Pana una alta, August Schmiedigen a facut in 1914 o casa neoromaneasca pe care dl. prof. Pippidi o dadea ca fiind o creatie sigura a lui I. Socolescu. Iata extrasele din dosarul de autorizare:
In CD "Old Bucharest" exista imaginea nr. 190 cu aceasta casa identificata drept "Casa Slavici". Dna Cezara Mucenic a gasit prima aceasta lucrare ce era arhivata gresit, la o alta adresa a dosarului cu 10 autorizatii in care se afla. Dansa si-a notat gresit si mi-a indicat-o drept "casa Silovici". De fapt se vede ca pe proprietar il chema Lilovici si tocmai cumparase de la Alex Bacaloglu, acesta figurand inca pe planul din 1911. Din autorizatie rezulta ca arhitectul era Schmiedigen iar constructorul era un anume Scarlatescu. Planurile poarta si semnatura arhitectului Herjeu care era in functie publica atunci. Iata poza 190 cu casa la inceputurile ei:
Iata acum si poze publicate in cartea lui Parusi, ca ilustrare a unor operatiuni de pavare a strazilor. Pozele sunt ulterioare anului 1923 caci in fundal apare o cladire neoromaneasca autorizata in acel an si care mai exista si azi, la fostul nr. 5 pe Matei Basarab (casa de care vorbim fiind atunci la nr. 1)
Prima imagine, inainte de asfaltare, arata o casa cu niste mici lucarne si streasina catre Matei Basarab insa a doua poza, dupa asfaltare, pune in evidenta o mansardare si un atic ce a intrerupt streasina de care spuneam. Ciudat caci in 1920 fusese autorizata o extindere. Proprietarul era un anume avocat Choen iar arhitect a fost Ctin Dobrescu. Ce s-a autorizat "nu se pupa" cu ce s-a facut in realitate.
Imaginile cu ce e astazi urmeaza. Asadar acoperisul vechi din tigla s-a schimbat si acum e din tigla metalica de alta culoare, cu ferestre in planul acoperisului in loc de lucarne (oricum in proiectul initial se vede ca nu erau prevazute lucarne ci acestea aparusera in anii '20 la mansardare). Garajul proiectat in 1920 s-a facut altfel, i s-a mai cocotat si o camera, volumul nu e lipit ci detasat si ca tacamul sa fie complet, s-a mai tras si o frumoasa vopsea verde ...
Ce mi se pare insa simpatic, din categoria "unde dai si unde crapa" dupa cum imi place sa spun este urmatorul aspect:
Stefan Lilovici, proprietarul initial, statea tot pe strada Matei Basarab, la nr. 10, o cladire ce trebuia expropriata pentru alinierea strazii. Pe planul de aliniere al strazii din 1869 (sper sa nu ma insel asupra anului) care se chema "Incendii" la acea data, acea casa este indicata drept "constructie solida". Ea a fost probabil inlocuita de atunci caci pe casa actuala sta scris 1886 iar stilul concorda cu data. E singura casa care a supravietuit din vechiul traseu al strazii, azi e pe Lucaci nr. 4. Casa poate parea ciudata caci e, ca toate supravietuitoarele de acest tip, iesita in trotuar si casha. Vorbim despre asta:
Deci pe aceeasi strada ne-au ramas doua case ale unui anonim - Stefan Lilovici dar care ne leaga de un unicat spun eu - o locuinta neoromaneasca facuta de un arhitect neamt la origine si care nu este cunoscut astazi decat prin parteneriatul sau la realizarea Bancii Crissoveloni ...
PS: inainte de lucrarile care au dus la schimbarea invelitorii a fost respins un proiect de extindere realmente odios care urmarea realizarea unei constructii pe curticica ce azi e parazitata de dughenele alea. O constructie fals mimetica, cu o structura stupida, fara nicio noima nici in raport cu casa si nici in raport cu vecinatatile. A fost prilejul cu care s-a cerut demararea procesului de clasare in lista monumentelor, ceea ce s-a si petrecut intr-un final.
Intai de toate, iertati-ma ca scriu aici ceva fara legatura cu articolul dv. dar nu va stiu adresa de e-mail.
RăspundețiȘtergereVa rog frumos sa ma ajutati, daca puteti, spunandu-mi intre ce ani a fost construit blocul cu Libraria Cretulescu (hanul, stiu cand a fost daramat). As vrea sa am o abordare corecta intr-un eventual articol.
Multumesc,
Dan Rosca
Nu mai stiu ce-am raspuns pe mail atunci :)
ȘtergereDupa cum povesteste scriitoarea Edmee Gregorian,in Alte povesti ale doamnelor si domnilor din Bucuresti, August Schmiedigen a proiectat si o casa pe strada Koch 6, pentru Isaac Eskenazi, director la Banca Chrissoveloni. Arhitectul a si locuit un timp acolo, la etajul 1, inante de a pleca definitiv in Germania.
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru completare. Intentionez si un al treilea episod caci am mai gasit intre timp doua lucrari. De asta din povestirea respectiva nu stiam. Si nici n-am stiut ca e existat o asemenea strada!
ȘtergereIn Lista abonatilor de telefoane - Bucuresti 1937 apare numele:
RăspundețiȘtergereSchmiedigen August arh industr marmorei
Bd Col Mihail Ghica 86 S2 ....3-3036
şantierul Parfumului 2 S4 ... 4-7502
dornic Berzei 9 S2 ... 4-3375
Schmiedigen George d CI Plevnei 1 S2 . . . . 3-4416
Lista abonati 1938:
Schmiedigen August arh industr marmorei
Bd Col Mihail Ghica 86 S2 3-3066
domic Dr Marcovici 7 4-3375
Multumesc pentru vizita si completari! Desi mi-am propus de mult, inca nu m-am mobilizat sa scriu al treilea articolas despre Schmiedigen ...
Ștergerebuna,
RăspundețiȘtergereimi poti spune te rog in ce an a fost construita aceasta casa?
multumesc
A fost autorizata in 1914. In 1920 a mai avut o autorizare pentru un garaj, de data asta pe numele altui proprietar. Acesta a si facut, probabil, modificarea la acoperis de care vorbeam in articol si care n-are o autorizare in arhiva. Cred ca va puteam spune lucrurile astea direct, in sala de lectura de la Vacaresti, unde probabil ne-am intersectat ieri (daca e sa ma iau dupa imaginea de profil google).
ȘtergereDa, buna ziua
RăspundețiȘtergereva recunosc si eu
O intrebare mai am daca sunteti amabil sa imi raspundeti: dumneavoastra ati gasit acele autorizatii si planuri la arhive sau la primaria municipiului bucuresti? pentru ca la arhive au doar cateva fise incepand din anul 1913, tocmai de aceea nu stiu cui sa ma adresez pentru a reusi sa gasesc planurile acestei cladiri.
Multumesc anticipat
La PMB. Numele proprietarului e distorsionat, e trecut Silovici. In coltul din dreapta jos al primei imagini se vede si numarul dosarului: 267/1914
ȘtergereVa multumesc foarte mult pentru raspunsuri
ȘtergereBuna ziua,
ȘtergereSper ca nu va deranjez prea tare insa as vrea sa va intreb daca dumneavoastra ati fotografiat si plan subsol si plan parter ale acestei case.am fost la primarie insa perioada de asteptare este de 30 de zile iar mie imi trebuiesc aceste 2 planuri urgent. Astfel intrebarea mea este daca as putea sa le iau de la dumneavoastra,nu conteaza costul. Imi cer scuze daca considerati cererea mea prea indrazneata insa m-am indragostit de aceasta cladire si as vrea sa o folosesc pentru proiectul de diploma, iar singurele care imi lipsesc sunt plan parter si plan subsol.
Va multumesc
As sa raspund pe mail daca primesc unul la adresa din partea de sus a paginii. Cine e indrumatorul de diploma? Si nu e prea mic subiectul?
Ștergere