miercuri, 9 mai 2012

TRAIASCA REGELE!

Stema din anul 1867 avea inscrisa deviza Regelui Carol I nu in latina ci in romana.
Dar in acelasi an erau si steme cu deviza in latina. Am vazut steme cu leul in stanga dar si steme cu leul in dreapta cum se vede in acestea din anul 1869:
Am vazut stema la judetiul ilfov cu sau fara elementele laterale scutului - leul si femeia daca:
Am vazut chiar la tribunal stema cu leul in partea opusa sau cu deviza in romana (din 1869 si 1870):
Am vazut multe variatii inainte de schimbarea stemei in 1872. Carol I a ramas insa acelasi mare Roman. 
Traiasca Monarhia! 


COMPLETARE:
Ca urmare a intrebarii lui Marius m-am gandit sa adaug si textul legii privind insemnele nationale din 1867. Dacoromanica sa traisca!

14 comentarii:

  1. Foarte interesant! Si coroanele sunt diferite si alte detalii. Trebuie sa ne intoarcem la stema asta. Traiasca Regele!


    Ne vedem azi la statuia lui Carol?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate sunt foarte stramtorat cu timpul. Mai mai defulez pe net desi n-ar trebui sa o fac ... Ma momise si Horatiu in legatura cu garden-party din seara asta dar mi-am dat seama ca am numai sacouri iar unicul costum pe care il am e cam verde padurar :))
      Stemele au avut cam multe variatii. Mie imi placea aia adoptata dupa 1872 si care a fost utilizata pana dupa primul razboi.

      Ștergere
  2. Poate ca suna prostesc, dar nu ma pot abtine sa nu intreb: de ce au fost atatea variante?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil pentru ca erau mai multi furnizori de tipizate si fiecare tipografie folosea gravorul lui. Nu stiu. In fiecare dintre aceste steme pozitia sabiei femeii dace este alta. In stema din prima imagine femeia respectiva arata mai curand ca un pandur de-al lui Tudor Vladimirescu :) Dupa 1872, cand s-a schimbat prin lege acest insemn, variatiile sunt mult mai mici desi se mentin.

      Ștergere
  3. Eu o folosesc pe cea a lui Cuza... dar tot mă acuza "câte" cineva că aş fi monarhist sau că mă dau monarhist. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este atat de mica incat nu se distinge nimic. Senzatia este, intr-adevar, ca ar fi stema regala. Si in timpul lui Cuza au fost variante.

      Ștergere
  4. O luuungă pauză. :D

    http://bp3.blogger.com/_fRVHUJx-BFE/R1nQ-pyGLHI/AAAAAAAABgU/OwrBFladQTA/S220-h/534px-Stema_Principatului_Romania.jpg

    RăspundețiȘtergere
  5. Dom'le .. cam lunga pauza. Sper sa fie doar o deplasare sau concediu urmat de multe fotografii interesante.

    RăspundețiȘtergere
  6. În zilele astea tulburi tăcerea trebuie să dispară...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule Florescu, sunt scarbit si inrait de zilele pe care le traim. Asa cum se spune in popor: "cui pe cui se scoate" asa am senzatia ca abuz pe abuz se scoate. Daca se intampla un abuz USL atunci nu sunt de acord cu el dar il aplaud pentru ca cei care au scos sabia doresc de sabie sa crape. Chatarsis. Sa ne dam foc asa cum se da foc la miriste pentru a purifica locul. Eu am senzatia ca traim revenirea unui ciclu istoric; suntem in anii '30. "Les anees folles" cu huzur si decadere morala s-au incheiat, criza mondiala a lovit, degringolada democratiei a aparut. Se vede peste tot, in Grecia, in partidul piratilor din zona scandinava, in miscarea flamanzilor suparati. La noi s-a itit prin caricatura PPDD dar se manifesta; va creste. O sa suferim cu totii dar doresc sa crape cu totii ca sa putem sa o luam de la 0. Astept Targovistea ...

      Ștergere
  7. Da, dar pe blogul domniei voastre se întâmplă cuante de istorie, nu are treabă cu cine ce şi cum face abuzuri astăzi.

    RăspundețiȘtergere