Am mai spus (în mai multe ocazii) despre faptul că, la noi, problema nu e neapărat atestarea specialiştilor şi a experţilor în protejarea monumentelor istorice. Atestarea asta se referă exclusiv la persoanele cu studii superioare şi acoperă doar problemele legate de întocmirea documentaţiilor – studii şi proiecte. Problema reală este lipsa atestării meşterilor şi dispariţia acestora în condiţiile inexistenţei pieţei de restaurare de la noi precum şi a ofertelor mult mai atractive din piaţa restaurărilor din Franţa, Italia sau Spania. Mai demult am mai adus vorba despre o organizaţie excepţională din Franţa, de mare tradiţie şi care produce astfel de meşteri. Este suficient să accesaţi legăturile pe care le pun aici pentru a vedea care este rolul învăţământului profesional şi ce divers specializaţi sunt cei ce lucrează în piaţa patrimoniului cultural francez.
La noi, rezultatele din domeniul învăţământului profesional sunt evidente când ne uităm la fondul construit din zonele construite protejate şi nu numai.
Având în vedere că Google ţine minte imaginile din street view, am găsit situaţia unor clădiri din străzile General Berthelot şi Griviţei, aşa cum erau ele vizibile din spaţiul public în anul 2009. Să vedem şi cum au fost refăcute acoperişurile acestor clădiri, în nişte poze proaste făcute de mine săptămânile trecute, în regim “reportaj”, adică folosind camera foto a telefonului mobil.
Din fericire mai există la noi şi câteva firme serioase, cu personal bine calificat dar pe care nu cred că şi-i permite oricine:
Corecte observatii. Dar face ceva OAR-ull pentru a impune o lege care sa priveasc direct restauratorii ? Daca ar face ceva in sensul asta , eu cred ca si edilii ar determina aparitia unei scoli de restauratori. Amatori ar fi. Remuneratia poate nu ar fi la acelasi nevel ca in celelalte tari dar la cata foame este la noi si cata saturatie de mana de lucru este in acele tari de care ati facut vorbire, cred ca pana la urma s-ar identifica si la noi un corp de meseriasi restauratori
RăspundețiȘtergereNu ar fi treaba OAR sa impuna legi, pana la urma OAR nu e in stare sa promoveze in lege faptul ca in ce priveste constructiile publice, acestea nu ar trebui sa fie proiectate prin licitatie ci exclusiv prin concursuri de arhitectura publice ...
ȘtergereVa contrazic in ce priveste "foamea", exista debusee in alta parte, e greu de gasit mesteri obisnuiti, daramite unii calificati. Asta pentru ca sunt prea putini cei care comanda astfel de lucrari si care cauta in mod special specialisti. Daca o fac, de cele mai multe o fac pentru ca sunt obligati sa o faca, intr-un fel sau altul. Cel mai simplu ar fi sa se recunoasca faptul ca diferentele de cost fata de lucrarile ordinare ar trebui subventionate. De aceea m insistat mult pentru recunoasterea acestui principiu in tezele prealabile ale codului patrimoniului cultural: "Protejarea patrimoniului cultural național este în responsabilitatea fiecărui cetățean, dar nu trebuie să devină povară pentru niciunul."
Textul tezelor este digitizat aici:https://lege5.ro/Gratuit/geztqobqgeyq/hotararea-nr-905-2016-pentru-aprobarea-tezelor-prealabile-ale-proiectului-codului-patrimoniului-cultural/1