sâmbătă, 21 iunie 2014

MICI DETALII 12

In urma cu 15 ani, cand calcam prima data in Paris, am ajuns in fuga si in Place de Vosges care si atunci ca si acum, arata la fel ca in urma cu 400 de ani.

Poza de mai sus e din 2005 caci prima data n-am avut un aparat foto la mine. Stiu ca in porticurile acestei piete m-a frapat atunci sistemul de boltire care mi s-a parut extrem de dibaci pentru ca piatra si caramida pareau imposibil asezate din punct de vedere static. Am ramas cu impresia asta creata in fuga. In 2005, cand m-am intors acolo cu o camera foto, am facut poza asta:

Atunci m-am uitat cu mai multa atentie si mi-am dat seama ca piatra nu pare chiar piatra. O galerie este chiar fara "piatra" sau caramida astfel ca devenea limpede ca e o butaforie:
 
Cand m-am intors in 2011 (din exteriorul Place de Vosges am mai folosit fotografii din 2011) am avut bucuria sa prind un santier astfel ca misterul a fost rezolvat: 
Avand in vedere sarmele si scoabele pe care le puteam vedea de jos, imi inchipui ca nu e deloc prima refacere. Si iata cum arata boltirea dupa reabilitare in alta parte a porticului: 
Si o alta imagine din alta zona:

Dar poate n-ati remarcat ceva in imaginile cu galeriile. In 2005 vedeam asta:

In 2011 vedeam asta:

Cred ca era mereu vorba despre cetateni europeni din aceeasi gasca pe care o vedeam la Tour Eiffel in 2009:


Cand francezii termina cu ce au ei de lucrat, e limpede ca au de ce sa se enerveze in legatura cu astfel de cetateni si odata pun mana si aseaza ceva in caucioarele lor de supermarket ...

4 comentarii:

  1. din textul de la sfârșit ar trebui să înțelegem că tu ești de acord și susții astfel de acțiuni?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu sunt de acord si nu le sustin dar pot sa le inteleg. Inteleg cum este disperarea ca ai dat bani pe o proprietate, locuiesti intr-o colectivitate normala si, deodata, lucrurile se schimba si devii un prizonier al situatiei pentru ca autoritatile nu-si fac treaba. De exemplu, sun destul de des la politie noaptea pe la 12.00 pentru ca in jurul ferestrelor mele racnesc niste betivi tot felul de lozinci rapidiste. Nu se intampla nimic. La un moment dat ajung sa visez frumos ca am niste grenade de mana pe care le arunc discret din balcon daca alta solutie oficiala nu se gaseste. Sa ne intoarcem in timp la Hadareni - nimeni n-a zis nimic cand s-au implinit 20 de ani de la ceva din care nu s-au tras toate invatamintele: http://ro.wikipedia.org/wiki/Ciocnirile_de_la_Hădăreni
    Adica atunci cand autoritatile nu-si fac treaba iar oamenii ajung la un anumit stadiu de disperare, lucrurile o iau razna.

    RăspundețiȘtergere
  3. Poate ca romanii nu au gasit solutii adecvate pentru a integra ceea ce nu se poate integra. Francezii ce solutii au in afara carucioarelor de supermarket? Nu cumva asta e rezultatul disperarii?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita in primul rand! Apoi as spune ca eu cred ca intotdeauna disperarile apar cand societatea tolereaza inclcarea regulilor care pana la urma te afecteaza pe tine in mod direct. Eu nu cred ca in prezent reactiile de respingere a tiganilor sunt strict legate de etnie ci de comportamentele asociate cu aceasta etnie, mai exact cu comportamentele identificabile atunci cand exista grupuri ale acestei etnii. Pentru ca individual tiganii nu cred ca pun probleme iar eu personal nu am nimic impotriva cuiva doar pentru ca apartine acestei etnii. Este vorba despre comportamente sociale pe care, mai peste tot comunitatile care reactioneaza violent, sistemele de lege si ordine din locurile respective nu au reusit sa le rezolve. Cand confortul social si proprietatea iti sunt afectate si vezi ca cei care sunt insarcinati sa vegheze ca aceste lucruri sa fie garantate societatii respective nu fac nimic, atunci la ce te poti astepta decat la reactii disperate? Aceasta plaga numita "pilitical correctness" genereaza reactii aberante ale administratiilor si, in cele din urma, reactii disperate ale societatii, satula de "toleranta" prost inteleasa cand vine vorba despre reguli. Asta e parerea mea, poate cam prost exprimata la ora asta.

      Ștergere