sâmbătă, 3 iunie 2017

PE STRADA SEMICERCULUI

In urma cu aproape 4 ani, ziceam despre o casa din strada Semicercului ca ar fi sigur anterioara razboiului de independenta. Iata imaginea acesteia din Google street view, 2011:

Ei bine, am gresit cu ceva mai mult de un an pentru ca, intre timp, am gasit cererea de autorizare a acesteia. E din 1879, se afla la AN SMB, fond PMB Tehnic, dosar 15/1879, la fila 13.
Bine, exista o oarecare doza de aproximare caci la momentul anului 1879, numerotarea era usor alta, date fiind miscarile de aliniere ale strazii Semicercului. Totusi, din documentul de autorizare reiese ca e vorba despre un corp pe fund de lot dinspre strada Grivitei nr. 48 (la acea data inca numita "Calea Targovistei"). Asta reiese din referatul de pe verso, unde se spune "le va aseza in curte si cu o facada spre strada din dos disa Semi-Cercului". Daca ne uitam pe planul din 1895-1899, casa despre care vorbim apartinea unei parcele ce avea nr. 50 in Calea Grivitei (cu marcaj rosu pe plan).
In acelasi timp, celelalte parcele invecinate in ordinea descrescatoare a numerotarii nu au corpuri pe fund de lot care sa poata corespunda descrierii din 1879. Prin urmare, dat fiind aspectul acestei case, a carei amprenta la sol de azi e identica celei din 1895-1899, rezulta ca despre asta este vorba. Nu este singura casa din zona realizata in 1879. Din fericire, si aceasta casa mai exista si azi, pe coltul cu strada Ecaterina Teodoroiu (fosta Tunsului, langa fundatura Osiris). Se gaseste in acelasi dosar de arhiva, fila 361 (am lasat cu acelasi marcaj rosu locul casei despre care vorbim):  

De fapt, ceea ce ma determina sa scriu despre casa asta este disparitia totala in ultimii 10 ani a tamplariilor originale. Fata de 2011 a disparut si a doua usa de sub balcon dar si ultimele doua ferestre de la etaj. Ma astept si la o "reabilitare termica" in curand, pentru a fi schimonoseala completa ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu