marți, 8 decembrie 2009

Cladirea lui Lahovary proiectata de Grigore Cerkez

In studiul istoric referitor la cladirea Generala am parcurs mai multe dosare de pe strada Academiei. Pentru ca aici am dat peste numele lui Lahovary mi s-a parut interesant sa studiez. Iata planurile de situatie si ale "casei noi" din 1909 care poarta semnatura lui Grigore Cerkez. Interesant este si controlul si sanctiunile politiei referitoare la nerespectarea regulamentelor de construire. Mult mai interesant e si modul de obtinere al acceptului autorizarii prin telegraf. Viceprimarul il intreaba pe primarul Vintila Bratianu, aflat in vacanta la Karlsbad, ce sa faca referitor la cererea lui Lahovary de a construi in Academiei! Foarte eficient, Bratianu da indicatii din strainatate referitoare la modul de interpretare al regulamentelor!

3 comentarii:

  1. Romulus Andrei Bena11 decembrie 2009 la 15:35

    Salut,

    Numele meu este Romulus-Andrei Bena, sunt presedinte a Asociatiei Prietenii Scolii Centrale si locuitor al cartierului Icoanei. Am remarcat pe blogul lui Radu Oltean ca ai spus ca ai realizat studiul istoric ptr Eremia Grigorescu 3 (eram la curent ca s-a clasat) si ai informatii de la CZMI (stiam si eu cate ceva).
    E adevarat ca impactul cel mai grav va fi probabil noua cladire. Insa, desi nu sunt specialist (arhitect), ma intereseaza sa stiu cat mai multe informatii despre Eremia Grigorescu 1 si 3, de ce de exemplu 1 nu avea sanse la clasare iar 3 avea. Poate chiar as putea consulta undeva copia studiului. In general, ma intereseaza protejarea zonei Icoanei de alte demolari, eventual prin clasarea altor obiective cu potential. Imi poti scrie pe romulusbena@yahoo.com (si poti sterge acest comment, l-am scris doar in vederea de a te contacta).

    RăspundețiȘtergere
  2. Dupa parerea mea, casa de la nr. 1 nu are/avea nimic special. Este/era o casa precum foarte multe altele. In Romania se foloseste oarecum excesiv clasarea in lista monumentelor a unor imobile ce ar putea, de exmplu sa fie protejate doar la nivelul volumului, in cadrul unei zone protejate. Cladirea de la nr. 3, pe langa faptul ca are o valoare arhitecturala deosebita atat in ce priveste compunerea exterioara cati si a celei interioare, este legata de finalul vietii lui A.D. Xenopol (de unde si numele strazii din vecinatate). Si dinpunct de vedere urbanistic aceasta casa este importanta pentru structurarea strazii si a zonei in care se afla. Pe de alta parte, avand in vedere evolutia urbanistica a strazii Xenopol, vecinatatile casei de la nr. 1 s-au modificat ceea ce a generat un context care sa indreptateasca proprietarii acelei case sa solicite o aliniere la acest context. Nu prea exista un motiv intemeiat sa se refuze aceasta cerere. Refuzurile au curs timp de aproape doi ani pentru extrem de slaba propunere pentru noul imobil dar asta e o alta discutie. Voi trimite unmail privat cu lamuriri suplimentare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Hahaha Esti foarte tare Adrian! Am vazut si eu greseala pe care a facut-o domnul Varujan cu "a sta pe gratis", dar iti imaginezi ca nu mi-am permis sa-l corectez. Insa tu ai avut curaj. <3

    RăspundețiȘtergere