luni, 31 ianuarie 2011

Mici conflicte intre Primarul Bucurestiului si membri ai guvernului ... in 1889

Profitand de ping-pongul pe care-l joc in ultima vreme cu Lilick, am sa preiau un subiect de la ea ca sa pigmentez un pic. Este vorba despre carbunii pe care-i baga dna Udrea de la ministerele domniei sale in vederea controlului primarilor. Subiectul la: http://lilick-auftakt.blogspot.com/2011/01/lasati-bugetele-sa-vina-la-mineee.html
Eu am gasit intamplator un mic text, dintr-o depesa trimisa din Sinaia in septembrie 1889 de catre ministrul cultelor si instructiunii publice, Constantin Boerescu, pe adresa primarului de atunci al capitalei, Pake Protopopescu. In depesa, ministrul il cam urechea pe primar si-l avertiza sa puna liceul, ce este cunoscut azi sub numele sau istoric de "Gheorghe Lazar", la locul stabilit de el si primul ministru impreuna cu primarul, in marginea Cismigiului. Textul de acolo e asa in incheiere:
"Procedarea primariei constituia o adevarata revolta care sper ca se va incheia chiar asta seara". Adica "ba baiatu' sa faci cum ti-am zis ca ne suparam!"
Bine, guvernul Lascar Catargi urma sa cada cu tot cu Boerescu la nici doua luni de la depesa. Boerescu a fost insa apoi de doua ori presedinte al senatului. Gasiti date atat la Dan Rosca ( http://www.bucurestiivechi.ro/?p=2121 ) dar si la http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Index:Pre%C5%9Fedin%C5%A3ii_Senatului_Rom%C3%A2niei
Guvernul era atunci unul "flexibil" adica avea numai 9 posturi. Vedeti la: http://documentare.agerpres.ro/guverne.php?i=46
Iata intai liceul asa cum era el autorizat in 1889 si pe care nu stiu daca il mai gasiti in alta parte. Am dat intamplator peste el. Daca l-as fi cautat nu l-as fi gasit caci e arhivat cu adresa primara din strada Silfidelor si nu din noul bulevard iar strada Silfidelor cred ca tocmai se desfiinta ca titulatura in acel tronson in beneficiul numelui de Schitu Magureanu.

7 comentarii:

  1. Bine că mai există imagini.

    Poate că odată şi odată se va reconstrui un cartier vechi al capitalei undeva prin Ilfov.

    RăspundețiȘtergere
  2. @bibliotecaru: exagerati un pic ... dar s-a mai facut chestia asta cu "reconstructia" unui carier vechi. Parcul Carol 1906 a avut asa ceva si a ajutat la consacrarea stilului neoromanesc. Din fericire, monumente cheie precum Liceul Lazar (in autorizare era "Liceul externat") nu cred ca se vor demola vreodata in cursul vietilor noastre.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am citit cu placere articolul si multumesc pentru link-ul catre blogul meu.
    Totusi, ce vrea sa insemne ultima afirmatie din text: "iar strada Silfidelor cred ca tocmai se desfiinta ca titulatura in acel tronson in beneficiul numelui de Schitu Magureanu" ?

    RăspundețiȘtergere
  4. @Dan: strada Silfidelor dadea in Schitu Magureanu insa a fost la un moment dat sectionata de noul bulevard, al Independentei (daca nu ma insel)ulterior denumit Elisabeta. Ciosvarta ramasa langa Cismigiu si-a mai pastrat numele de Silfidelor, se pare, pana ce Bulevardul Schitu Magureanu a fost regularizat si a inghitit acel mic tronson de straduta ce mai purta acest nume.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ca fost lazarist si inginer constructor e o placere sa vad ca exista planurile fostului liceu.
    Ma intereseaza tot ceea ce este legat de Liceul Lazar.

    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Cornel Florin: ma bucur ca am avut prilejul sa va trezesc amintiri placute despre liceu, mai ales cand e vorba de unul atat de prestigios.
    Eu, ca absolvent de Sf. Sava (la vremea aceea Nicolae Balcescu) sunt trist sa vad ca terenul liceului meu a fost cotropit de o cladire de birouri si de o scoala. Castanii batrani si terenul de sport s-au dus naibii. Si gardul pe care-l saream cand n-aveam matricola :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Am si eu cateva amanunte despre liceul GH. Lazar. Fondurile pentru constructie au fost din donatii boieresti. Unul dintre ei fiind stra-strabunicul meu Gheorghe(Ghita) Constantinescu, antreprenor si constructor la momentul respectiv. In ani '60 bunicul meu fiind preot, tatal meu a fost primit la liceu in Buftea numai pentru un an, dupa care i sa cerut sa se transfere. Pentru anul doi a reusit sa il faca la Mihai Viteazul, dar la fel i s-a cerut sa se transfere si impreuna cu bunicul meu au mers la directorul liceului Gh. Lazar, care a apreciat implicarea lui Ghita Constantinescu si pe raspunderea lui l-a primit pentru ultimii doi ani ai liceului.
    Din cate am inteles, Ghita Constantinescu prefera sa faca constructii deosebite sau monumental, dar din pacate nu am unde sa caut informatii de genul asta si nu stiu nimic concret despre alte lucrari.

    RăspundețiȘtergere