In 7 mai 1887 era promulgata noua lege comunala, dupa mai bine de un an de dezbateri, pe care le puteti vedea reflectate in colectia ziarelor "Epoca" si "Romania Libera" (de la sfarsitul lui 1886) de pe www.dacoromanica.ro.
Azi democratia e deja moarta in cotet.
Legea votului uninominal intr-un tur ii da lovitura de gratie. Ne vom putea mandri cu alesi care o sa ajunga in scaune parlamentare poate si cu 10 - 20 % din voturi in unele cazuri (matematic este posibil) ceea ce, in conditii de prezenta mai scazuta ar putea sa insemne un numar ridicol de alegatori reali. Asta in conditiile in care Nicusor Dan a avut nevoie sa stranga un numar de 5 ori mai mare de semnaturi decat ar avea nevoie un portughez pentru a candida acolo la presedintie. Dar, trecand peste aceasta porcarie care ma face sa uit de decembrie 1989, iata continutul legi comunale din 1887, o varianta care o modifica pe cea din 1864 si care avea sa fie modificata in 1894 din nou. E de pe www.dacoromanica.ro pentru cei ce nu au rabdarea sa stea sa scormoneasca acolo.
De când tot spun eu că ar trebui să aruncăm un ochi pe legile acestea vechi. De multe ori îmi par cu mult mai mult bun simţ decât cele făcute în ultimul timp.
RăspundețiȘtergereCu toate ca sunt de mai mult bun simt, ele s-au nascut si greu si au produs si atunci tot felul de derapaje. Ce sa mai asteptam de la astea de azi? Am vazut cateva liste electorale din 1871. Stiti ca atunci, dintr-o populatie a Bucurestiului care prin 1900 era de 190.000, ultimul consilier se alegea cu aproximativ 700 de voturi? L-am vazut pe Eugeniu Carada neales pentru ca obtinuse doar vreo 400 de voturi. Va dati seama? Un om care aduna abia 400 de voturi si care a fost suficient de esential in formarea Bancii Nationale incat mai tarziu a avut o statuie iar azi strada pe coltul careia era asezata ii poarta numele !?
ȘtergereAcum au pus ochii pe varianta “votului uninominal într-un singur tur”, sunt curios ce rezultate va obţine astfel UDMR :)
RăspundețiȘtergereCat mai putine sper. Dar nu stiu daca merita sacrificata democratia pentru a ajutorul dat unor partide pentru a mai sta un pic pe bara ... spre permanent daca s-ar putea in cazul unora precum pedelistii. Era un cirtat celebru care spunea ca unele victorii pot sa te injoseasca in aceeasi masura in care unel infrangeri ar putea sa fie inaltatoare ...
Ștergere