Am promis din nou prietenilor de la "Bucurestii noi si vechi" ca voi completa cu informatiile pe care le am o postare de-a lor si anume http://bucurestiinoisivechi.blogspot.com/2010/03/poate-ar-fi-trebuit-sa-facem-un-serial.html
Iata ca, incercand sa dau peste imaginile legate de Alfonce, am avut surpriza sa vad ca stocasem imagini chiar referitoare la casa de care vorbeau ei, casa Pillat din fosta strada Romana nr. 6. In studiul meu despre Dorobanti, cautand diverse case de pe Romana, am cercetat si dosarul respectiv chiar daca in final nu l-am mai folosit. E vorba de o extindere a casei cu o mica sera cu sistem de incalzire, extindere din 1913, an in care Otto Maugsch incheia cladirea Bancii de Credit Roman, actualul lor subiect de interes. Iata extrase din dosarul referitor la frumoasa sera din Romana 6:
Acum sa revin la obiectul promisiunii. Stampila arhitectului, cu care am inceput articolul, indica numele in forma aceasta: J.E. d'Alfonce de S'Omer. A proiectat in 1893 casa lui Nae Filliti in strada Romana 83, azi Eminescu 27. Iata ceva sumar:
Am gasit intamplator ca acelasi S'Omer facuse cu doi ani inainte o casa mult mai modesta in strada Popa Soare nr 13 colt cu Diminetii (azi Pictor Romano). Pe locul respectiv azi se afla un bloc interbelic nu stralucit dar interesant. Iata creatia disparuta:
Pentru ca urmatoarea chestiune a prietenilor citati se leaga de Maugsch am sa pun in articolul urmator ceva legat de o casa proiectat de acesta in 1899.
din zbor (518)
Acum o zi
Pana la urma Maugsch este arhitectul Bancii de Credit Roman?
RăspundețiȘtergereAm gasit la doamna Mucenic scris ca St. Omer a facut casa din Clopotarii vechi numita Carini. Cine este acest Carini? Am pozat casa, voi pregati articolul cand aflu ceva.
Posibil sa fie vorba de Ercole Carini, un italian naturalizat roman, profesor de contrabas la Conservator. A venit in Romania in 1873.
RăspundețiȘtergere@Stefan, sunt complet descoperit la intrebarea ta despre casa din Clopotarii Vechi. In legatura cu Maugsch ti-am raspuns pe blogul vostru.
RăspundețiȘtergere@Paul, multumesc mult pentru vizite si pentru informatiile strecurate. E greu sa gasesti informatii despre personaje cu nume mai sonore asa ca intotdeauna ma minunez cand cineva are date atat de exacte despre persoane despre care 99,99% din cetateni probabil ca n-au auzit in viata lor. De exemplu, ma intrebam odata si am mai intrebat si pe altii despre Grigore Mora. Exista o strada cu numele acesta asa ca imi inchipui ca omul a insemnat ceva. Si nimeni n-a stiut sa-mi spuna cine a fost acest om ... Am inceput sa ma intreb atunci cand i-am intalnit numele ca proprietar al unei case pe planuri ce au deja 100 de ani.
@Adrian
RăspundețiȘtergerein Enciclopedia "Cugetarea" (1939), sunt prezentati doi frati, Mihail G. Mora (n. 1883) si Virgil G. Mora (n.1884), ambii jurnalisti si avocati, dar acel G. patern s-ar putea sa provina de la Grigore Mora.
incearca sa consulti "Figuri contimporane din Romania" al lui Theodor Cornel, 1909. sunt mari sanse sa-l descoperi acolo.
@Paul: multumesc mult pentru surse. Eu am spus despre Mora in postarea despre Casa Verde din Gutenberg. Am gasit numele Mora pe planuri din 1864 (circa) pana spre 1909. In 1890 era "Gr. Mora" iar in 1909 "Cap. Mora" taiat si inlocuit cu alt nume ce figureaza si pe planul 1911. casa exista si azi
RăspundețiȘtergere