miercuri, 14 noiembrie 2012

OINA "stramoseasca"

Oina a fost adusa la disparitie. Era o vreme cand, prin efortul lui Spiru Haret, oina era obligatorie in scoli asa cum e in Noua Zeelanda jocul de rugby. Am avut bucuria sa fac acest sport in scoala generala si sa particip la competitiile interscolare de atunci. Unii hulesc, lagramada, chestiile legate de "epoca de aur" printre care se afla si "Daciada". Eu nu. Cred ca era un lucru bun. Dintre colegii de scoala primara de care imi aduc aminte intai sunt colegii cu care formam echipa de oina a scolii. Si, in afara de diriginte, imi staruie in memorie inimosul profesor de sport Dan Negulici care se straduia sa faca performanta cu noi.

Pentru ca am vrut sa-i urez cele bune de onomastica lui Mihai Tociu, i-am promis ca-i arat ce am gasit intamplator (sau nu) in nesecatul izvor www.dacoromanica.ro.
In colectia de publicatii, in Foaia Populara din 1898, am gasit un anunt din octombrie si un fel de reportaj din iunie. 
Iata:



Marturisesc ca n-am inteles nimic din "forma simpla" a jocului prezentat aici. Se spune ca marele arhitect Horia Creanga era foarte bun la oina. Sper ca la "forma compusa", cea pe care o stiu eu si care poate fi vazuta aici:

3 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Varianta 1898 sau varianta contemporana? Eu cred ca varianta contemporana este mai interesanta si mai clara ca joc de echipa decat jocurile de baseball sau cricket. Este un mare pacat ca am pe cablu un numar excesiv de posturi de sport si niciunul nu prezinta vreun meci de oina

      Ștergere
  2. Fiind un blog nou, durează până va indexa domnul Google imaginea Cameliei 16. Se indexează mai repede şi cu şanse mai mari de a fi găsită a doua zi în căutarea dorită dacă faceţi postarea pe acest blog :)

    RăspundețiȘtergere