În ultima vreme se tot discută despre o vrăşmăşie internă in PNL, unii fiind mai monarhişti decât alţii, alţii fiind mai de dreapta adevărată decât unii, câţiva fiind mai reprezentativi decât restul. În principiu sunt unii care contestă faptul că alţii ar avea vreo stea în frunte care să le dea dreptul să-i facă să tacă dacă ei au ceva de spus. Nu de puţine ori comentariile asupra (ideilor) poziţiilor conflictuale sunt însoţite de verdictul că “se răsucesc Brătienii în mormânt”.
Pare că aceşti utilizatori de sintagmă nu ştiu că Brătienii cu pricina s-au contrat cu mult mai tare in urmă cu 130 de ani. Astfel, liderii liberali Dimitrie şi Ion Brătianu n-au mai încăput în acelaşi partid din cauza neînţelegerilor dintre ei. Si nu erau “ca fraţii”, ei chiar erau fraţi, fiecare în parte cu o contribuţie istorică fundamentală pentru ceea ce a însemnat revoluţia societăţii româneşti de la 1848 încoace. Fiecare dintre ei a fost prim ministru şi fiecare l-a dat jos pe celălalt in 1881, anul dihoniei. Pe scurt, despre cei doi Brătieni, câteva informatii există în Dicţionarul Contimporanilor din 1897 (Dim. R. Rosetti). Nu ştiu detaliile politice care au stârnit gâlceava dar cred ca până la urmă totul se reduce la zicala prea cunoscută: “Frate, frate dar brânza-i pe bani”. După ce s-a produs împăcarea, cu puţini ani înainte de moartea celor doi, Dimitrie C. Brătianu – fostul disident - chiar a preluat conducerea PNL după moartea lui Ion C. Brătianu. Când a murit şi el, la 8 iunie 1892, fiul lui Ion C. Brătianu solicita primăriei autorizaţia de a-i face un cavou la Bellu.
Cererea are un singur cuvânt mâzgălit.
Despre Dimitrie, Ionel I.C. Brătianu a scris întâi “părintele meu” dar apoi şi-a dat seama de eroare şi a scris pe deasupra “unchiul meu”. Diferenţa era greu de făcut chiar după atâta zâzanie …
Mai e ceva ce mi s-a părut interesant. Cererea e depusă în 9 iunie, are pe verso referatele funcţionarilor din 9 iunie iar autorizaţia e datată 9 iunie. Practic i-au dat-o pe loc.
Acum, în politica actuală românească mustesc copilăriile. Dacă politicienii ar fi fost însă şi ei copii, astfel de certuri precum cele pe care le vedem în zilele astea ar fi fost extrem de simplu de rezolvat. Putea să vină Becali şi să spună: “Pace, pace între două dobitoace!” şi treaba era gata. În plus, am fi înţeles şi noi, chibiţii, rostul politic al acestui personaj de vază al neamului.
PS: AN-DMB, fond PMB Tehnic, dosar 33/1892,filele 85 si 91
Ai dreptate, Adrian. Brătienii și nu numai, erau foarte „dârji” în a-și apăra ideile. Liberalii au avut, mai mereu, discuții aprige în interior, s-au fracturat, s-au reunit. Presa vremii a profitat din plin, certurile între liberali erau subiecte „zemoase”. Interesant, după mine, este că linia ideologică liberală a fost la baza tuturor măsurilor guvernamentale luate până la cel de-al doilea război mondial. Pentru a lupta cu țărăniștii și a cuceri puterea, liberalii făceau tot felul de alianțe.
RăspundețiȘtergerePresa de azi și politicienii ostili PNL care fac apel la memoria Brătienilor ar trebui să își ia seama și să se mire atunci când în PNL ar fi liniște.
Nici eu n-as vrea sa fie liniste de tip iliescian (cum se cerea prin '90) dar nici galagie excesiva in lipsa unor discutii cu mai multe principii si idei si mai putine socoteli marunte de azi pe maine.
ȘtergereNu azi au învăţat liberalii schisma...
RăspundețiȘtergereCa sa parafrazam o zicere mai veche am putea spune "nimic nu se-nvata, totul se repeta!"
ȘtergereBineinteles ca am vrut sa mai comentez acolo dar sunt inchise caile. Stiu de ce asa ca nu protestez. Vroiam sa zic ceva in genul asta:
Ștergere"La noi se face altfel. ca in cazul primarului Oprescu. Intai se demoleaza si abia pe urma se emite autorizatia pentru demolare. Cu ce ar fi justitia mai cu mot?"
Totusi de la Bratianu, indiferent care dintre ei { mai putin ala de aparuse prin "91...ala cu "Cartofi , Cartoafe ....Cartofori } si pana la Gigi Becali, " i-o cale atat de lunga"....In plus de asta { cu cateva exceptii } "liberalii" de azi ...sant comunistii de "ieri " !
RăspundețiȘtergereIn secolul al XIX-lea toti care faceau politica reala erau persoane educate si cu bani. Era si o consecinta a legii electorale, a votului censitar. De aceea este aceasta diferenta. In ce priveste orientarile doctrinare sau ideologice, ele par ca nici nu mai conteaza; sunt doar etichete lipite mai bine sau mai prost pe partide sau pe oameni.
ȘtergerePai de aceea erau numiti ELITE ! Erau elite adevarate , exemple pe care doreai sa le urmezi .Asa cum bine ai precizat dumneata : TOTI CEI CARE FACEAU POLITICA .Azi al avem din pacate , nici macar pe Farfuridi...pe Branzovenescu drept model de viata !
ȘtergereNu erau chiar toti incadrabili la elite (daca cititi articolele lui Eminescu despre unii dintre ei ...) dar in comparatie cu ziua de azi, cu certitudine ar fi fost.
ȘtergereAveti dreptate . Erau si pe atunci , cum spune Alecsandri , " patrioti si...patrihoti " insa cei mai partihoti dintre ei ar putea reprezenta cu succes pe cei mai buni de azi , cei ce se pretind ca facand parte dintre ...elite ! In orice caz unul Gigi...nici macar in gluma nu se putea gandii sa ajunga ca, macar sa-l bage in seama liberalii , necum sa mai fie si ditamai parlamentarul ! Adica sa " se aleaga " ...
ȘtergereIa liniste ca va ia mama dracu!!!!
RăspundețiȘtergerePac pac!
Amin! :)
ȘtergereBrătienii sunt de cele mai multe ori invocați de către băsiști... Nu liniștea internă trebuie să fie preocuparea nr. 1 a PNL azi, ci calitatea persoanelor numite în administrație.
RăspundețiȘtergerePartea proasta este ca nu pot sa stau foarte linistit din acest punct de vedere. Seful liberal al judetului Hunedoara, persoana aleasa si realeasa, nu cu mult timp in urma trimitea un buldozerist sa faca o parcare la cetatea Sarmizegetusa fara niciun proiect/aviz. Zilele trecute, secretarul de stat pentru patrimoniu la ministerul culturii a fost schimbat. Prima actiune a a noului secretar de stat liberal a fost sa-l slujeasca pe Oprescu si sa bage pe sub masa in dezbaterea CNMI mutarea Halei Matache de pe actualul amplasament. Zic "pe sub masa" pentru ca subiectul a fost strecurat pe ordinea de zi in ultima clipa, in mod anonim, la "diverse". Nu ma incalzeste apartenenta la PNL cand vad astfel de gesturi, ba chiar ma ingrijoreaza/dezgusta caci aveam alte asteptari de la aceasta structura politica.
RăspundețiȘtergereMă bucur să descopăr şi un asemenea unghi asupra lucrurilor...
RăspundețiȘtergereAdică unul realist.
Multumesc pentru apreciere si - implicit - pentru comentariu! Ca regula, imi impun sa fiu cat mai obiectiv in cinca mea subiectivitate, chiar daca poate ca nu imi iese intotdeauna.Nu sunt insa sigur daca aprecierea este globala (articol si comentarii) sau numai pentru articolul in sine.
Ștergere