sâmbătă, 22 noiembrie 2014

GALANTARUL DE SAMBATA XXII

Astazi prezint o fatada cu un maret galantar pentru comertul fratilor Marcus din strada Lipscani. Proiectul este semnat de arhitectul Anton Onderka, pe care l-am mai ilustrat cu ocazia prezentarii altui galantar. Fratii Marcus aveau o pravalie numita "La globul verde" despre care gasiti unele amanunte aici. Din fotografia vremii am putea trage concluzia ca proiectul lui Onderka probabil ca nu s-a realizat pana la urma. Partea aceea de proprietate, care apare pe planul 1911 cu aceiasi proprietari ca si parcela de la fostul nr. 4 - Fratii Mircea (!) este astazi cuprinsa in fatada unei cladiri a BRD. Pe planul de aliniere al strazii, din acelasi an cu proiectul de fata - 1886 - la fratii Marcus scrie ca s-a pus pe aliniere in 1890 iar asta parea ca presupunea o mica expropriere si afectarea automata a fatadei. Daca fatada de azi e mai mica decat cea proeiectat rezulta concluzia logica.








Proiectul se afla la AN-DMB, fond PMB Tehnic, dosar 13/1886

6 comentarii:

  1. Foarte interesanta descoperirea, când citesc articole despre istoria cladirilor din centrul vechi incep sa privesc cu alti ochi Bucurestiul.

    Fatada din 1886 seamana foarte bine cu partea din dreapta a imobilului cu BRD - Lipscani nr. 14 -
    https://2.bp.blogspot.com/-gzIXZWd6FtQ/Uvu7IoZlq1I/AAAAAAAACVU/LNmrXSj-ik0/s1600/brd+lipscani+by+2013+by+irina+oberlander.jpg

    Pacat ca pe googlemaps nu exista imagini cu centrul vechi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru comentariu si trimiterea la fotografia fatadei de care spuneam si eu! Desi seamana in zona etajului din partea dreapta, fatada din 1886 era pe zona din stanga a cladirii de azi.

      Ștergere
  2. Foarte interesant si mai ales felicitari pentru refacerea cladirilor cu arhitectura deosebita traditionala romaneasca.
    Mai sunt multe cladiri care asteapta si asteapta ori sa cada la un mic cutremur ori sa fie refacute ca in vremea lor de glorie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita si comentariu. N-am insa niciun merit in refacerea cladirilor, de cele mai multe ori recomandarile pe care le fac nu sunt urmate decat in mica masura. Tocmai am refuzat un studiu care are ca tinta demolarea unor cladiri ale unui imobil care, chiar daca nu e monument si nu e in zona protejata, ar merita mai multa atentie si integrarea lor in orice constructie care s-ar putea face pe lotul respectiv. E adevarat, nici nu exista un mecanism care sa stimuleze o astfel de atitudine prin ajutorul statului sau al administratiei locale pri alocarea unor subventii pentru costurile suplimentare pe care le-ar presupune consolidarea in loc de demolarea unor astfel de cladiri care dau caracterul orasului.

      Ștergere
  3. Oare cum ar arata Bucurestiul si mai ales Centrul Vechi daca s-ar folosi schite cum sunt cele prezentate de dumneavoastra.

    Poate se sesizeaza BRD-ul si transforma cladirea asa cum apare ea in poza a 3-a.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil ca nu s-ar cuveni sa faca asta. Ceea ce am pus aici probabil ca nu s-a realizat. Am si varianta incorporata azi in fatada respectiva realizata pentru "Marcus freres". Normal este sa se conserve lucrurile autentice, recomandarile Chartei de la Venetia fiind ( e adevarat ca aplicabile arheologiei) a nu se face reconstituiri, altele decat cele care folosesc materialul existent, recuperat si remontat la fata locului (anastiloza).

      Ștergere