luni, 7 martie 2011

strada Carol I sau Franceza

Am gasit pe net, aici: http://www.flickr.com/photos/52016197@N02/4998987186/ , o imagine a strazii Carol, pe undeva pe la sfarsitul sec. XIX, probabil dupa 1891. Am marcat casele si proprietarii lor. Doar unele dintre ele mai exista, in special cele de pe partea dreapta, inclusiv fostul hotel Budisteanu (6). Peste casa doctorului Darvari (3) se ridica azi cladirea ce are la parter studioul Cassandra an UNATC. Pe partea stanga se mai pastreaza totusi casele pana in Selari de dupa casa Darvari, inclusiv casa Babeanu, ulterior Petrovici Armis (4) care se afla azi la nr. 13 in strada Franceza. Cea inalta, de pe colt, de la nr. 17 de azi este autorizata in 1878 (intre 4 si 5 in aceasta imagine). Pe planul de aliniere al strazii Carol din 1886 apare noul (zic asta pentru ca scris cu cerneala albastra in timp ce restul sunt cu cerneala neagra cu o alta caligrafie)proprietar Hirschorn, cel care se desluseste pe firma magazinului din extrema stanga a pozei. Parcela aceea are nr. 5 pe strada Franceza de azi.

Nu vroiam sa va intreb daca recunoasteti locurile ci daca are cineva o imagine la o rezolutie mai buna sau daca are cineva o imagine din alt unghi cu acest tronson, mai dinspre fostul Han Verde catre punctul de statie din aceasta imagine.

7 comentarii:

  1. vezi aici ceva http://art-historia.blogspot.com/2009/03/hanul-rosu-hanul-verde-si-podul-rahova.html

    RăspundețiȘtergere
  2. @popescu: multumesc, le stiu pe alea! una dintre ele, aia a lui Dushek e cea mai utila dar e cam singura. mai am de la Radu si o fotografie aeriana din '27 pe care a pus-o si in volumul aniversar cu cei 550 de ani ai orasului. mai exista o imagine dinspre Hanul Verde dar tinteste spre Hotel Regina si nu se vede bine latura cu numere impare

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumoasa reconstituire, Adrian! Aveam si eu fotografia, de pe aceeasi sursa, dar imi mai lipseau niste informatii ca sa scriu.
    De fapt, toate cele 3 case dinspre Biserica Sf.Dumitru, avand la mijloc imobilul Hirschhorn, exista si azi, dupa mai bine de 100 de ani.
    ***Totusi, crezi ca azi, pe coltul de vis-a-vis, mai exista ceva din zidurile vechiului Hotel Budisteanu de acum 140 de ani?
    De fapt, poza ar fi mers si intr-o ipostaza "Recunoasteti locurile?"; cine mai stia azi ca odata, pe str.Carol a trecut tramvaiul (ca si pe Str.Smardan, de altfel)?
    Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  4. @Dan multumesc pentru apreciere. Nu e neaparat o reconstituire in sine ci o cautare de date despre o casuta meschina de la nr. 15. Care e insa una miraculos ramasa in conditia ultramodesta de la, probabil, 1860. Din pacate asta e singura sa valoare ..
    Acum, referitor la Hotel Budisteanu, cladirea consider ca este cea ce este inca in picioare la intersectia cu str. Tonitza. Realizarea detaliilor ma face sa cred ca e o cladire bine pastrata, cam din aceeasi perioada - circa 1850 - 1860. Ca han e mentionat inca din anii 1830 insa din acea etapa probabil ca trebuie sa scormonim prin zidurile constructiei actuale.
    Cu tramvaiul mi se pare simpatic felul cum ocoleau un pic liniile in dreptul casei Darvari, singura ramasa iesita din aliniere pana dupa 1911.

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesant e si faptul ca, la un moment dat, alaturi, pe Str.Smardan, Primaria a incercat sa introduca tramvaiul cu aburi; pufaiala micii locomotive era atat de puternica pe ulita ingusta, incat speria caii inhamati la trasuri si carute, provocand la fiecare trecere o busculada care bloca, practic, strada. Asa incat, tramvaiul cu aburi a ramas in faza de experiment (nereusit).

    RăspundețiȘtergere
  6. Tare aş fi vrut să fi rămas la fel şi azi.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Dan: intr-adevar, la acea data reteaua de tramvaie era foarte bine pusa la punct pentru marimea orasului si pentru ritmul vietii de atunci.
    @Bibliotecarul: din pacate nu putem opri timpul in loc in toate situatiile. si eu as fi preferat imobilul iesit din aliniere al dr. Darvari mastodontului aparut prin comasarea mai multor parcele ale acestei familii. unele transformari sunt inevitabile, cred ca arata echilibrului consta in a acepta schimbarile numai in situatia acelor constructii care sunt nesatisfacatoare si intr-un ritm suficient de lent,treptat, incat schimbarea sa fie usor de asimilat ca imagine in sensul in care perceperea ansamblui sa nu altereze memoria cat mai multor persoane simultan.

    RăspundețiȘtergere