marți, 10 septembrie 2013

LA ROSIA MONTANA - PROTEST DIN VIITOR AL LOCALNICILOR

Vad la stiri ca e un mare miting de protest al celor din Rosia Montana care au fost mobilizati in urma succesului partial pe care cetatenii din toata tara l-au repurtat prin multele mitinguri de protest impotriva exploatarii RMGC. 
Supararea localnicilor este ca de mai mult de 15 ani nu s-a luat nicio decizie iar ei "n-au ce munci". Prin urmare, blestemandu-i pe ceilalti ca nu-i lasa sa munceasca scandeaza ca "VREM SA MUNCIM!", "VREM LOCURI DE MUNCA!" Nu au scris asta dar pe gura au spus in esenta : "NUMAI IN MINERIT, CARE E SINGURA SANSA!". O doamna dintre protestatarii de acolo spunea ca sunt impiedicati singurii si unicii de neinlocuit investitori care au vrut sa faca ceva la ei. Ca nimeni n-a mai vrut sa investeasca acolo dat fiind ca nu e nici drum si nici cale ferata acolo. Oarecum corect insa doamna nu spune ca era treaba Consiliului Judetean si a Primariei sa caute solutii. Caci sunt si programe de finantare europene, e si Agentie de Dezvoltare Regionala, sunt o multime de oameni alesi sau numiti acolo care au ca indatoriri sa faca lucrurile sa mearga pe mai multe directii. Doamna cu pricina nu spune insa caexact acesti oameni alesi din Consiliul Judetean sau Primarie sunt dintre cei care sustin orientarea mono industriala si care spun pe toate drumurile ca numai mineritul e posibil la Rosia Montana, ca altfel oamenii sunt condamnati pe veci. Se poate trage concluzia logica ca daca la Rosia Montana nu se poate decat cu mina atunci si cei din satele din preajma sunt toti niste damnati pentru ca acolo nu e mina de aur si, de fapt, nici nu stiu cum de n-au murit inca pe capete in atari conditii.

Eu cred ca ei de fapt se antreneaza pentru ce vor face peste alti 15 ani pentru ca asta vor face atunci. Vor vedea ca s-a inchis exploatarea care va fi papat 4 munti si va fi lasat un imens lac de decantare a cianurilor in loc. Vor fi in situatia de azi cand, dupa peste 15 ani nu s-a luat inca o decizie. Isi vor da seama atunci ca, strigand exact ce striga astazi, nu vor mai avea de fapt nicio alternativa caci craca de sub ei va fi fost deja taiata (mai ales daca mineritul e singura solutie acum ceea ce inseamna ca si dupa). 

Si nici macar nu vor putea da la peşte in lacul cu pricina ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu