marți, 3 ianuarie 2012

Cum e cu autodemolarea

Cladirile nu cad singure, de la sine!!
Am primit cateva fotografii de la Camil Iamandescu.
Le gasiti si intr-un scurt articol protestatar la Arheologie Industriala. Un articol foarte bun a scris Adrian Balteanu la Observatorul Urban. Cititi-l neaparat! Este scurt si absolut lamuritor!
De aici iau imaginile care urmeaza:
Se vede limpede din imagini ca procesul de degradare a fost accelerat si nu e provocat nici de cutremur nici de incendiu si nici de vanturi sau zapezi puternice. Cladirea a cazut din cauza FURTURILOR DE MATERIALE. Facute in voie. Noi, Asociatia pentru Arhelogie Industriala am semnalat inca de acum doi sau trei ani politiei, la toate nivelurile ei, despre aceste furturi de materiale. Ei n-au gasit nimic in sensul asta. Uitati-va cu atentie la imaginea de mai jos:
Cum sa nu cada cladirea cand toti buiandrugii metalici, toate grinzile si toti stalpii metalici, orice componenta structurala a planseelor au fost furate bucata cu bucata !?? O astfel de constructie nu cade asa, de la sine - trebuie impinsa sa cada. "Graul S.A.", dupa cum ati retinut si din articolul lui Adi Balteanu, sunt niste criminali caci au lasat imobilul monument istoric de izbeliste, nepazit. Ar trebui bagati in faliment iar conducerea operativa in puscarie pentru distrugere de patrimoniu. Dar primarului? Primarului ce trebuie sa i se intample? Nimic?
Articol de lege 422/2011:
CAPITOLUL II: Atribuţiile autorităţilor administraţiei publice locale
Art. 45 (1)În vederea protejării monumentelor istorice şi a respectării prevederilor legale în acest domeniu autorităţile administraţiei publice locale au următoarele atribuţii: a)cooperează cu organismele de specialitate şi cu instituţiile publice cu responsabilităţi în domeniul protejării monumentelor istorice şi asigură punerea în aplicare şi respectarea deciziilor acestora;
b)asigură protejarea monumentelor istorice clasate, aflate în domeniul public sau privat al municipiului, respectiv oraşului sau comunei, precum şi a celor abandonate sau aflate în litigiu, alocând resurse financiare în acest scop;
...

Acest articol de lege i l-am dezvaluit si domnului ziarist de la Adevarul care a scris un articol (articolas, depinde cum vrei sa il caracterizezi) si m-a contactat la sugestia lui Nicusor Dan. Probabil ca ce am spus eu n-a fost "foarte citet" ca sa zic asa caci eu n-am afirmat ca litigiul de proprietate intre aia cu graul si aia cu uleiul ar fi aparut dupa ce am sesizat noi "organele" ci ca din raspunsul "organelor" a rezultat ca nu prea e nimeni vinovat, drept care s-a dat NUP ca urmare a faptului ca e un litigiu de proprietate acolo. Deci noi doar asa am aflat ca e un litigiu, in mod sigur nu l-am provocat noi ... Sper ca in reportajul domnisoarei Raluca Ciobanu de la Digi Tv va reiesi mai clar situatia caci am spus pe gura, cu camera in fata. Cand s-o lansa televiziunea veti vedea si reportajul. Una peste alta, in ambele intalniri jurnalistice am sustinut si sutin in continuare ca aici trebuie de urgenta facuta exproprierea pentru cauza de utilitate publica. Din "justa despagubire" prevazuta de lege trebuie insa scazute toate costurile distruigerilor din neglijenta detinatorului "Graul S.A" pentru ca cineva trebuie sa plateasca.

Dar asta candva, caci in tara asta pana si Guvernul "isi asuma raspunderea" dar nu plateste nimeni pentru ca ni se fura democratia de sub nas. Ni se ia, de fapt, pentru ca n-o meritam asa cum nu meritam nici astfel de patrimoniu pus in valoare peste tot in tarile cu minim respect pentru trecutul lor ...

UPDATE: Wikipedia ne preia ca surse la descrierea Morii lui Assan. Sper sa intre si ceea ce am facut noi, AIR, intr-un proiect cu finantare externa care a avut ca mica parte producerea unui sit iinternet care are mai multe fise cu patrimoniu industrial de unde se poate accesa si http://industrial-heritage.ro/en/content/mill-assan

16 comentarii:

  1. Foarte, foarte trist. Ce bine ca ai scris despre asta, ca eu nu am fost pe faza, eram si plecat din localitate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte bine spus. Nu există nicio scuză, niciun vid legislativ pentru devalizarea Morii Assan. Onţanu n-are bani pentru 3 oameni de pază (3 schimburi)? Înarmat cu un celular, sună la 112 când apare cineva şi furturile ar fi, dacă nu stopate, mult încetinite. Scandalos.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt curios care este pozitia lui Oprescu parca el era primarul ales al Bucurestiului ?
    Am trecut de 1 Decembrie pe Stefan cel Mare si am vazut din bulevard un boschetar care se incalzea la un foc facut langa peretii morii.
    Ar trebui data o lege ca cei care lasa in paragina monumente istorice sa piarda dreptul asupra pamantului si asupra cladirii.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Raiden: cu atat ne alegem, cu scrisul. Ba mai sunt unii care spun ca batem campii. ONGurile n-au voie sa spuna nimic pentru ca nu vin cu bani de acasa sa faca treaba administratiei ...
    @Romulus: obligatia e a primariei generale. Dar politia locala nu era nici ea impiedicata de nimeni sa prinda niste hoti. In aceasta situatie nu numai hoti ci si distrugatori de patrimoniu.
    @Cristian: dupa cum spune Romulus, aici nu exista niciun vid legislativ. Exista legea monumentelor, legea administratiei publice, ba chiar si o hotarare a guvernului neabrogata din cate stiu eu - HGR 1430/2003 care arata cum se pot derula fondurile publice pentru sprijinul detinatorilor privati de monumente. Si exista legea exproprierii pentru utilitate publica, conceptul este prezent si in legea monumentelor. Trebuie doare niste "oua" si interes din partea administratiilor centrale si locale de A FACE.

    RăspundețiȘtergere
  5. tre sa cada ceva capete!...,exista o responsabilitate pt asta! O pedeapsa exemplara si crearea unui precedent s-ar impune!

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu nu-mi dau seama cum poate cineva să devalizeze o clădire fără ca nimeni în jur să observe devalizarea?

    RăspundețiȘtergere
  7. @Bibliotecaru: pai este simplu. Se preia modelul : "Luati si mancati, acesta este trupul meu!" Numai ca aici detinatorii, in cardasie cu autoritatile, practic au intors spatele si au zis "luati si furati, aici este cladirea care ma incomodeaza!". Nici nu mai e furt, e demolare preventiva. Degeaba am vazut noi, au mai vazut si altii, au semnalat politiei ... este exact ce spune Hungry Mole in articolul sau "Blatul lui Assan" - un blat.

    RăspundețiȘtergere
  8. ok, bun, scriem, informam, e bine, se face mai vizibila moara inca catorva oameni, dar sa nu ne plangem de starea ei atata timp cat nu se fac actiuni mai agresive de orice fel: culturale, mass-media, sociale (ca juridice am inteles ca s-au facut destule). n-am vazut un ONG care sa se duca acolo si sa faca ceva, o chestie cat de mica, culturala, eventual sa cheme si presa, n-am vazut un ONG care sa creeze un chestionar pentru populatia din jur, care sa interogheze asupra parerii directe legate de ruina, eventual avand atasata si o serie de propuneri de reconversie asupra carora cetatenii sa-si dea cu parerea. toata lumea e amortita si comenteaza doar despre si cand se prabuseste, fapt care, ironic sau nu, tocmai a atras mai mult atentia publicului.

    RăspundețiȘtergere
  9. Parerea mea este ca, pe de o parte, terenul este prea valoros sa ne mai gandim la "prostii" gen monument de arhitectura industriala, restaurare,reabilitare sau refunctionalizare iar pe de alta oamenii sunt prea ignoranti ca sa aprecieze farama de istorie pe care o reprezinta acest ansamblu. Trist...

    RăspundețiȘtergere
  10. @axelanti: cred ca iti dai seama ca ONGistul ajuns acolo ar fi imediat intrebat ce cauta si probabil s-ar dovedi ca ele e singurul hot. Nu cred ca asta e solutia; noi trebuie sa stam cu chestionarele in mana sa facem noi propuneri ca nu e treaba noastra. Noi trebuie sa stam pe capul autoritatilor care sunt investite de lege cu obligatii. Pentru ca ratiunea lor de a exista tocmai asta este, sa rezolve acele obligatii. Exista aceasta opinie ca ar trebui sa vina un ONG cu bani de acasa si sa faca ceva. Gresit. ONG trebuie sa faca lucruri alternative, suplimentare si nu sa faca ceea ce altii sunt mandatati sa faca. Nici n-ar fi legal altfel. Ii replicam cuiva pe un alt blog astfel. Daca matusa mea Al Tamara imi lasa 1 milion de euro din afaceri cu petrol ce pot face eu la Moara lui Assan? Trimi direct o echipa de muncitori acolo? Pe numele cui iau autorizatia de construire si in baza carui act? Sau sa platesc eu din milionul ala niste lunetisti care sa stea pe terasele blocurilor invecinate sa traga dupa ciori? Asta as face-o daca as avea bani ...

    RăspundețiȘtergere
  11. @ZaffCat: corect, asta e esenta blatului. Pentru ca o sotzietate fara printzipuri va sa zica ca nu le are. Vezi insa aici:
    http://whc.unesco.org/en/list/1368
    sau aici:
    http://whc.unesco.org/en/list/751
    La asta din urma am avut si privilegiul sa merg in 2008. Exceptional

    RăspundețiȘtergere
  12. @Adrian: stiu, sunt destule exemple, din pacate extrem de putine in Romania :-(

    RăspundețiȘtergere
  13. In primul rand, La multi ani pentru noul an!
    Excelent articol si trist intradevar. Prin faptul ca se intampla in capitala, in 2012, si pentru ca e un "model" care functioneaza pretutindeni in draga noastra tarisoara. Ar fi incurajator ca o astfel de poveste trista sa se transforme intr-o poveste de succes prin salvarea, refacerea, reutilizarea ansamblului respectiv. Pe cand oare si o astfel de "intamplare"?

    RăspundețiȘtergere
  14. De fapt ce vreti ? Vreti sa fie ”bine” ? Imposibil !!

    RăspundețiȘtergere
  15. @Anonim: ma multumeam si cu sa fim "normali" :)
    Binele e prea relativ. Recunosc ca nu prea mai vreau nimic "civic" in ultima vreme ... stiu ca in tara asta e imposibil.

    RăspundețiȘtergere
  16. Cum sa protejeze Primaria acest sit arheologic cand de fapt Ontanu este interesat ca Moara sa se prabuseasca cat mai curand sa mai bage niste bani in buzunar?Uitati-va la cazul Muzeului de Aviatie,in ce hal a ajuns fostul Aerodrom Pipera.Cata mafie exista in tara asta,de ce ne mai miram...Suntem un popor fara istorie...

    RăspundețiȘtergere