duminică, 17 martie 2013

Usile de duminica IX. Galeron in strada Clemenceau

In strada Georges Clemenceau, fosta Gabriel Peri, fosta Corabia, fosta Victoria se gaseste si astazi o mica lucrare a lui Albert Galeron pentru Zoe Slatineanu. Pentru familia Slatineanu, Galeron mai lucrase un proiect in Calea Dorobantilor, astazi cu numarul 60. 
Asta spun eu caci doamna Cezara Mucenic a facut un studiu asupra casei si l-a identificat ca autor pe Gottereau desi nu-l exclude nici pe Galeron. Dansa mentioneaza ca sursa indicarea acestui autor de catre Hagi Moscu. Insa planurile proiectului din 1884 nu au semnatura lui Gottereau si nici celelalte date din dosarul de la arhive nu au mentionat explicit arhitectul. In plus, semnatura nu seamana cu cea a lui Gottereau dar ar putea sa fie a lui Galeron - altfel decat semnatura din 1891 de mai jos. 

Aici este vorba despre o mica extindere cu acces secundar si terasa pentru plante. Asta initial caci astazi in loc de terasa se gaseste inca un etaj. Iata ansamblul din proiect:



Detaliul arata asa:


Galeron s-a semnat pe aceste planse:


Situatia din prezent arata cam asa (la nivelul 2009, din imaginile de strada ale Google Maps):


Aceasta rubrica, va spun tuturor dar in primul rand Usierului de serviciu, am de gand sa o continui ca serie a usilor de duminica pe blogul celalalt, PozeDecat.

Sursa documentelor AN-DMB, fond PMB Tehnic, dosar 26/1891

4 comentarii:

  1. Urmarim si acolo .. caut cateva fotografii facute anul trecut pe strada respectiva si nu le mai gasesc. Mai insist.
    Cred ca chestia cu terasa pentru flori a fost pentru obtinerea autorizatiei:) .. apoi au mai tras un etaj pe baza acesteia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca tot am facut blogul ala macar sa-l alimentez din cand in cand. L-am facut din doua motive. faceam poze pe strada si niste tiganusi m-au pus sa le fac o poza. Le-am spus ca le-o fac si o s-o pun pe internet cu numele strazii pe care stau - Cameliei 16. Pentru asta am facut blogul. Si daca tot l-am facut, l-am facut pe wordpress pentru ca am mereu probleme pentru ca nu pot introduce comentarii cu numele meu la unele bloguri din platforma wordpress - nu stiu de ce.

      Nu faceau ei smenuri d'astea ieftine ca in zilele noastre. Daca doreau etajul respectiv il cereau, aici n-ar fi avut niciun motiv de impiedicare. Mai aales ca daca nu respecta autorizatia ii demola primaria lucrarea si ii factura operatiuna, peste amenda. Etajul a aparut sigur mult dupa.

      Ștergere
  2. Buna, imi place foarte mult blogul tau si vreau sa stiu daca te intereseaza sa facem schimb de linkuri: www.ditoate.com .Eu te-am adaugat deja , si astept raspunsul tau. Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am spus de mai multe ori ca nu sunt interesat in a fi urmarit de cineva in contul unui schimb de linkuri. Dar am sa fac urmatorul lucru: voi urmari blogul dvs o perioada cu speranta ca bancurile publicate vor fi dintre cele necunoscute mie pentru ca, dupa cum se vede din lista mea de bloguri, nu urmaresc decat bloguri cu un profil foarte clar definit si nu dintre cele generaliste. Si, mai ales, bloguri ale caror autori imi si sunt cunoscuti la nivel personal, motiv pentru care ma si tutuiesc cu o mare parte dintre ei. Chiar daca nici ei, destui, nu-si publica identitatea in descrierile blogurilor lor. Si fac adaugarea cu atat mai mult cu cat vad ca de fapt nu va interesa ce public eu aici din moment ce m-ati si scos deja din lista :))

      Ștergere