miercuri, 14 decembrie 2011

La Hanul Verde in sprijinul lui Raiden

La cererea lui Raiden, aparuta pe comentariile la un articol de-al sau, va invit sa vedeti o cladire ce exista si azi in strada Franceza dupa ce au trecut peste ea 133 de ani.
A fost facuta de un anume Pencu in 1878. Dosar PMB Tehnic nr 6 din 1878, Arhivele Nationale Directia Municipiului Bucuresti.
Tot de acolo, un plan de modificare a alinierii strazi Selari intre Carol (Franceza) si Dambovita. Din 1926.

9 comentarii:

  1. ai cumva si planul de aliniere dinspre Sf. Anton? sau ceva in partea dreapta?

    RăspundețiȘtergere
  2. pai ma intereseaza chiar Piata Sf Anton :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Merci beaucoup, am pus link la mine in articol.
    Nu stiam ca din 1926 erau planuri cu zona! Am specificat si asta in text.

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte valoroase documente, Adrian! Felicitǎri!

    RăspundețiȘtergere
  5. @popescu: mai bine te sun sa vedem ce ti-as putea trimite.
    @Raiden:multumesc pentru citare. Planul asta de aliniere este aprobat in 1926 dar reglementari existau de mai inainte, venite din cele doua alinieri ale strazii Franceza devenita apoi Carol si din alinierea strazii Selari. Strada Selari a capatat primul plan de aliniere ca urmare a construirii imobilului din coltul facut de Selari si Smardan in 1885. Planul a aparut in 1886 pentru ca fusese nevoie de lamurire asupra directiei fatadei acestei case a domnului Maior Fanuta in raport cu strada Selari. A fost decretat in 1886 acest plan si cuprinde si intersectia cu Carol.
    @Dan: multumesc pentru aprecierea devoalarii informatiei. N-am alt merit in asta :) Sunt sigur ca mai ai pe undeva detalii despre diverse persoane asociate locului asa ca ma bucur ca inca ma urmaresti si ca ma poti completa.

    RăspundețiȘtergere
  6. Interesantă forma clădirii cu acel unghi ascuţit.

    Sunt surprins că nu există o scară de serviciu, aşa m-aş fi aşteptat.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Bibliotecaru: e totusi mica acea parcela. Orice scara de serviciu ar fi compromis spatii comerciale la parter. La cladirea unui tip Staadecker din strada Smardan colt cu Sf Dumitru era prevazuta o scara de serviciu si au taiat-o cu rosu pe plansa de autorizare din 1895 parca :))

    RăspundețiȘtergere