luni, 20 decembrie 2010

Drumul noptii furtunoase a lui Caragiale

Foarte frumos articolul dlui Rosca la: http://www.bucurestiivechi.ro/?p=2164 !
Reconstituirea pe harta a drumului spre casa a personajelor lui Caragiale dinspre "Iunion" e pasionanta. Intamplator, am si eu niste documente care pot sa adauge modest la atmosfera bine conturata la articolul cu pricina.

Este vorba despre doua case ce se gaseau vis-a-vis de gradina Iunion si pe care le pun pe planul orasului din 1911 cu doua punctisoare rosii.

Primul document provine din 1869 si este proiectul casei de la nr. 10 de pe strada Sf. Ionica. Daca numerotatia s-ar fi pastrat neschimbata pana in 1911 (insa de cele mai multe ori evolutiile sunt dramatice la acest capitol) atunci cladirea s-ar fi aflat pe coltul cu actuala Campineanu, atunci Stirbey Voda. Asta inseamna ca, la plecarea spre casa, personajele ar fi vazut aceasta casa in prima instanta caci se gasea peste drum de Iunion. La data premierei piesei casa ar fi fost relativ noua, n-avea decat 10 ani.

La adresa alaturata, peste circa 15 ani de la premiera piesei se cerea deschiderea unei curatatorii/spalatorii de haine. Adresa Sf. Ionica nr. 8.

Oricum, pentru completarea atmosferei, trebuie imaginat cum ar fi plecat personajele acasa, cu 15 ani inainte de premiera, daca in ajunul reprezentatiei ar fi plouat putin (nu stiu la ce lasat al secului fusesera personajele la Iunion ...). Cu greu, as spune, pentru ca in centru abia se faceau pavajele cu piatra ale strazilor. Iata ca in 1863, cu un an inainte de pavarea strazilor Lipscani sau Gabroveni, pe aceste strazi se aduna noroiul cu carele de catre maturatori ce veneau la 8 dimineata si plecau la 7 seara. Asta desi lista maturatorilor din acelasi dosar arata ca erau destul de multi! Cum s-ar spune azi: niste bugetari grasi care stateau in spatele unor cetateni slabi ...
La doua zile dupa acest decont (caci asta este, un fel de factura) se emitea un alt document care certifica faptul ca pe aceste strazi curatate de noroi reveneau aceleasi 10 care pentru a incarca si gunoiul ....

Asa ca e posibil ca "mate fripte" sa fi fost nevoit sa mearga cu grija astfel incat sa nu alunece in noroi si sa cada cu nasul in gunoi .... :)

3 comentarii:

  1. Frumos si realist tablou al capitalei de la 1870, asa cum arata ea chiar in spatele Palatului Domnesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Se putea spune insa si ca in 1879 era o avalansa de cereri pentru deschiderea de studiouri foto, de infiintare "panorame" unde sa fie expuse tablouri cu imagini ale luptelor din razboi ...
    Dar chestia cu mizeria era si cred ca inca va mai fi!

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere