sâmbătă, 29 martie 2014

GALANTARUL DE SAMBATA XIX

În 1875 se autoriza pe strada Lipscani, la nr. 65 de atunci, o modificare a prăvaliilor mai vechi (desenat cu negru, spre deosebire de partea nouă desenată cu roşu) pentru a genera această faţadă:


Din scara şi cotele din desen rezultă că uşile şi galantarele celor două prăvălii îngemănate erau uriaşe. Uşile trebuie să fi avut vreo trei metri înălţime astfel încât această construcţie parter avea de fapt o înălţime la cornişă de circa 6 m. Peste mai puţin de treizeci de ani aici era deja o clădire cu un etaj, cu faţada altfel compusă, având 7 goluri de fereastră la etaj, aşa cum se poate vedea într-o frumoasă colecţie de imagini ale străzii Lipscani strânse cu migală într-un articol de blog aflat la adresa aceasta: http://turistinbucurestiro.blogspot.ro/2014/02/lipscani-dinspre-selari-inspre-piata.html De aici am selectat şi imaginea de mai jos pe care am marcat locul galantarului din 1875.


Pe planul din 1895-1899 unificarea parcelelor era deja infaptuita; se citeste "63 si 65" pe locul respectiv. Planul de aliniere al strazii Lipscani era din 1886 iar pe acel plan adresele erau inca distincte. Mai trebuie sa precizez ca documentul de arhiva provine de la AN-DMB, fond PMB Tehnic, dosar 23/1875.

8 comentarii:

  1. Imobilul respectiv este cladirea de pe Lipscani nr. 73 de astazi ? unde este magazinul Marelbo ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 65 de atunci s-a comasat cu 63 de atunci si a rezultat ce e nr. 71 de acum. Nr. 73 de azi, adica pravalia Marelbo a ramas pe loc, e aceeasi care se vede si in cadrul asta imediat in dreapta punctului galben pus de mine.

      Ștergere
  2. Ciudat e ca in 'Anuarul Bucurescilor pe 1889-90' nu exista adresa Lipscani 65.

    Aveti idee de ce nu se poate comenta pe site-ul bucurestiivechisinoi.ro ? apare eroarea: "Error: You have entered an incorrect CAPTCHA value. Click the BACK button on your browser, and try again" asta desi nu se afiseaza imaginea CAPTCHA ..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atunci ca si acum, aparitia intr-un astfel de catalog banuiesc ca se platea. Poate ca aia n-au vrut sa apar asau n-au vrut sa plateasca. Nu stiu. Am adaugat un fragment de plan cu Lipscani in 1895-1899 pe care se vede ca parcelele erau unificate cu nr. 63 si 65.
      Nu stiu de ce nu s-ar putea comenta la BVN !?

      Ștergere
  3. In 1927 imobilul avea decoratiuni interesante - imaginea nr. 86 de pe site-ul de mai sus: https://lh3.ggpht.com/-kYYCUSlygYI/UvKpSKsQMAI/AAAAAAAACNk/CStBJ8j06ok/s1600/315_001.jpg

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, multumesc pentru completare! E chiar dintre imaginile din articolul catre care dadeam si eu trimitere daca nu ma insel.

      Ștergere
  4. Multumesc pentru link, imaginile respective sunt de pe delcampe.net.
    Îmi puteți spune unde pot găsi planul din 1895-1899 la care faceți referire ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Era musai sa daulink din moment ce am folosit informatia gata centralizata. Planul este de gasit numai la Muzeul de Istorie al Municipiului Bucuresti, la palatul Sutu. Ei detin singurul exemplar.

      Ștergere