marți, 8 iunie 2010

O tencuiala rezistenta

Daca aveti senzatia ca daramari indoielnice se intampla numai in Bucuresti atunci va inselati.

http://www.ziuaonline.ro/societate/26-societate/3873-fosta-casa-a-filozofului-ioan-petru-culianu-a-fost-daramata-desi-era-monument-istoric.html

Din acest articol pun si imaginea ce urmeaza cu defuncta casa:


Dintr-un alt articol local (mai gasiti si in Jurnalul National) ce poate fi citit la:
http://www.ziaruldeiasi.ro/local/casa-monument-praf-si-pulbere~ni6e06
aflu ca noul proprietar, un doctor, a vrut sa consolideze si sa extinda cladirea dar cand muncitorii au decapat tencuiala ... mare, ce sa vezi ?! ... casa a si cazut ... Ca sa vezi domnule ce tencuiala iscusita au facut mesterii aia de tinea toata casa in picioare !!
Apoi ma si gandeam la domnul doctor cum spunea el ca va face casa fix la fel. Oare cum v-ati simti daca ati merge la domnul doctor si v-ar spune sa n-aveti nicio grija pentru bolile dvs caci o sa faca o replica a dvs identica, de nici familia sa nu-si dea seama de schimbare ?

4 comentarii:

  1. Cat timp nimeni nu va face macar o zi de puscarie pentru genul asta de actiuni nu se va schimba nimic, distrugerile vor continua. Si, fireste ca nu se darama doar in Bucuresti, acolo doar terenul este mai scump si interesele mai mari. In Iasi distrugerea cea mai vizibila este proiectul Palas, in care proprietarul Iulius Mall in cardasie cu primarul au omarat spatiul verde de cateva hectare din spatele Palatului Culturii. O alta zona distrusa este cea a "Ulitei copilariei" lui Teodoreanu, in care se afla si casa memoriala Otilia Cazimir, unde s-au demolat case si s-au rdicat blocuri turn distrugand total farmecul batranului cartier. Un parc din vecinatate isi asteapta randul (tot o zona istorica) pentru ..."dezvoltare unitara" (parcari subterane, cladiri birouri).
    In privinta casei Culienilor doctorul Burlea a vrut prin declaratia cu refacutul intocmai doar sa "calmeze spiritele", sa treaca cateva saptamani pana uita toata lumea povestea; Daca ar fi vrut sa o pastreze, nu o lasa sa se ruineze pana la (auto)demolare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sincer, chiar ar trebui sa faca puscarie. Numai ca nu se poate pentru ca, din cate stiu eu pulsul opiniei publice, grosul oamenilor se enerveaza cand se aduce vorba despre "vechituri". In urma cu peste 10 ani eram in situatia sa tin locul colegului din minister care avea Iasiul in raspundere. Atunci a venit spre avizare un proiect monstruos - Facultatea de bio-nu-stiu cum, chiar in buza casei memoriale a lui Kogalniceanu. Se cerea daramarea unei constructii unde functiona un camin pe motiv ca expertul spunea ca sta sa cada. Insertia era cel putin indiferenta fata de contextul urban ... ce sa mai lungesc am refuzat sa semnez si am incercat sa determin schimbari. Au inceput sa zica "aoleo-aoleo, pierdem finantarea, proiectul e gata ...". Pai da, proiectul era gata, la tablou de tamplarie dar cine ii pusese pe oamenii astia sa arunce din cer o casa fara sa gandeasca inainte ?? In cele din urma nu m-am mai ocupat de problema dar am vazut dupa ani, cand am fost acolo, ca monstrul s-a construit, casa de care spuneam s-a demolat iar acum locul mie mi s-a parut oribil. Dar as putea fi subiectiv. Ar parea ca sunteti din Iasi asa ca as fi curios care e parerea dvs asupra acestui subiect.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, intradevar sunt iesean, poate ca ar fi mai nimerit sa ma pronunt dupa o vizita "in situ". Stiu despre ce e vorba, dar nu am imaginea de "inainte si dupa", in sensul ca nu tin minte ce se afla in acel loc inainte de constructia respectiva. Oricum ce s-a facut - fac. de bioinginerie banuiesc - este evident total nepotrivit, si ca regim de inaltime, si ca stil - vorbim totusi de zona Copou, singura din Iasi care parea sa isi pastreze un aer de noblete cat de cat nealterata de implanturi urbane nefericite - plus de ingustimea si linistea strazilor din jur pentru care o astfel de instituite e mult prea mare.
    Ceea ce constat la nivel general este o atomizare, o lipsa de unitate si de viziune care vad ca devine din ce in ce mai pregnanta, in ciuda faptului ca un numar crescut de oameni (aici cred ca suntem destul de multi insa prea putini se exprima public) devin constienti de uratenia, agresivitatea si lipsa de adecvare la context a noilor constructii ce populeaza spatiul urban si nu numai. Vazand ce se intampla in jur, vazand ca iata, dv. nu va mai gasiti locul in sistem si il parasiti, sunt cuprins de o tristete neputincioasa si nu prevad o imbunatatire a situatiei pe termen mediu... Ca simplu cetatean ce constat distrugerea patrimoniului construit si a unei coerente urbane (comunistii cu toate bubele lor au construit macar coerent, chiar daca urat) nu pot decat cu ajutorul aparatului foto sa pastrez in forma asta ce pot surprinde din strada. Viteza de distugere din Iasi este mai mica ca in capitala (deh, Moldova...) dar totusi la ritmul distrugerilor cred ca in afara de fotografii nu pot face nimic altceva (Dv. aveti acces si la planuri si schite originale, ceea ce e mult mai benefic, dar nu e accesibil pt. cei ca mine). Poate ar fi potrivita o discutie despre ce putem face fiecare pentru patrimoniu, in afara de fotografii.

    RăspundețiȘtergere
  4. O completare: se pare ca doctorul Burlea nu este chiar atat de blamabil, dupa cum rezulta din opinia fostilor proprietari. Mai degraba istoria si sistemul nenorocit (justitite, administratie, etc, etc) pare sa fi condus la demolare. Un articol din Ziarul de Iasi: http://www.ziaruldeiasi.ro/pulsul-orasului/casa-bogdan-culianu~ni6ekq

    RăspundețiȘtergere