duminică, 22 iulie 2012

VINE REFERENDUMUL (3) !

Propaganda. A fost si este aceeasi, cu aceleasi teme, aceleasi reflexe indiferent de epoca. Ne-am imagina ca progresam. Nu. Ne invartim intr-un cerc temporal mai mare sau mai mic din care nu invatam niciodata nimic. Iata mai jos un articol din Scanteia anului 1953:
 
 Am subliniat cu rosu partile de text care arata aceeasi gargara cu reforma justitiei, cu servitul poporului, cu lupta impotriva trusturilor, cu ticalosii care disturba justitia adevarata care - nu-i asa? - trebuie neaparat sa aiba o evaluare politica pentru a sti daca este satisfacatoare sau nu. Oamenii trebuie instruiti sa o aprecieze la justa valoare ... Recunosc ca am cautat semnatura de final caci am crezut ca poate era semnat de generalul tata securist al eminentei doamne Macovei, ca prea ar putea fi atribuit si acestei malefice persoane. Recunosc ca problema mea nu este ca repetam aceleasi si aceleasi clisee. Iata mai jos un articol in urma tentativei de asasinat asupra lui Bratianu din 1886. Si in urma cu 125 de ani tot despre conspiratii rusesti se vorbea ca si acum. Tot pe impresii si nu pe fapte.
 
 Spuneam ca nu ma deranjeaza asta ci faptul ca exista persoane educate, inteligente care cad inexplicabil in plasa unei propagande atat de simpliste. De exemplu, iau de la Richard urmatoarea imagine:

Nu-l cunosc pe Richard in mod direct dar blogul sau arata o persoana sensibila iar faptul ca este prieten atat cu Radu Oltean cat si cu Turambar nu ma face sa cred decat ca este o persoana cultivata si inteligenta pe care sigur-sigur m-as feri sa o acuz de propaganda. Nu cred, cred ca are convingerea ca asa o fi situatia. De ce cade insa cineva in plasa unor clisee propagandistice nu pot sa spun ... Dar am si o replica pe care mi-a inspirat-o Bibliotecaru. El a avut inspiratia sa se uite in textele constitutionale de-a lungul vremii.
Iata:

Constitutia Romaniei 1965 (de la http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=37735) spune asa:
"Art. 71. - Presedintele Republicii Socialiste Romania este seful statului si reprezinta puterea de stat in relatiile interne si internationale ale Republicii Socialiste Romania"

Constitutia Romaniei 2012 (de la pupitrul dlui Basescu) spune ( http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=37735):
ARTICOLUL 80 (1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. (2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

Care este titulatura sub care se prezinta dl Basescu? "Seful statului" isi spune, dintr-un reflex firesc pentru orice structura mentala de dictator. Catre ce ne indreptam daca il sustinem in continuare? Spre democratie si viitor (generic definita ca VEST ) sau spre dictatura si trecut (generic definita EST, cu precizarea rusilor in mod explicit)?
Nu cumva e mai potrivit sa asociem comunismul dlui suspendat si nu votantilor impotriva sa?
Ghici ghicitoarea mea, ca sa-l plagiez un pic ...
Si pentru distractia finala, iata ca si in 1886 se practicau atacurile energetice: :)



 sursa documentelor este www.dacoromanica.ro

4 comentarii:

  1. Pentru mine e foarte clar : de fapt, Basescu admira si vrea sa aplice fara rezeve sistemul rocadei rusesti Putin -Medvedev-Putin s.a.m.d.
    Asta e idealul sau abscons.Trage cu dintii de putere.
    Deci, daca e nevoie : ДA, pentru demisie !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper sa nu fie hibe de organizare pentru a putea savura infrangerea mitocanului. Mai ales ca, daca se intoarce, la finalul mandatului va mai si huzuri pe banii nostri cu casa, spp si alte "beneficii" in urma unui mandat, de fapt a doua mandate absolut rusinoase.

      Ștergere
  2. Basescu a reprezentat o anumita etapa in evolutia noastra politica ... E fost votat, in el s-au pus sperante, a mai facut cate ceva insa de multa vreme este in contratimp cu ceea ce se intampla la noi. Pacat ca se cramponeaza de putere si ne pune pe toti intr-o astfel de pozitie penibila. Trebuie sa plece si va pleca ... probabil si cu un sut in fund.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa-i trantim usa in nas! :))
      Cred ca pentru trasul sutului in fund ar trebui organizata o tombola nationala ca sa putem alege un privilegiat caruia sa i se acorde aceasta placere.

      Ștergere