine de cale ferata refolosite) cu boltisoare ceea ce concorda cu anii de care vorbim. Asadar eu cred ca e o casa 1894 extinsa in 1897. Si modificata din plin in special dupa 1944. Completez cu segmentul de aliniere Academiei