luni, 30 aprilie 2018

ATELIERUL FOTOGRAFIC FRANZ DUSCHEK (2)


În august 1876, Franz Duschek îşi obţinea autorizarea construirii unui nou atelier fotografic, aflat pe strada Franklin, proaspăt aliniată prin rectificarea unghiului axului străzii în raport cu Calea Mogoşoaiei. (Detalii la: http://a-craciunescu.blogspot.ro/2014/01/cina-cea-de-taina.html sau la: http://a-craciunescu.blogspot.ro/2012/10/paul-gottereau-petitionar.html) Terenul de pe frontul opus Grădinii Episcopiei (Parcul Atheneului de azi) a fost reconfigurat în urma operaţiunii de aliniere şi a fost licitat în 1872, fiind adjudecat în mai multe loturi cu geometrie aproape imposibilă. La numărul 3, lotul trebuie să fi fost cel cumpărat iniţial de un anume C.T.Virescu. Cererea de autorizare menţionează funcţiunea de atelier fotografic iar pe verso, pe lângă indicarea zidăriei masive se vorbeşte şi despre un "jamlâc" ale cărui geamuri erau prinse în montură de fier.

În ce priveşte numărul poştal, e greu de spus unde era cu precizie lotul căci, la acea dată, numărătoarea străzii nu era decât pe partea sudică a străzii, planul de aliniere al străzii Franklin din 1891-1892 arătând o continuă realocare a numerelor, mai ales că urma prelungirea către actualul Bulevard Nicolae Bălcescu. Deci iniţial numărătoarea se limita la 1-6, pe această parte a străzii opuse grădini publice. La nr. 6, acolo unde a mai funcţionat un atelier foto (din ceea ce căuta dl. Emanuel Bădescu), proprietar era Dumitru Panait şi apoi, de la o dată neprecizată, I. Sachelarie. Anterior, acolo fusese proprietar T. Donescu şi alte două persoane greu de descifrat pe planul de aliniere din jurul anului 1878.
Oricum, pare că fotografii şi-au permutat atelierele căci în locurile lui Duschek din Calea Mogoşoaiei 21 îl regăsim apoi pe Mandy respectiv în cel din Franklin 3 îl regăsim mai târziu pe Szőllősy (vezi: http://blog.alexgalmeanu.com/blog/2007/12/13/primii-fotografi-din-romania/
Dar iată cum era autorizat atelierul din Franklin 3: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu