duminică, 2 ianuarie 2011

In cinstea lui 2011 s-a mai dat foc la ceva ...

Am vazut la stiri ca ars o casa despre care se scria in urma cu mai putin de doua saptamani la:
http://bacau.time4news.ro/.../primaria-refuza-sa-ia-in-patrimoniu-casa-lui-vasile-%20alecsandri

www.evenimentul.ro/articol/primaria-refuza-sa-ia-in-patrimoniu-casa-lui-vasile-alecsandri.html+primaria+refuza+sa+ia+in+patrimoniu&cd=3&hl=ro&ct=clnk&gl=uk

www.presaonline.com/stiri/stiri-locale/bacau-primaria-refuza-sa-ia-in-patrimoniu-casa-lui-vasile-alecsandri-1071228.html+primaria+refuza+sa+ia+in+patrimoniu&cd=7&hl=ro&ct=clnk&gl=uk


dar si in mai multe alte ziare locale.

Stirile despre incendiu aveau, o parte din ele, sursa aici:
http//www.inimabacaului.ro/2011/01/doua-incendii-intr-o-zi-la-casa.html
De la aceasta sursa iata si imaginea:

Mai spun din nou, public, ca am incercat introducerea in legea monumentelor a unei detalieri a modului in care s-ar putea expropria (caci legea prevede aceasta masura extrema pentru cauza de utilitate publica) un monument atunci cand este evident ca din diverse motive - fie neputinta financiara fie rea-vointa si neglijenta - un monument ar putea sa dispara. Asa o sa auzim mult si bine despre "accidente", despre primari care "nu pot face nimic pentru ca e privat" si, in genere, despre absenta totala a vinovatilor pentru aceasta stare de lucruri ...

"Semne bune" anul are ...

Casa e monument istoric cod BC II m B 00763

9 comentarii:

  1. http://badorgood.com/foto/categoria-a--de-importanta-nationala-84782 :(

    De fapt nu i-a pasat nimanui dintre cei cu putere. Sau de la putere. :(

    RăspundețiȘtergere
  2. @Inima Bacaului, @Dragos Bora: nimanui nu-i pasa fara o presiune in spate. In acest caz, trebuie vazut ce a facut in acesti ani directia judeteana pentru cultura. Ce notificari a facut si cui? Dar, cel mai important, trebuie aflat ce a facut primaria sau consiliul judetean in acest domeniu. Cand si-a recapatat vechiul proprietar casa si cand a vandut-o italianului de care se vorbeste? Daca e o data recenta, post 2001, atunci e de blamat administratia care n-a exercitat dreptul de preemtiune. Este de blamat consiliul local daca Planul Urbanistic General al localitatii nu are masuri pentru punerea in valoare a acestui imobil. Cum e posibil sa aflam de la stiri ca o asemenea casa ar fi in abandon de peste 30 de ani, adica inainte de revolutie? Si asa mai departe ...
    Insa, la fel ca la Bucuresti, cred ca problema patrimoniului si a identitatii locale n-a fost niciodata, niciodata, niciodata subiect de dezabatere in vreo campanie electorala pentru ca putini sunt cei care, in realitate, au o preocupare pentru un asemenea subiect. Din pacate.
    Am sa-mi fac timp cat de curand sa arat cu documente de arhiva cum rezolva primaria Bucurestiului problema cladirilor insalubre sau in stare tehnica proasta in urma cu peste 100 de ani si cum se conformau imediat proprietarii unor astfel de cladiri.

    RăspundețiȘtergere
  3. @adrian &inima bacaului

    Ar trebui făcuta o ancheta în care se se verifice câţi bani de la bugetul MCC şi Primăriei Bacău s-au băgat în megalomanica catedrala pentru a se vedea dacă nu cumva s-ar fi putut salva una dintre puţinele marturii ale unui oraş distrus de planificarea urbana ceauşistă.

    RăspundețiȘtergere
  4. @anonim: secretariatul de stat pentru culte a fost intotdeauna intr-o relativa autonomie fata de ministerul culturii. de altfel au si un frumos si mare sediu in strada Nicolae Filipescu, mai catre ambasada americana, cu mult mai incapator si mai reprezentativ decat biroul unic in care se inghesuie intreaga fosta directie generala pentru patrimoniu ce cuprindea monumentele, arheologia, muzeele si patrimoniul imaterial (pe langa aceste fiind si un mic compartiment pentru monumente de for public si arhitectura) ...
    mai mult, profitand de faptul ca bisericile au un regim special, in sensul ca desi sunt juridic in proprietate privata au totusi un caracter public, cea mai mare parte a finantarilor pentru restaurarea monumentelor din bugetul culturii se duc tot catre biserici (mai mereu peste 60% din bani).

    RăspundețiȘtergere
  5. Emisiunea "Suferintele culturii" de la Radio Romania Cultural a prezentat acum trei sau patru ani situatia in trei episoade de cate cinci minute (durata unei editii a emisiunii). Au facut atunci si interviuri cu presedintele Consiliului Judetean si cu directorul Directiei de Cultura si Patrimoniu.

    Daca legea ar spune clar ca cine nu ingrijeste proprietatea (dar si asta conform unor norme stricte) o pierde atunci ar fi simplu. Dar interesele imobiliare ... ... ... :(

    RăspundețiȘtergere
  6. @dragos bora: e corect! Legea spune ca e obligatia proprietarului sa se ingrijeasca de monument dar nu stabileste si o pedeapsa pentru neindeplinirea obligatiei respective. o astfel de detaliere s-a incercat a se introduce in lege atunci cand ea a fost modificata in 2006. amendamentul care ar fi introdus un articol care detalia mecanismul de expropriere (in pasi pornind de la atentionare cu indicare masuri, amendare in caz de neindeplinire dupa un termen rezonabil cu somatie, amenda maximala dupa neindeplinirea termenilor somatiei intr-un termen rezonabil si in final exproprierea pentru cauza de utilitate publica prevazuta de altfel de lege) a fost respins in comisia pentru cultura a camerei deputatilor caci dl. deputat Marton Arpad a spus: "Si ce? Statul o sa aiba mai buna grija de ele (- monumente)"
    de altfel, in cazul notoriu al casei Miclescu din sos. Kiseleff nr. 35 unde procurorii au raspuns demersurilor directiei pentru cultura remarcand ca lasarea in ruina nu e un delict ci fapta concreta de demolare propriu-zisa ... deci casa pooate sa se autodemoleze in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  7. Uneori mă întreb de ce oamenii de cultură, în loc să strângă 500 de semnături, nu strâng banii prin subscripţie publică. 25 000 de băcăuani, dacă ar da 10 Euro, sumă cu care achită abonamentul la telefonul mobil + costuri suplimentare, ar putea salva casa. De ce nu se încearcă soluţii de-astea? Nu doar la Bacău.

    RăspundețiȘtergere
  8. @romulus: probabil ca ar fi o solutie insa initiativa ma asteptam sa vina de la un primar REALES care sa fi fost in vreun fel ingrijorat ca, neavand banii necesari in buget, lansand astfel o astfel de propunere cetatenilor.

    RăspundețiȘtergere