vineri, 23 noiembrie 2012

Pe strada Lucaci veneau alegerile!

O postare interesanta marca Raiden vorbeste despre strada Lucaci ca urmare a identificarii unui semn electoral la fel de infam precum inima care trebuie "repornita". Intamplator am vazut si eu acelasi semn, tot pe strada Lucaci,  in alta parte si mult mai clar. Fotografia este facuta in 2009.
Dar inainte de asta as vrea sa pun niste fragmente dintr-un plan de aliniere al strazii Lucaci din 1868.

 
Traseul foarte chinuit a tot fost rectificat prilejuind mai multe schimbari de nume. Astfel, strada Logofat Udriste era vechiul traseu al strazii Lucaci ce incepea din Calea Vergului (Calarasilor). Strada Matei Basarab a fost strada Incediilor sau Incendiului. Dupa aliniere s-a numit Matei Basarab si iesea in intersectia cu strada Romulus pe un fragment care astazi face parte din strada Lucaci. De fapt acest tronson s-a asezat mai bine cand s-a decis prelungirea axului partii de strada Lucaci dincolo de strada Romulus, catre liceu si scoala comunala (care apare trasata mai tarziu, cu creionul, pe fragmentul de plan al strazii Lucaci unde este amplasat din 1903 bustul lui August Treboniu Laurian). Pe planul vechi se mai vede si vechiul nume al strazii Anton Pann - Taurului.
Revenind la rearanjarea strazilor, dupa 1911 Matei Basarab s-a retrasat astfel incat sa continue axul strazii Labirint, careia pana la urma i-a si uzurpat numele ca sa zicem asa (strada labirint era si mult mai veche si ca traseu si ca denumire). Cu aceasta ocazie, transformarea a anihilat o micuta strada numita Ruinelor. Orientarea vechii stradute este amintita astazi de un mic spati verde triunghiular la intersectia vechii strazi Matei Basarab (azi Lucaci) cu noul traseu al strazii Matei Basarab. Am marcat cu punctulete evolutia asta pe planul 1911.
  
Si acum ajungem la pont. Pe vechea straduta Ruinelor s-a construit dupa aceasta transformare urbana un bloculet interbelic, marcat pe plan cu un "X".
 
Pe soclul lui am vazut semnul despre care vorbim si pe care il si prezint mai jos.
 
Am incalecat pe-o sa si v-am povestit cum era cu "alegerea" ...

4 comentarii:

  1. Sigur e din 1946 relicva asta? Pare mai recenta, plus ca BPD nu si-a zis niciodata "Frontul Democratiei Populare". Posibil sa fie de la primele alegeri postdecembriste. Sau poate ma insel.

    Oricum, acum mi-e clara evolutia traseului strazilor din zona asta. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu cred ca e de atunci, nu parea chiar atat de "proaspata" din '90. Oricum, nu stiu cine ar fi avut un simt al umorului de aceasta natura in anii '90 ...

      Te-am sunat dar mi-ai inchis. Sper ca n-ai vreo suparare pe mine :)

      Ștergere
  2. As avea si eu o intrebare, fiind pusa in situatia de a analiza zona strazii Lucaci in cadrul unui proiect pentru facultate (de arhitectura): as putea face rost de undeva de informatiile despre alinierea strazii (eventual si de altele), pentru ca imi par foarte interesante - exista vreo sursa mai accesibila ? Multumesc mult! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La noi la Mincu sau la Spiru Haret? Tema de an sau tema lansata de atelier? Sursa ar trebui sa fie in primul rand seful de atelier care, anexat temei, ar trebui sa va furnizeze informatiile relevante, macar decupajele din planurile istorice cunoscute. Sau poate tema presupune ca voi insiva sa va faceti documentarea bibliografica si cartografica. Planurile de aliniere se regasesc la Arhivele Nationale - Directia Municipiului Bucuresti, fond PMB Alinieri.

      Ștergere