joi, 23 aprilie 2015

DIN ACEASTA DILEMA NU PUTETI IESI ! AM ZIS!

Un alt motiv serios pentru care nu cred că în viitorul apropiat vom putea avea o legislaţie mai clară şi mai eficientă a patrimoniului este acela că mai există un tip de ruptură aparent iremediabilă pe care trebuie să-l evaluăm. Pare că avem dilema dacă cei care trebuie să elaboreze legile sunt oamenii sistemului politico-administrativ sau dacă aceştia trebuie să preia propuneri ale “oamenilor de cultură”. Sunt două opţiuni care pot genera abordări radical diferite. Iar problema majoră ce rezultă din această dilemă este una de natură pragmatică. Politicienii şi cei aflaţi în domeniile juridic şi administrativ nu au deloc cuprinderea problemelor şi aplecarea asupra necesităţilor parimoniului în timp ce oamenii de cultură nu au îndeobşte nicio experienţă sau apetenţă pentru înţelegerea sistemului politico-administrativ. Şi la fel cum clasa de mijloc în societatea noastră este ceva cam prea subţire, la fel şi oamenii de mijloc ai acestei dileme fie nu prea sunt, fie sunt ocupaţi cu supravieţuirea proprie, ceea ce lasa ca viziunile privind protecţia patrimoniului, atâtea câte or fi, să plutească pe mai departe antagonice în societate. 

Acestea fiind zise, sper că nu v-am anihilat speranţa că acel Cod al Patrimoniului care este promis în programele de guvernare din ultimii 8 ani se va şi adopta într-un orizont de timp previzibil.

Inceputul acestui text se poate vedea la Dilema Veche:
http://dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/articol/patrimoniul-cultural-politic

2 comentarii:

  1. Fără politic nu ai lege, ar putea prelua de la specialişti cum sugeraţi dar tema patrimoniului nu aduce nici bani, nici audienţă, nici voturi, de unde apetit, sună bine numai când se fac enumerări de pacturi :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In articolul plin, pe care l-am scris pentu Dilema, am aratat cat de penibila poate fi abordarea politica a problemei patrimoniului. Chestiunea responsabilitatii elaborarii unei noi legislatii sau a corectarii celei existente este una reala. Propunerile venite de la "oamenii de cultura" sunt cateodata fascinante prin inaplicabiitatea lor admnistrativa iar cele pe care le fac politicienii (dupa cum am mai scris in articolele trecute) arata prin incoerenta lor ca nu se intelege conceptul de patrimoniu.

      Ștergere