vineri, 8 august 2014

CRIMA IN PLINA STRADA

Am dat un titlu idiot, cum ar da majoritatea "jurnalistilor" (care sunt idioti) atunci cand vor ca prin monstruozitatea enuntului sa atraga cititori desi subiectul in sine nu e chiar cum promite titlul. Adica da, e in plina strada a Banatului, la intrarea in Chitila, pe drumul care duce la Pitesti si care pana in acest loc se cheama Soseaua Chitilei. Victima este unul dintre ultimele (probabil chiar ultimul) corpuri ale vechii fabrici de zahar din Chitila. Am mai scis despre fabrica de zahar, ratiunea insasi de a fi a localitatii Chitila, care la origine era doar o suprapunere de trei mari mosii, una dintre acestea fiind mosia lui Nicolae Bibescu, mosia Mogosoaia Zalhana. La Arhivele Nationale Centrale, in fondul "Ministerul Agriculturii, Reforma Agrara, Ilfov" exista planul acestei mosii. Nu l-a mai cercetat nimeni pana la mine asa ca e bine sa dau un pic de extras aici:Am marcat pe acel detaliu al planului locul aproximativ al crimei. Saptamana trecuta s-a demolat acest corp pe care nu mai pot sa-l arat decat gratie fotografiilor din Google Maps, facute de cei de la Google in 2012:

Doua fotografii micute apar in monografia dedicata Bancii Marmorosch Blank in 1923, adica anul urmator intocmirii acelui plan de mosie. Le-am publicat in articolul anterior despre fabrica. Nu-mi dau seama acolo unde ar fi putut fi acest fost corp de poarta. Mai exista, tot la arhivele centrale, o fotografie mai buna a acestei fabrici. Ii multumesc Oanei Marinache pentru amabilitatea de a-mi fi furnizat aceasta fotografie si de a ma scuti pe mine de a mai cere, astepta si apoi fotografia eu insumi acest document. In fapt, acest cadru este unul dintre cele doua folosite la monografia de care spuneam si care in acea lucrare apare un pic decupat, avand lipsa extremitatea sa stanga:Nu stiu daca nu cumva tocmai acel corp din extrema stanga a fost cel ce s-a demolat acum.
Crima ramane totusi crima pentru ca aceasta cladire din ansamblul celei mai vechi fabrici de zahar din tara, un obiectiv atat de important incat era pe punctul de a genera un conflict diplomatic cu Austro-Ungaria in 1878, trebuia inclus in lista monumentelor istorice si nu demolat. Cu atat mai mult cu cat nu inteleg ratiunea unei astfel de demolari. E foarte probabil o "demolare preventiva". Dar ce poti sa mai spui in acest teritoriu impropriu numit tara?
Iata, gratie www.dacoromanica.ro , dezbaterile parlamentare din 1878 de care spuneam:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu