joi, 2 mai 2013

Piata Carol I si geometria ei 2

Dupa ce s-au ras aiurea cladirile ce fusesera construite cu mai putin de 3 decenii in urma in ideea alinierilor prezentate in postarea anterioara cu acest subiect, Piata Carol I era un hau ce trebuia sistematizat. Un concurs de urbanism a fost lansat la finele lui 1942 cu aceasta tema. In acelasi an, autorul refacerii Palatului Regal (arhitectul Nenciulescu) prezentase in numarul de ianuarie - iunie 1942 al revistei Arhitectura un punct de vedere al asupra contextului urban si ilustra cu o propunere de reconfigurare a spatiului:

Concursul s-a consumat la inceputul anului 1943 si a fost reflectat in acest numar al revistei Arhitectura:


Rezultatele au fost toate megalomane si, fara exceptie, au propus demolarea cladirii Fundatiilor Regale ctitorita de Carol I si refacerea pe un alt amplasament cu o mai mare amplitudine volumetrica. Singurul care pare sa fi pus punctul pe I a fost un membru al juriului fara drept de vot, profesorul Tzigara Samurcas, care a si produs un raport pe aceasta tema. Un membru al juriului a facut opinie separata si si-a prezentat acest punct de vedere distinct. Punctului de vedere este foarte interesant, probabil la o postare ulterioara ar trebui sa-l comentez.
Iata rezultatele concursului:


Premiul I


Premiul II


Premiul III


Mentiunea I


Mentiunea II


Mentiunea III


Mentiunea IV


Mentiunea V

Am publicat doar reprezentarile axonometrice. Documentarea si imaginile foto ale revistei se datoreaza proaspetei mame, arh. Cristina Chirtas.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu