vineri, 1 ianuarie 2010

Despre 1909 si 1916-1918

O inedita imagine este postata la adresa:
http://www.muzeuldefotografie.ro/2009/12/bucuresti-1916-1918-rara-vedere-aeriana


Excelenta postarea respectiva. Am promis acolo ca voi atasa cateva imagini ce pot concura la completarea acelei fotografii aeriene. Iata-le:


Acestea sunt cererea de autorizare a unei extinderi a Hotelului Princiar si planul respectivei extinderi. Pe cerere, in coltul din dreapta jos, apare si numarul dosarului de arhivare la PMB. In acelasi timp, pe coltul opus, la Hotelul Palace, se solicita introducerea unui rezervor de pacura in subsol (nu mai atasez si planul acesta caci e irelevant).


Aici sunt planurile de aliniere pentru construirea noului sediu al Ministerului de Interne. Prima imagine e coperta dosarului si numarul acestuia in arhiva PMB. A doua imagine poarta semnatura lui Petre Antonescu din 1912. A treia imagine este un plan din 1914 care indica si strazi propuse spre deschidere. Imaginea aeriana invocata mai sus pare sa ne arate ca in 1916-1918 inca nu se intamplase nimic acolo in conformitate cu aceste planuri - imaginea postata este totusi la o rezolutie mult prea mica pentru a vedea unele detalii.
Am adaugat si planul sediului politiei de siguranta, dosar arhivat 1908 - 1909, ca urmare a descoperirii tardive a unei serii de posturi dedicate anului 1909. Mi-a facut placere sa le parcurg si am si comentat la : http://www.bucurestiivechi.ro/?p=166
A se vedea pe planul de aliniere din 1914 ca, desi fusese realizata cu 5 ani in urma, aceasta cladire ar fi fost deja subiect de demolare pentru punerea inpractica a noii alinieri preconizate. Fata de comentariile pe care le-am facut la adresa mentionata mai sus as vrea sa mai remarc faptul ca ministerele de justitie si cel de razboi erau localizate in 1906 de catre Frederic Dame la alte adrese decat cele descrise in acea postare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu