luni, 5 decembrie 2011

Accident usor in 1875 si o coincidenta ce ma intereseaza

Am gasit acest text simpatic prin exprimarea lui de declaratie data la politie. Un tip din strada Gaitanari a anului 1875 a dat cu oistea-n gard cum s-ar spune. Nu vreau sa remarc faptul ca pe vremurile alea burghezo-mosieresti se cereau aprobari si pentru inlocuirea unor bulumaci daramati "din intamplare". Va las sa va delectati cu povestea omului ajuns acasa cu o caruta plina de lemne cumparate "de la o padure" ...

Interesul meu este legat de "gaitanari". Asta pentru ca, pe reprezentarea perspectiva a "Culorii de Rosu" a lui Papasoglu, din 1871, apar in dreptul fostului Hotel Romania si la casa de alaturi doua indicatii specifice pasajelor comerciale. Unu este "gaitanari" iar altul este "oresari". In mod curios, acestea sunt apropiate asa cum apropiate erau si strazile Ordarilor (azi Orzari) respectiv Gaitanarilor (azi Invingatorilor (!?) )- ambele vizibile pe planul orasului din 1893.
Cele doua pasaje comerciale indicate in 1871 nu prea aveau cum sa existe si, de fapt, acea reprezentare perspectiva este singurul loc unde le-am gasit. Cele doua case exista si azi la numerele 22 si 24 din Gabroveni si provin - ambele - de undeva din zona lui 1850 (cu diverse adaosuri si modificari).  

Stie cineva despre aceste doua presupuse pasaje comerciale si care ar fi legatura cu cele doua strazi ce existau simultan in periferia orasului dinspre Delea Noua?  

PS: pe verso paginii luate din fond PMB Tehnic de la AN-DMB, dosar 24 aflam ca pana la urma nefericitul nu s-a mai dus sa-si ridice biletul de voie

5 comentarii:

  1. Îmi exprim şi eu o opinie : în centrul vechi este posibil să fi existat un spaţiu deshis, cu tarabe şi prăvălii înşiruite şi aliniate după cele două mărfuri : găitane/şnururi şi orz/orez, fără a fi nevoie să fi existat vreo galerie acoperită. În mod similar, vecinătatea putea fi păstrată în orice altă zonă comercială, prin ceva alianţe comerciale, eventual legate de ţara de origine a mărfurilor (Orient).

    RăspundețiȘtergere
  2. @Armyuser: pai spatiile din "hanuri" asta erau - mallurile de acum un secol. Gabroveni 22 era inca din perioada la care ma refer un han devenit hotel -Hotel Romania. Si Gabroveni 24 pare sa fi fostacelasi lucru caci are aceeasi configuratie si evolutie - curte cu aripi laterale cu cursive inchise ulterior cu geamlacuri. Problema mea era ca acele pasaje nu existau decat in forma curtilor ce exista si azi adica nu existase niciodata strapungerile pana in strada Covaci. Strada Orzari se invecineaza cu Agricultori pentru ca acolo, multa vreme, a fost o mahala cu mult teren agricol. Nu stiu cum se inghesuisera gaitanarii acolo dar as putea sa inteleg ca locuiau/mestereau acolo si vindeau in curtea casei din Gabroveni ...

    RăspundețiȘtergere
  3. "nu existasera niciodata strapungerile" am vrut sa scriu.
    Una dintre dovezi este ca in 1890, la Gabroveni 22 se ceruse autorizare peste vechiul grajd din fundul curtii extinderea la etaj cu camere legate de cele din laterale. Deci nu era pasaj pana in Covaci.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acum îmi dau seama de pe planul cu perspectivă că strada Gabroveni nu era de fapt o stradă, ci o alee comercială cu ieşire în Covaci prin spatele găitănarilor.

    RăspundețiȘtergere
  5. @armyuser: te-a indus in eroare scrisul! Strada Gabroveni era strada chiar daca pe undeva intr-un referet am dat peste scrisul unui functionar care spunea ca strada are "doar 8,7 metri latime". Nu a incaput in imaginea aia numele strazii "[Gabrove]niloru" dar se vede bine inscrisul "Gabroveni". Este vorba despre Hanul Gabroveni si el devenit mai tarziu hotel si din terenul caruia care provine si straduta numita "Pasajul Francez". Alaturi se distinge Hotelul Transilvania. Peste drum era ce numim astazi eronat Hanul Gabroveni, atunci doar un alt pasaj comercial despre care am mai postat pe la inceputurile blogului.

    RăspundețiȘtergere