In urma cu doua saptamani faceam un experiment. Recunosc acum ca tinta experimentului era prietenul
Chent de la Iasi. Sa explic si de ce. Pai el este la inceput si are urmatoarele avantaje pentru scopul acestui experiment:
1. are o lista foarte scurta de bloguri
2. aparent eu sunt singurul care il are in lista personala de bloguri
3. in ultima vreme nu a mai facut nicio postare (de doua luni)
Toate acestea ar arata ca nu ar avea surse de crestere in clasamentul facut de Zelist si ca efectele experimentul pot fi mai usor urmarite din acest motiv.
Asadar, faptul ca l-am numit cu link spre blogul sau este probabil singura motivatie rationala pentru cresterea sa recenta. Niste iluminati m-au ridiculizat pentru ca nu inteleg cum merge treaba pe net cu "ping", cu "pr", cu "alexa" si alte rahaturi similare. Da, recunosc ca nu inteleg si tocmai de aceea mi-am propus o metoda empirica de a demonstra ceva. Divinitatile respective si-au dat coate si mi-au explicat cum nu conteaza ca dai link ci ca e important sa ai un puhoi de bloguri in lista si puhoiul la randul sau sa te cuprinda. "Victima" mea de atunci spunea ca o sa ma "faca mare" citandu-ma dar se vede treaba ca a mea crestere ciudata din ultima vreme n-are legatura cu ilustra sa contributie caci inkul sau catre mine nici macar nu apare in statistica dar asta e alta poveste ...
Revenind la Chent, am constatat ca exista un decalaj in afisarea statisticii Ze. Adica eu am postat miercuri (in 20 iulie) pentru ca schimbarile Ze se afiseaza in cursul diminetilor de joi. Statistica publicata face referiri insa la date ce corspund zilelor de marti (19 iulie de exemplu). Prin urmare, am vazut ca prietenul Chent, in intervalul 21-28 iulie, a fost afisat de Zelist cu o crestere de circa 1000 de locuri, fara nicio indicatie referitoare la citarea din articolul meu, aceastapur si simplu nu exista saptamana trecuta. Mi-am zis ca poate n-a accesat nimeni linkul si de aceea nu a contat statistic asa ca am rugat un prieten sa-l acceseze. Astazi am vazut si consecinta, pe care NU o pot interpreta corect ci doar o constat, anume ca odata cu accesarea a aparut si informatia ca intre linkurile recente (60 de zile) se afla unica sursa - adica eu - iar blogul sau a crescut cu circa 12.000 de locuri! Deci o legatura dinspre cineva cu punctaj mai mare poate sa insemne peste 10.000 de locuri in clasament atunci cand esti pe la mijloc ?!!?
Acum as mai propune prietenilor
HM,
Stefan si Radu,
Raiden,
Popescu,
Marius Imperator si cine mai vrea sa participe la continuarea experimntului, sa urmeze linkul acestui articol catre Chent in numar mai mare, ca sa putem consata la urmatoarea statistica ce efect are asta la capitolul "ofera" din dreptul furnizorului de legatura.
Vreau in continuare sa arat ca statistica e manipulatoare si de aceea nu ar trebui sa conteze. Pentru mine nu conteaza ca amicul Chent era departe in clasament. Eu am ales sa il urmaresc pentru ca vreau sa fiu la curent cu ce se intampla in Iasi, pentru ca ma urmareste activ (adica isi si spune parerea cand ma mai citeste) si pentru ca a avut amabilitatea sa-mi trimita acel montaj simpatic cu demolatorul Oprescu pe care il si afisez de multa vreme. Asadar as prefera ca el sa fie mai jos in clasament dar sa scrie mai des decat sa fie sus si sa posteze o data la trei luni. Dovada ca l-am pus in lista ca sa imi fie simplu sa il urmaresc este si faptul ca am comentat (cred) la fiecare subiect pe care l-a lansat de cand il stiu ca activeaza.
Pozitia mea in acest clasament nu conteaza, fapt pentru care am si afisat widgetul Zelist cu un titlu pe care cineva cu creier cred ca il poate intelege in nota sa de zeflemea pe care am intentionat-o de la bun inceput ...
:)) Foarte tare! Mă bucură ironia ta, pentru că şi pe mine mă stresează contoarele şi Zelisturile. Contorul pe care l-am pus ca să mă orientez un pic (şi cititorii) nu corespunde cu cel din statistici (pe care l-am descoperit ulterior), ci e mai jos. În niciun caz nu ar trebui să fie mai jos, eventual mai sus dacă contorizează propriile vizite (cel din statistici e setat să nu).
RăspundețiȘtergereDacă aş vrea să îmi explodeze contorul ar trebui să scriu mai des de 2 ori pe săptămână sau să pun ceva sexi pe prima pagină. Dar nu ăsta e obiectivul....
E adevărat că primesc din ce în ce mai mult trafic de la numărul crescând de bloguri care mă au în listă. Asta îmi place, pentru că înseamnă cu blogul meu intră în atenţia celor interesaţi de călătorii şi patrimoniu, care după ce trec pe la alţii trec şi pe la mine.
Cam atât. Keep up the good work.
buna as dori si eu un schimb de link daca s poate cu http://povestirispirituale.blogspot.com/ lasami un com
RăspundețiȘtergere@Romulus: multumesc pentru apreciere. Vizitez blogul tau si mai si comentez din cand in cand. Cu raspunsurile nu prea ma intalnesc :)
RăspundețiȘtergere@BoxVio: tocmai ce explicam ca nu fac astfel de schimburi de linkuri; ceea ce am in lista prezinta cate un anumit interes pentru mine si de aceea le si afisez. Am sa fac insa o vizita sau mai multe catre blogul indicat sa vad daca se potriveste cu interesul meu.
De ce este nevoie de un experiment. Zelist spune exact cine şi ce a dat.
RăspundețiȘtergereLinkuri recente din posturi (max 60 zile)
(Scor: 3.2322 | Ofera: 0.048004)
1. Despre statistici 2 (a-craciunescu.blogspot.com)
Site-uri ce linkeaza catre: lapropriu.blogspot.com
(Scor: 3.2322 | Ofera: 0.0320)
1. a-craciunescu.blogspot.com
@Bibliotecaru: asta stiu, este afisata aceasta informatie insa interpretarea ei nu stiu exact cum se face. Eu sunt o persoana cu intelegere vizuala (mai tampit cu alte cuvinte :)) ) si mi-ar placea sa deslusesc cumva cum se petrece adunarea, cum rezulta clasificarea asta artificiala/automata. Pentru ca, de exemplu, la mine in statisicile Zelist exista surse cu scor mai mic ce au "oferta" mai mare. Asta inseamna, dupa capul meu (recunosc ca n-am rabdare sa caut la Zelist algoritmul sau explicarea aplicarii lui) ca exista mai multe vizite provenite gratie acelor surse si presupun ca exista o distinctie intre vizitele generate de accesarea legaturlor din lista de bloguri si cele generate de o legatura pusa intr-un articol. Vreau sa spun ca atunci cand Armyuser, de exemplu, ar face trimtere la mine, dat fiind interesul cititorilor lui pentru ceea ce spune, multi chiar ar veni la mine dinspre el. Cu alte cuvinte bag seama ca degeba esti in lista cuiva sau esti citat de cineva daca nimeni nu urmeaza linkul cu pricina. Evident ca legatura o urmezi daca are legatura cu subiectul pe care tocmai il citesti si daca accesarea legaturii iti aduce un plus de intelegere al respectivului subiect. Fara sa genereze o accesare probabil ca o legatura se contabilizeaza cumva nesemnificativ cu 0,00X. De fapt nu stiu ce inseamna semnificativ in acest sistem; asa cum aia in media pot socoti audienta dupa punctajul ala de rating ...
RăspundețiȘtergereAcum, eu pastrand relativ acelasi scor, am putea observa la urmatoarea statistica daca o accesare mai consistenta a paginii respective va avea un impact semnificativ - de la "ofera 0,048..." sa ajungem la "ofera 1,00 ..." sa zicem. Si ce a insemna asta ca salturi prin clasament. Am remarcat, de exemplu, ca aia cu puhoiul din lista si cu sutele de legaturi aruncate aiurea in articole nu au parte in realitate decat de "oferte" din astea cu 0,00X. Asta imi spune ca, de fapt, acele legaturi aiurea in tramvai in reaitate nici nu sunt urmate niciodata sau poate prea putin; de aceea am tendinta sa le consider umplutura, balast. Unii "se chinuie" astfel sa urce in clasament pentru ca tebuie sa uzeze mult de acest balast, adunat "bob cu bob". Cam asta incercam sa deslusesc dincolo de cifrele seci si care nu-mi spun nimic in sine. "Decat" ma straduiam sa inteleg cum functioneaza ...
@Adrian: Hotarat lucru ca trebuie sa scriu din nou! Daca nu, risc sa ajung prea sus in Zelist si e rau sa fii asa sus intr-un loc necunoscut:))
RăspundețiȘtergereSi, la modul serios, multumesc ca pot fi numit "prieten". Venind din partea Dv., inseamna mult.
Zelist=manipulare. Se stiu ei cine ...
RăspundețiȘtergere@ ADRIAN
RăspundețiȘtergerePăi aţi făcut o referire care a valorat iniţial 0.0320 şi care apoi a crescut la 0.048004
Domnia sa a plecat cu blogul pe ZeList cu 0.18 (valoare rotunjită) şi a ajuns, la cea mai recentă valoare, la 0.23 (de fapt 0.025), adică a avut o creştere de 0.04 (cu prima valoare pe care i-aţi oferit-o, o.o32)
Acest lucru se reflectă şi în saltul din graficul pe care îl prezentaţi mai sus.
Ce anume este neclar?
@Chent: chiar daca nu ne cunoastem, avand in vedere schimburile de opinii de pana acum banuiesc ca am putea fi prieteni in sensul adevarat real, adica dincolo de nivelul virtual. Chiar astept vesti de Iasi via "lapropriu" indiferent de pozitia din clasament.
RăspundețiȘtergere@Richard: multumesc pentru comentariu si pentru raspunsul cu pasarile! :)
@Bibliotecaru: 0.032 ete oferta pentru ca il am in lista. Pentru ca am avut o vizita via pagina 6 din Zelist am vazut ca in fata mea cu trei locuri se afla Mihai Voicu. In lista celor care-o "ofera" puncte ma aflu si eu iar coeficientul e acelasi: 0,032. Deci banuiesc ca asta e cumva o constanta legata de scorul meu la un moment dat, ce banuiesc ca este suma tuturor "ofertelor". Cealalta "oferta", mai mare, adica 0,048004 este rezultatul citarii intr-un articol, nu e ceva crescut ci e ceva suplimentar. Aici nu stiu eu daca este tot o variabila in functie de scor sau daca este dependenta si de un anumit flux de accesari, aceesi problema fiind si la "oferta" din plasarea in lista. De ce ma intreb asta? Pai la Mihai Voicu, sub mine ca scor este Dan Mihalache dar "oferta" lui este mai mare. De aceea spun ca mi-e necunoscut algoritmul in baza caruia rezulta valoarea acestor "oferte".
:)
RăspundețiȘtergereAm înţeles...
Păi să vedem ce spun ei.
"Algoritmul de clasificare, similar cu cel de la PR-ul Google, e ca un procent din scorul pe care il are un blog este impartit la toate linkurile de pe prima pagina a respectivului blog. Ai mai multe linkuri, dai mai putin pe link."
"se porneste de la un indice comun pentur fiecare blog, se caculeaza ca un blog da 20% din scorul sau linkurilor catre care trimite, se recalculeaza chestia asta recursiv (cred ca 100 de intineratii) pana cand variatia de la o itineratie la cealalta devine infinitezimala (asa cum calculezi radacina patrata sau PI – prin aproximari succesive), apoi tragem linie si alea sunt scorurile."
Deci cu cât sunt mai multe linkuri, cu atât fiecare link primeşte mai puţin.
RăspundețiȘtergere@Bibliotecaru: multumesc! :)) Trebuia sa stau sa ma uit diect la oamenii aia sa vad ce calculeaza dar fiind intr-o vacanta viciata m-am ocupat cu experimente d'astea :)
RăspundețiȘtergereInteleg din explicatia asta ca la viitoarea afisare statistica ar trebui sa vad ca citarea din articolul asta le va duce celor 6 mentionati un punctaj format din scorul meu x 20% / 6 = aproximativ 0,1 ? (n-am inteles chestia aia cu itineratia dar n-are importanta).
Asadar tot la chestii artificial create se ajunge. De exmplu bloguri inactive de ani buni care sunt in top doar pentru ca sunt cupinse in liste scurte de oameni cu scor mare. Sau bloguri foarte bune si active care se afla mai jos decat mine desi in mod evident au un impact si o prezenta mai buna decat a mea ... Am sa revin la subiecte putin mai consistente imediat ce scap de niste predari iminente ...
Probabil de aceea nimeni nu foloseşte ZeList pentru a face judecări de valoare.
RăspundețiȘtergere