marți, 20 martie 2012

Crima de la Hala Matache. Forma continuata

Sambata, la Bursa de Marfuri (The Ark) a avut loc un eveniment mai amplu in cadrul caruia s-au lansat doua carti. Una dintre ele este asta:
"Cui i-e frica de cartierul Matache?"
Au vorbit la lansare dl Sturdza, dl. Stelian Tanase, dl. presedinte OAR Tiganas. A fost in sala dl. arhitect sef Patrascu.
A mai fost in sala si Nicusor Dan
Dl Sturdza a fost luat un pic prin surprindere cand i-am spus ca am vazut doua fotografii facute la 11 zile dupa cele pe care le facuse domnia sa la Hala Matache si care mi-au dat mie imboldul de a scrie articolul anterior asupra acestui subiect.
Iata despre ce este vorba:
Asta fotografiase dl. Sturdza cu 11 zile mai devreme:
Nu e nevoie de prea multe comentarii. Politia isi face treaba, adica exact ce spuneam in finalul precedentului articol - frectie. Nu supraveghere, nu sistem informativ ... nimic. Cica este un dosar penal deschis. Ce mai cercetare penala!
Hotii au mai furat patru stalpi de fonta nestingheriti. N-as crede ca sunt niste ninja, totusi. Tabla pe acoperis mai este prea putina dar ma astept sa o culeaga si pe aceea fara oprelisti. Fara "Oprescii" as putea spune.
Bine ca m-am bucurat macar de lansarea Ruxandrei cu:



3 comentarii:

  1. Am stat un an in apropiere de Matache ... inca mai avea putin din farmecul sau. E o zona cu multe cladiri interesante insa nu cred ca vor mai rezista mult... e vorba de prea multi bani si prea multe interese. Demolarile vor continua, Hala Matache e mai cunoscuta insa alte cladiri vor dispare fara ca nimeni sa stie de ele.

    RăspundețiȘtergere
  2. Intradevar zona este frumoasa, dar vom reusi noi sa pastram intacte frumusetile noastre ?

    RăspundețiȘtergere
  3. @Usierul, @Dli: dl Sturdza a mai spus ceva lalansare. Anume ca cineva a spus, nu-mi aduc aminte acum cine a sintetizat asta, ca demolarea este acel proces care are loc atunci cand raportul dintre valoarea arhitecturii/de utilizare si valoarea terenului este subunitara. Ceea ce este adevarat. As mai fi adaugat si un coeficient suplimentar, acela al nivelului cultural/civic din zona. E invers proportional - cu cat creste scade riscul demolarii si invers. Mereu pun o intrebare comparativa in astfel de situatii: daca ai scoate un Van Gogh ce s-ar vinde cu zeci de milioane de dolari in Japonia pentru a-l vinde in talciocul "Europa", cam cat credeti ca ati obtine pe el?
    Asadar este un complex de factori caci la noi valoare terenului nu este data de ce se poate face rational ci de ce s-ar putea face daca-i calci pe toti ceilalti in picioare. Ca si cum la Paris ai pretinde un pret mizand pe faptul ca ai putea construi P+7 desi regula e P+5 ... Normal ca devine nerentabil sa cumperi teren al carui pret se reflecta in pretul de vanzare al suprafetei construite in felul asta. Se intra intr-o spirala speculativa: cine e primul reuseste parjolind totul. Apoi mai tine si de aspectul social precum la Timisoara. In centrul istoric a devenit predominant un anume profil etnic. Pentu ca daca apartamentul de sub tine si cel de deasupra e cumparat in felul asta ... cat timp iti mai ramane ca sa vinzi rezonabil caci odata ce ramai minoritar valoarea proprietatii tale devine nula si cu unic tip de client in perspectiva. Asa s-au macinat: sate sasesti, centre istorice in general, cartiere ca Matache in particular. A le salva inseamna un efort politic si administrativ/managerial. Care fara minima vointa nu se declanseaza.

    RăspundețiȘtergere