sâmbătă, 10 mai 2014

GALANTARUL DE SAMBATA XIX bis

Ziceam in legatura cu galantarul anterior ca parcela pe care se afla s-a unit candva cu cea alaturata sub numarul Lipscani 63-65, ceea ce astazi are numarul 71 din Lipscani. Cand colo, ce sa vezi? Stateam cu docomentele in memorie fara sa fac legatura cu casa respectiva! 
Mai sus este o imagine care ar data din 1927 si in care se vede fatada cu pricina. Am marcat cu o bulina verde casa. Imaginea arata galantarul mult acoperit de o copertina escamotabila din panza, conform obiceiului vremii. Poza este luata de la "turist in Bucuresti" iar in articolul cu pricina este si o vedere mai recenta a casei interbelice reimpachetate partial in urma cu niste ani si lasata in abandon. La momentul autorizarii din 1888 lucrurile aratau altfel dar pastrau cumva principiul cladirii mai mici anterioare peste care s-a cocotat:


Ce mi-a placut insa cel mai mult in materialele aferente autorizarii a fost referatul functionarului municipal. Acesta constata ca acea casa avea o curte insuficienta, neregulamentara cum ar veni. Insa opinia lui era favorabila avand in vedere pozitia comerciala la intersectia strazilor Decebal, Baratiei si Lipscani pe acolo ...


Documentele sunt de la AN-DMB, fond PMB Tehnic, dosar 26/1888

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu