duminică, 1 ianuarie 2012

In cinstea lui 2012 s-a mai prabusit ceva

Incepeam 2011 cu un articol care se chema cam la fel. Numai ca era cu un incendiu ... Coincidenta si mai neplacuta este ca in articolul anterior faceam trimitere la un alt articol care vorbea despre incendiul de la Moara lui Assan care se pare ca este distrusa bucatica cu bucatica. Asociatia pentru Arheologie Industriala din care fac parte a cerut prin mai multe adrese catre diverse directii ale Politiei investigarea furturilor de materiale care se produc cu regularitate la Moara lui Assan si care pun in pericol monumentul. Ne-au raspuns ca n-au gasit nimic in neregula. S-a incercat exproprierea monumentului insa niste juristi intelepti au spus canu se poate pentru ca acolo este un litigiu de proprietate. Asa au spus si procurorii carora li s-a inaintat o plangere pentru ca proprietarii nu au grija de monument cum spune legea. Incarligaturile cu executori judecatoresti, cu tergiversarea procesului intre cele doua parti lasa imobilul de izbeiliste si sa se duca de rapa. N-a parut sa aiba sens ceea ce am spus fata de aceasta situatie. Legea monumentelor spune ca daca proprietarul este necunoscut raspunderea este a primariei. Deci, primarul destoinic Oprescu ar trebui sa intervina acolo si sa puna monumentul in siguranta si ulterior sa pretinda banii de la proprietari cand se va lamuri situatia. De fapt asta ar trebui sa faca Ministrul Culturii - sa intre in forta cu un act de expropriere cu cec in alb ce va fi platit apoi proprietarului ce-si va castiga dreptul in instanta. Ultimii prorietari ar trebui sa plateasca si daunele ... Initiativa exproprieri pentru cauza de utilitate publica o poate avea si primaria. Dar stim deja ca primarul e un necioplit cu staif care considera patrimoniul a fi niste "maghernite" pe unde umbla sobolani. Asa o fi daca nimeni nu se ocupa de acest patrimoniu. Cred ca aici s-ar putea face foarte bine pinacoteca si o arhiva tehnica civilizata a primariei unde sa poti veni sa consulti dosarele care sunt astazi practic imposibil de consultat din cauza consolidarilor la sediul primariei.

Asta ar fi trebuit sa fie un fel de mesaj de an nou cu impliniri. Pentru toti cei care ma viziteaza si mai ales pentru cei ce fac si comentarii. Intr-o ordine aleatorie am sa-i numesc pe Armyuser, Hungry Mole (desi serbeaza 30 decembrie spre deosebire de 10 mai al meu)si oastea lui, Popescu si oastea lui , Raiden si oastea lui, Vlahul, Stefan si Radu, Lilick, Cepeca, Transildania, Catalin Cornea, Romulus, Marius Imperator, Chent, don' consilier si Atitudinile sale, pe Sandman (ce ma comenteaza cand ma simte mai aprig) . Last but not least ii doresc un an prolific Bibliotecarului. Ii urez cele bune si lui Cristi (desi el este Constantin asa cum eu sunt Adrian si nu Valentin)ca exponent al grupului de la Bucurestii Vechi si Noi unde s-a putut regrupa si Dan Rosca pe care-l salut in mod particular. Tuturor celor pe care nu i-am enumerat le voi spune in mod direct cand ne vom intalni ceea ce am spus si aici.

Va dau tuturor o leapsa de an nou, cu rugamintea de a incerca sa ne mobilizam intr-o presiune care sa duca la o reactie a autoritatilor in cazul Morii lui Assan. Ce ziceti, o infigem in mintea publicului ca pe o problema care ilustreaza foarte bine activitatea autoritatilor si eficacitatea sistemului in a mentine ceva ce ne apartine cultural tuturor?

date mai multe aici.

PS: Celor care cred sincer intr-o divinitate suprema care ne calauzeste un destin le cer scuze daca s-au simtit ofensati de unele dintre pozitiile mele. Pozitiile mele nu sunt impotriva lor sau a presupusei divinitati ci impotriva sistemului intervenit intre aceste doua parti ce ar trebui sa aiba o legatura directa. Iar celor care cred ca in 2012 profetiile mayase se vor adeveri si ca va veni sfarsitul lumii, le doresc ca acest sfarsit sa fie cat mai lipsit de dureri! Eu sper ca divinitatea de mai inainte sa-si faca treaba divina si sa ne dea ocazia sa ne putem revedea cu totii si in 2013, daca se poate si cu o Moara a lui Assan restaurata ...

14 comentarii:

  1. pai preluam leapsa...ti-am scris si un mail

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt curios ce inseamna istoria orasului pentru cetatenii sai. Ce inseamna in definitiv orasul pentru oamenii care traiesc in el? Cum il percep, cu ce se mandresc ei, ce considera reprezentativ atunci cand il prezinta unui nou venit, indiferent daca este el roman ori strain. Casa Poporului, zona Lipscani, poate cel mult Muzeul Satului si Calea Victoriei. Ii intereseaza doar traficul si apa calda? Desi importante vietii cotidiene, putem vorbi despre o atitudine civica mai departe de acestea? Cinci-sase organizatii fiecare cu cate cinci-sase membrii se fac auzite din cand in cand atunci cand este vorba despre un proiect precum cel din proximitatea Cismigiului sau al magistralei Uranus. Mai departe? Poate ar trebui sa stim ce inseamna sa fi cetatean si nu traitor urban. Obiceiurile rurale impamantenite odata cu dezvoltarea industriala ce a crescut populatia urbana intr-un ritm rapid cu greu pot fi dezvatate. Schimbarile structurii demografice, de mentalitate timp de jumatate de secol, apoi stilul de viata din pluralismul politic si al economiei de piata a dus intradevar la o disparitie a constiintei comune? Se pare ca interesul fata de orasul acesta a disparut. In planuriue celor interesati de desparitia unei cladiri importante pentru a face loc uneia noi acest dezinteres total al populatiei fata de monumentele de patrimoniu este un factor de prima importanta in derularea lor.

    RăspundețiȘtergere
  3. @All: astept o tanara de la Digi Tv sa zic neshte vorbe.
    @Vlahul: fiind in spatele blocurilor, te asigur ca sunt unii care stau intr-o raza de maxim 500 m care nici nu stiu de existenta acestui patrimoniu. Si, oricum, nici n-ar vrea sa stie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ba! Tocmai am vazut o stire la Realitatea in care unii locatari isi exprimau speranta unei demolari. Mai mult, un inspector ISU declara ca va notifica autoritatile cu recomandarea demolarii cladirii principale care reprezinta un risc ridicat... Stiu de la un prieten care sta intr-unul din blocurile care flancheaza moara pe Stefan cel Mare ca acolo sunt foarte-foarte multi sobolani. Probabil inca unul dintre motovele pentru care cei care locuiesc in zona si-ar dori disparitia ansamblului.

    RăspundețiȘtergere
  5. Probabil ca in urma multimii articole din presa si de pe bloguri TVR a realizat un reportaj zilele trecute (sau o fi fost o reluare). Acum stirea este actuala din pricina unui did care s-a prabusit, nu datorita morii...

    RăspundețiȘtergere
  6. o să scriu, prietene!
    dar sînt cam sceptic. Moara lui Assan e un blat; toţi o vor jos.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu stiu daca e ceva ce putem face, incerc de multa vreme sa fiu optimist, sa cred ca lucrurile se vor schimba, sa sper ca daca punem din in ce mai multe lucruri legate de istoria orasului astuia online si la vedere poate oamenii, cetatenii, concitadinii nostri vor capata o constiinta civica (si o spun ca "provincial").

    Nu stiu care sunt motivele, poate pur si simplu pentru ca noi, ca natie, suntem prea putini civilizati, n-avem nici simt istoric nici simt arhitectural. Ne plangem noi de ce se intampla in Bucuresti, dar ce se intampla in satele de munte (in Arges, de exemplu) este la fel de dramatic, cu case traditionale lasate in paragina sau demolate de-a dreptul si in locul lor construite vile rosii, verzi sau albastre cu balcoane cu elemente de inox. Incercam sa-i epxlic cuiva din zona ca ar putea cere triplul pretului pe cazare in comparatie cu celelalte pensiuni din zona, doar pentru faptul ca potentialii turisi ar sta intr-o casa construita pe la ~1880 acopertia cu shindrila si unde afumatarurile s-ar tine la pastrat in pivnita de piatra semi-ingropata, si nu intr-un frigider Zanussi. Nu prea cred ca am reusit.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Vlahul: din pacate ai dreptate, asa e! Oamenii din orasul asta cel putin au minte scurta. Nu vad decat efectul si o rezolvare simplista. Iar primarul le canta in struna in mod nerusinat sustinand chestia aia cu sobolanii care nu pot fi alungati decat demoland monumentele. Ce fel de doctor amputeaza direct piciorul doar pentru ca rana e murdara ???
    @HM: ai dreptate cu blaturile. Nimeni n-a miscat un deget. La fel ca la Gutemberg 3A ... Natie dezgustatoare
    @mihai turcu: nici eu nu sunt deloc optimist. de cele mai multe ori oamenii nu sunt nici "cetateni" nici "concitadini" si, se vede treaba, nici macar oameni (ma refer aici la lacustele sau stolurile alea de ciori care au distrus cladirea). Nu veti reusi sa convingeti oamenii de aspectul asta. Nici in Maramures n-au avut creier. Au demolat case si porti din lemn fabuloase ca sa isi construiasca niste cavouri supraetajate cu balustrade oribile si alte accesorii asemenea. Cu totii aveau teren din belsug in spate unde puteau construi pastrand in acelasi timp si ce era de pastrat. La noi nu se masoara de 10 ori si se taie o data ci invers. Ca la Rosia Montana: sa taiem, sa consumam (sanchi) ca lacustele 10 ani si pe urma sa ne vaitam urmatoarea suta de ani ...
    Cred ca nici 100 de printi Charles nu i-ar convinge pe acei batuti in cap. Care sunt ai nostri, dintre noi si numai pentru noi.

    RăspundețiȘtergere
  9. Oameni buni, ieri am aflat şi eu de incident, dar abia azi am putut citi şi am actualizat articolul de pe Wikipedia ( http://ro.wikipedia.org/wiki/Moara_lui_Assan ) şi am pus ştirea prăbuşirii pe prima pagină a site-ului. Chiar şi aşa, interesant e că, de unde în anul 2012 articolul primea în medie 10 vizualizări pe zi, în ultimele trei zile au fost 1300 de vizualizări (jumătate, pe întâi ianuarie)! Sper ca intervenţia pe care am făcut-o să menţină cifrele sus. Dacă aveţi timp, parcurgeţi articolul şi spuneţi-mi ce ar fi de corectat sau adăugat. Şi o întrebare: există undeva pe site-ul Salvaţi Bucureştiul vreun material dedicat monumentului? Că nu prea mă descurc pe site-ul lor.

    Bine ar fi să prindă Moara şi zile mai bune!

    RăspundețiȘtergere
  10. @Cristian Vararu: multumesc mult pentru preluare, coincidenta face ca sa vad acest comentariu fix dupa ce m-am inors de pe pagina Wikipedia unde constatasem cu placere preluarea noastra ca surse.

    Noi am lucrat la un proiect finantat de norvegieni si islandezi care cuprinde si aceasta fisa la adresa:
    http://industrial-heritage.ro/en/content/mill-assan
    cred ca merita mentionata. Multumesc inca o data pentru sprijin, cred ca abia incepem sa ne remobilizam pe acest subiect.

    RăspundețiȘtergere
  11. un raspuns scurt am dat aici http://www.ideiurbane.ro/ce-se-va-construi-pe-zidurile-morii-lui-assan/ oricum am decis ca fac si o propunere anul acesta

    RăspundețiȘtergere