miercuri, 17 februarie 2010

Hagi Teodorachi si Tzigara Samurcas intr-o legatura indirecta

Incercand sa ma tin de promisiunea facuta atat prietenilor de la "Bucurestii noi si vechi" cat si colegului meu Petru de a le trimite o veche aliniere a strazii Polona, care pe un tronson se chema odinioara Hagi Teodorachi, am dat peste ceva din categoria "unde dai si unde crapa".

Asa se face ca, uitandu-ma mai atent la numele proprietarilor, vad pe o parte a drumului "Samurcasu" si pe cealalta "Toma Tigara". Asta nu poate sa insemne decat ca parintii lui Alexandru Tzigara Samurcas - Elena Samurcas si Toma Tigara - s-au casatorit dupa ce au stat pe aceeasi strada, chiar vis-a-vis! Altfel coincidenta ar fi prea mare ....

Nu stiu daca este chiar inedita informatia dar eu gasesc de cuviinta sa dau de stire.

Acestea sunt imaginile din "goagal" precum si cele din 1974 si 1911. In 1911 pe colt era Costica Sontu iar pe vechea proprietate Tzigara era Solomon Holfan. Azi pe colt e acel bloc interbelic iar casa din fosta strada Polona de la 1911 (si care e la fel si pe planul 1895) pare ca a supravietuit. Ea difera de cea de pe planul in care figura Toma Tzigara. Daca acea casa era facuta in 1864 inseamna ca era cea figurata in acel plan de aliniere care dateaza din 1868 sau 1866, nu-mi amintesc exact data.

7 comentarii:

  1. Arata ca o povestioara cu final neasteptat. In stanga lui Toma Tigara e un "Rosetti"?
    In sus se deschide o strada Armorii (Armurii)? Pe unde sunt acum, daca mai sunt, casele astea?

    RăspundețiȘtergere
  2. in cartea sa de memorii (vol. 1) Al. Tzigara-Sarmucas ofera o descriere amanuntita a casei tatalui sau (str. Polona nr 21), construita in 1864, si a imprejurimilor (mahalua Batistei).

    @Stefan
    in stanga, la nr 23, a fost casa grafului Scarlat Rosetti, iar dupa moartea sa (1872), casa a fost ocupata de C. Brailoiu, iar din 1882 de catre familia Kremnitz.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc amandurora pentru mesaje si mai ales pentru completare.
    @Stefan: ce scrie Paul e corect, in stanga scrie Graful Rosetti. Strada de mai sus este strada Armoniei dar care astazi se cheama Italiana.
    @Paul: n-am stiut ca exista o descriere amanuntita a casei. E bine de stiut. Nu am cartea respectiva. Scrie ceva si despre casa bunicilor din partea mamei?

    Eu am cercetat aceasta plansa a alinierii vechi a strazii Polona pentru ca ma interesa casa pe strada Batistei 20, casa ce a fost recent clasata monument istoric caci acolo si-a avut atelierul Nicolae Grigorescu.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Adrian
    intr/un scurt paragraf, Al Tzigara-Samurcas descrie si casa bunicilor materni:

    «Casa bunicilor ocupa coltul dintre str. Polona si cea Italiana, in fata casei tatei, compusa din doua corpuri: locuinta stapanilor, spre strada, iar in fata, despartite printr-o larga curte, dependintele servitorilor, grajdurile si alte acareturi. La marginea orasului de atunci, pe locul ocupat azi de casele nr. 25 si 27 din str. Icoanei, azi str. General Lahovary, se afla via bunicului, la care nu se putea merge decat cu caleasca, deoarece trebuiau strabatute mlastinile din str. Crinului, a Salciilor (azi str. Masaryk), continuand prin marile mocirle constituind azi Gradina Icoanei si imensa cladire a Scolii Generale de fete. Via a fost, dupa asanarea regiunii, incoroporata de cladirile joase ale hanului Samurcas […]. Pe acest loc a cladit in urma unchiul Jean Samurcas casele de la nr. 25 in al carui parter am locuit si noi multi ani, pana la moartea unchiului.»

    RăspundețiȘtergere
  5. @Stefan

    din pacate nu-ti pot oferi un raspuns concret.

    RăspundețiȘtergere