sâmbătă, 16 martie 2013

GALANTARUL DE SAMBATA V

Nu stiu unde in Bucuresti, s-a aflat candva aceasta vitrina:
Facea parte dintr-o fatada semnata de un arhitect pe nume Klafter si, va vine sau nu sa credeti, a fost autorizata in 1867.


AN-DMB, fond PMB Tehnic, dosar 6/1867

2 comentarii:

  1. Am si eu cateva intrebari de novice: In cat timp se executa un asemenea desen la 1867? Si cam cat costa un astfel de proiect?
    Exista vreun plan de scanare si conservare a acestor desene?
    Tare am eu impresia ca multe astfel de planuri dispar ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multe dintre dosare au trecuta in fisa de cercetare consemnarea "pregatit pentru microfilmare". Banuiesc ca incet-incet operatiunea a fost facuta sau e in facere. Unele dintre ele sunt foarte fragile mai ales ca sunt redactate pe foita care intre timp s-a cam deteriorat si a devenit casanta chiar. Multe sunt restaurate in sensul in care sunt intarite intr-un sandwich de impanzitura cu o rasina speciala. Nu-mi dau seama cat dura un astfel de proiect. Totusi, spre deosebire de zilele noastre, proiectul era foarte sumar de cele mai multe ori. Treaba o faceau furnizorii de materiale si mesterii pe santier, cu supravegherea arhitectului cu pricina. Nu-mi dau seama cat costa dar in perioada interbelica cel putin, un arhitect cu 4-5 lucrari pe an avea destul cat sa-si tina casa si sa aiba si menajera. Am sa caut caci aveam pe undeva referiri la salariile arhitectilor din primarie si relatia cu preturile curente. Cand voi avea timp sa incheg un articol pe tema asta am s-o fac.

      Ștergere