marți, 30 martie 2010

Radu Oltean revine

Dupa o absenta destul de indelungata Radu Oltean a postat din nou.
http://art-historia.blogspot.com/2010/03/ce-ne-facem-cu-protocronistii.html

Intamplator ne-am si intalnit asa ca i-am promis o imagine care sa mearga pe langa subiectul dezbatut de el. Iata locuinta din apropierea Sarmizegetusei Regia care apartine unui tarabostes numit Napoleon. Nu scrie numele la poarta, pe butonul de sonerie, ci l-am aflat "pe surse". Adica, fascinat fiind de maretia acestei resedinte (...) am intrebat a cui este ...
Enjoy!

Pentru ca Stefan a mentionat murus dacicus iata si un detaliu al acestei maniere constructive:


Imaginea provine, in mod evident, din acest context:


In imaginea de mai jos apar in abandon niste fragmente de vagoneti metalici precum si niste discuri din beton armat folosite pentru reconstituirile care abunda in acest sit (unele cu titlul de "reconstituire fantastica" ca decor pentru un cunoscut film si ramase ca fiind piese "autentice" in lipsa oricarei explicatii la fata locului). Imaginile sunt din primavara lui 2006.

10 comentarii:

  1. Mersi mult Adrian. Am postat-o. Frumoasa lucrare de arhitectura. oare ce se afla in interiorul turnuletelor? Scari in spirala, toalete, sau sunt pline?

    RăspundețiȘtergere
  2. Toalete pline probabil :)))
    Mie mi-a placut maniera de placare cu piatra. La baza turnurilor nici macar nu s-au ostenit sa faca in asa fel incat rosturile sa fie incalecate pentru a mima corect o zidarie din piatra. Ca sa nu mai zic de aberatia balconului ce se vrea din piatra dar sta pe niste false console din lemn ca niste scobitori mai groase.

    RăspundețiȘtergere
  3. Avand in vedere ca apartine unui tarabostes, fie el si pe numele de botez Napoleon, ma gandesc ca sunt pline, confectionate dupa metoda traditionala murus dacicus.

    RăspundețiȘtergere
  4. ma uitam ce tampenie pe placile de informare de pe teren, de la Sarmi...
    Tu stiai ca cetatea propriu zisa e construita in forma ce se vede acum, DE ROMANI, dupa cucerire? In acelasi stil de de murus dacicus (e clar ca au folosit daci) dar in interior a fost garnizoana romana (ce avea termele alea). Mi-a zis-o un arheolog bun cunoscator.

    RăspundețiȘtergere
  5. Radu, trebuie sa-mi recunosc incompetenta in materie de constructii dacice ...
    Nu am cartea dar stiu ca am vazut candva in lucrarea lui Daicoviciu - Dacii - schematizari cu elemente de tehnica a constructiilor geto-dace. Nu-mi aduc aminte ce spun despre Sarmizegetusa Daicovicii (Constantin si Hadrian)si nu stiu cat din ceea ce au scris ei e contestabil azi. Iar la noi nu se studiaza deloc arhitectura dacica ...

    RăspundețiȘtergere
  6. Acolo e fieful celor de la Deva dar cel mai cunoscator imi inchipui ca e Ioan Piso de la Cluj care isi are fieful la cealalta Sarmizegetusa, cea romana.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu ma tot intreb daca cioara aia sau vultur ce o fi e blazonul tarabostelui. Oricum, constructia a durat destul de mult. Prima data am vizitat zona in vara lui 2000(cand exista o tablita indicatoare "spre sfanta cetate Sarmizegetusa Regia", iar piramida lui Nap nu era gata Cred ca a finisat-o intre 2005 si 2008.
    In una din vizitele in zona m-au intrigat niste vestigii de-ale "arheologilor": lazile de bere, manelele care duduiau in incinta sacra si corturile asezate in templul solar.

    RăspundețiȘtergere
  8. @romanian templar: fotografia este facuta in primavara lui 2006. nu pot sa ma pronunt asupra speciei de pe blazon :). multumesc pentru vizita!

    RăspundețiȘtergere
  9. La Moigrad in salaj ..e o garnizona romana care are poarta principala identica..sigur e un pribeag roman ramas pe la noi pri DACIA..NU CRED CA E NAPOLEON SAVESCU..ca dinsu e ca noi dacii cu genetica HAMBURG..FARA ROMANIZARE CARE O FOST UN MARE FALS ISTORIC .....ar fi bine sa il cautam la A.D. N. ..SIGUR E UN PRIBEAG....arheologul gelu florea stie tot despre sarmis..poate ne informeaza aici..va multumim anticipat asteptam curiosi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poarta aia este si ea o reconstituire din moda reconstituirilor care se faceau in urma cu cateva decenii. Un castru reconstituit este si la intrarea in Valea Oltului, langa Cozia. Situl de la Moigrad este lasat in paragina caci explicatiile de la restul obiectivelor excavate pe cuprinsul asezarii sunt sumare si pe niste table ruginit, traseul de vizitare este confuz samd.

      Ștergere