sâmbătă, 14 mai 2011

Boc, Sri Lanka si Romania



Luni incepe reuniunea anuala a ICLAFI la Karlskrona in Suedia. Nu ajung acolo si nici reprezentatntul Sri Lanka. De la acesta am aflat insa ca in Sri Lanka s-a produs o miscare grevista interesanta. 90% din cadrele didactice universitare cu functii administrative au demisionat din aceste functii pentru ca guvernul nu a marit salariile universitarilor asa cum a promis. Citind articolul prin care ne informa despre acest lucru mi-am dat seama de asemanarea izbitoare cu Romania lui Boc in ce priveste acest subiect.
Sa vedem de ce. Pai in primul rand pentru ca acolo, in Sri Lanka, se punea problema prin 2008 a aloca 6 % din PIB pentru invatamant. Pai si la noi se vantura aceasta tema. Iata articolele pentru situatia comparativa la:


http://www.mediafax.ro/social/sindicalistii-din-invatamant-cer-6-din-pib-pentru-educatie-3773801
Stim ca in Romania se merge tare pe promisiuni, in special in preajma conjuncturilor electorale. Imi amintesc cum Tariceanu spunea ca nu se poate cu 50% iar Boc urla ca trebuie ca guvernul liberal sa plece, ca da el bani din prima zi. Ca la radio Erevan, nu s-a dat ci s-a luat. Dar iata ca si in Sri Lanka e cu promisiuni care starnesc niste asteptari:

http://www.tops.lk/article27245-university-teachers-salaries-to-be-increased.html
Bineinteles, cand si-au dat seama ca "au luat teapa", sindicalistii din Sri Lanka au facut o conferinta de presa in martie si au spus ca va fi cu protest. Dar, ca dupa un model romanesc, guvernul a zis ca se da, sa stea linistiti la locurile lor:


http://www.news.lk/index.php?option=com_content&task=view&id=14371&Itemid=44
Pentru ca, stiti bine, cei putini care cititi aceste randuri, guvernul in care activeaza reputatul om de stiinta si de caracter - Funeriu - promite. Promite desi initial aloca niste resurse cel putin jenante, ca sa ma exprim decent:


http://www.bitfm.ro/stiri/funeriu-2011-nimeni-nu-va-pleca-din-sistemul-de-invatamant-68.htm
Numai ca cei din Sri Lanka "couldn't take it anymore", ca sa zic asa. Prin urmare, au trecut la actiunea inedita de care spuneam la inceput si in 8 mai au declansat protestul prin demisie in masa din functiile administrative:

http://www.island.lk/index.php?page_cat=article-details&page=article-details&code_title=24999
Asta a dus la oarecari replieri si astept sa vad cum se va incheia:



Acum, ca Boc s-a reales, as vrea sa vad cine sunt Tigrii Tamili, din tara sora Romania, care sa-l manance cu fulgi cu tot ...

2 comentarii:

  1. In concluzie mai avem pana sa atingem nivelul Sri Lankai....cel putin in privinta solidarizarii de breasla.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acum nu stiu ce sa zic ... se pare ca in mod anacronic, in Sri Lanka exista o puternica miscare comunista. Comunismul face intotdeauna casa buna cu saracia si societatea oprimata, la fel cu crestinismul. Din fericire la noi inca pare ca e mai bine decat acolo :)

    RăspundețiȘtergere