duminică, 22 ianuarie 2012

Comorile Filantropiei

Ca raspuns la articolul omonim al lui Hungry Mole de la Simply Bucharest am decis sa aduc urmatoarele completari. Mi s-a multumit acolo pentru un ajutor care de fapt nu s-a materializat asa ca il materializez eu aici. Articolul de acolo arata starea absolut revoltatoare in care a fost adus un patrimoniu destinat la origine ingrijirii unor oameni sarmani si fara posibilitati, un spital care a avut o serie de proprietati dedicale lui, din ale caror venituri era finantata activitatea de binefacere din domeniul sanatatii. Cum spuneam acolo, ferice de noi bucurestenii ca avem un primar doctor ! (Spitalul e al Municipiului Bucuresti) Totul a pornit la initiativa doctorului orasului Constantin Caracasu si ca urmare a donatiei facuta de prefectul politiei de atunci. Este vorba de banul Grigore Baleanu care si-a donat terenul pe care s-a facut asezamantul. Iata-l:
Doctorul Caracas a facut toate eforturile si s-a oferit sa lucreze pro-bono la spitalul pe care l-a initiat pe vremea cand era doctorul orasului Bucuresti. Iata-l:
Probabil ca dintre descendentii sai au fost proprietarii hotelului Caracasu din strada Selari si Lipscani:
La initierea spitalului a participat si generalul rus Kutuzov care, cu ocazia unei serate date in cinstea sosirii sale la Bucuresti, a deplans inexistenta institutiilor spitalicesti in oras asa ca se zice ca a bagat mana din buzunar si a scos un pumn de galbeni pentru a se incepe o subscriptie. Unii au spus ca acei galbeni erau in numar de 7. Probabil ca a fost mai elegant decat este Becali atunci cand scoate teancu' de euroi direct din buzunar, legati cu un zgarci ... Bustul lui Kutuzov este prezentat la Hungry Mole. Informatia pe care am derulat-o aici este dintr-o carte dedicata istoriei eforiei spitalelor civile pe care o gasiti (free) la www.dacoromanica.ro Coperta arata asa:
In cuprinsul acestei istorii se ratacise si un plan al spitalului Filantropia de la 1871:
De fapt, eu ii trimisesem lui Hungry Mole o imagine a unui document din 1886, cu antet al crucii rosii pe care l-am prezentat in fragment intr-un articol mai vechi. E vorba despre marirea unui sopron pentru carutele de ambulanta ale spitalului. Ii mai dadusem si o cerere a cuiva de prin dosul spitalului care mentiona un teren viran pe care vroia sa construiasca dar ala nu e chiar asa relevant. Ma rezum la documentul de la Crucea Rosie.
Pe vremea aia totul se construia prin grija unei institutii net superioare oricarei case de asigurari de sanatate a oricarui guvern post-decembrist. Net superioare oricarei directii de sanatate a primariei. Astia nu au facut decat praf si pulbere in ultimii 65 de ani de comunism ... Iata din nou antetul Eforiei:
De aceea as zice ca "ULTIMA SOLUTIE - INC-O REVOLUTIE!" 
Multumesc Radu Iacob pentru imaginea pe care am prelucrat-o ca sa extrag esenta:

3 comentarii:

  1. Domnule, te felicit pentru articol. Urmaresc de cateva luni activitatea acestui blog, insa niciodata nu gaseam timp sa las cate o vorba, doua.

    PS: Mi-ati putea oferi o parere in legatura cu acest articol: http://pardau.blogspot.com/2012/01/comparatie-intre-trecut-si-prezent-ep7.html (scuzati spamul, daca asa considerati). Multumesc, toate bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum am citit-o; va multumesc :)

      In scurt timp voi avea nevoie de parerile unor arhitecti in privinta unor cladiri. Daca este necesar, ma pot baza pe dvs?

      Ștergere