Am vazut zilele trecute un articol la Usierul de serviciu care trata chestiunea usilor inalte. Era vorba despre usi din sticla de la un complex comercial si despre problema tehnica a pivotului, respectiv a sistemului de blocare. Chestie tehnica de detaliu atat tehnic cat si estetic si functional (nu poti avea un opritor in pardoseala de care sa se impiedice publicul).
M-a facut sa zambesc denumirea "usi inalte" caci imediat cand aud asa ceva eu ma gandesc la usile Pantheonului din Roma. Unde sunt niste usi inalte. Din bronz. Acolo problema de pivot sau de balamale!
Nu stiu cat cantaresc de fapt aceste usi dar e limpede ca trebuia si trebuie o armata de oameni ca sa le manevreze pentru a le aseza in pozitie, fara sa ciobesti ce e in jur ....
Fotografiile de mai sus sunt de la: http://www.vroma.org/images/mcmanus_images/paula_chabot/engineering/pcengin.31.jpg http://mstecker.com/images/Europe/rome2011/pantheonmd-IMG_1884a.jpg
pentru ca ale mele sunt pe diapozitive si nu le-am scanat.
Mai e si Pantheonul din Paris al carui portic are o scala colosala, destul de greu de perceput in imaginile de mai jos:
Dar tot cu usi inallte si masive care imi pun aceeasi intrebare. Cum s-a facut montajul unor astfel de usi in epoca in care erau alte tehnologii? Eu cred ca putini arhitecti azi stiu sa raspunda la aceasta intrebare. Cum faci sa stea dreapta, sa se inchida bine si s-o poti urni cu usurinta?
Foto de aici:
La Micul Trianon am avut aceeasi nedumerire tehnologica. Cladirea, desi are identificarea "micul" Trianon, este suficient de ampla la interior, in hol, ca sa iti pui astfel de intrebari. In conditiile tehnice ale secolului al XVIII-lea, oare ce structura se ascunde in spatele acestei imagini?
Nu orice vezi este si ceea ce ti se arata, dovada aceasta casa din Paris, Ile de la Cite undeva. Pe sub piatra pe undeva se afla niste zdravene piese din lemn.
Asa o fi si la Trianon? Caci mare e deschiderea consolei palierului de la etaj si mai are si o scara de descarcat pe ea ... Am intrebat acolo, am mai intrebat si niste arhitecti. Nimeni n-a stiut sa-mi spuna cum a fost facuta de fapt structura asta aparent banala. Nu ne mai punem azi problema decat in jurul felului in care arata lucrurile si mai putin in jurul a cum sunt produse. De aceea imi si place emisiunea de la Discovery numita "How it's made?"
PS: pentru ca am memorie buna a locurilor am dat o cautare pe Goagal sa gasesc cladirea. E pe Ile Saint Louis de fapt.
Interesanta provocarea :)... nu este asa complicat pe cat pare. Voi pregati un post pe aceasta tema.
RăspundețiȘtergereRevenind la cele din mall, poate ar fi trebuit sa fac precizarea " usi inalte din sticla" ... 4 metri este o inaltime mare avand in vedere ca este o foaie de sticla securizata ( singura rigidizare, pentru a nu flamba, este asigurata de manerul tragator ); usa este instalata intr-o zona publica si poate avea si un numar mare de deschideri/inchideri - asta comparativ cu cele prezentate in acest post, usi care, probabil, au un singur astfel de ciclu pe zi.In respectivul post, de fapt prezentam o "mestereala" specific romaneasca: in loc sa fie pus un amortizor corespunzator ( costa aprox. 150 euro bucata ) s-au montat un pivot si un blocator ( cam 100 euro ) deci s-a economisit fabuloasa suma de 100 euro la 2 usi si s-a scapat si de complicatia montarii amortizorului ... probabil i-a luat firma montatoare, caci beneficiarul oricum nu stie despre ce este vorba :)
N-am vrut sa fiu provocator dar abia astept urmarea daca tot s-a marcat :)
ȘtergereAvea si Vitruviu o descriere a unor astfel de usi de templu dar nu stiu daca se referea la mecanica usii sau numai la proportiile pe care ar trebui sa le aiba. Am sa verific.
Eu am inteles problema meschinariei la usile alea de sticla. Ele sunt, intr-adevar, niste usi mari si periculoase in situatia unor neglijente tehnice. Am sa scormonesc dupa niste usi de la un hotel din Venezia, din interior, la care au taiat foile de sticla ca sa imbrace toate profilele coloanelor (de la baza pana la capitel) intre care erau montate. Daca le gasesc le pun duminica viitoare.
O mica paralela: cind usile respective ( meidevale) se dovedeau prea inalte sau prea grele, de multe ori se adauga intr-una din foi o usa mai mica, de zi-cu-zi sa zic asa, care era usor deschisa. In engleza i se zice "wicket door " (wicket inseamna in ziua de azi ghiseu). Nu pot sa postez imagini in comentariu,deci va rog sa dati un google ( eventual Wikipedia? n-am verificat). In Anglia in special se foloseau foarte mult atit la usile marilor catedrale cit mai ales la portile principale ale castelelor. Foarte interesante asociatiile sociale cu aceste usitze - anumite clase si anumiti oameni nu aveau acces decit prin aceste usite, erau usile unde se lasau si se primeau provocarile din partea altor orase, etc. - merita un capitol separat pentru cine are putin timp... interesante articolole depre usi, sint unele dintre cele mai ignorate, desi atit de mult folosite, elemente arhitecturale...
ȘtergereMultumesc pentru completari! Exista astfel de usite si in spatiul romanesc atat intra cat si extra carpatic. Un exemplu este cel de la poarta manastirii Sucevita dar sunt si alte locuri pe care nu mi le amintesc acum in mod particular. In ce priveste usile, loc mai potrivit decat cel al "Usierului de serviciu" nu cunosc. De aceea il si urmaresc in mod constant. Mai sunt insa si alte detalii care scapa de cele mai multe ori observatiei si anume ferestrele, obloanele si alte asemenea "detalii" care sunt esentiale penntru cladiri. De exemplu nimeni nu observa ca s-au pierdut aproape definitiv rulourile de la blocurile interbelice care se puteau transforma in umbrare sau rula ca atare. Odata cu introducerea tamplariilor PVC la blocul Malaxa a lui Horia Creanga din Magheru cred ca s-au ca dus
ȘtergereFelicitari pentru articol mie mi-a placut foarte mult.
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru apreciere si pentru vizita. Mai gresesc si eu din cand in cand si-mi mai scapa cate o scriere care indeamna lumea sa comenteze :)
ȘtergereFoarte frumoase usile !!
RăspundețiȘtergerela fata locului sunt de-a dreptul impresionante (alea din bronz)
ȘtergereSunt de-a dreptul minunate!!
RăspundețiȘtergere