marți, 8 decembrie 2009

Rezultat al studiului istoric pentru Societatea Generala din Piata Universitatii

Pentru ca am promis suplimentarea informatiilor pentru studentii care au teme de seminar legate de zona Universitatii si a strazii Academiei, postez aceste informatii culese personal din arhivele publice. Pentru date suplimentare referitoare la sursa arhivistica voi raspunde acelor intrebari punctuale, daca va fi cazul. Incep cu alinierea strazii Academiei, fara an, estimat de mine 1867-1870: Urmeaza planuri de aliniere ale strazii Ion Ghica, fosta Smardan, fosta Bursei, fosta Vestei:

Mai incarc si extrase din anexele studiului istoric referitor la cladirile fostei societati "Generala", cladiri in care astazi isi are sediul central BCR. Imaginile contin explicatiile necesare.





6 comentarii:

  1. Bună ziua,
    Mă numesc Teodor Bănică și sunt și eu specialist atestat MC. Acum câțiva ani am avut o verificare a unui proiect de amenajare a ceainăriei Second Cup și atunci am văzut datările existente pe turnurile accentelor de colț ale Generalei: MDCCCXCVII - MCMXIV. Nu m-am băgat să cercetez mult mai detaliat problema, dar de vreme ce clădirea nu era prinsă în ridicarea din 1911, am presupus că 1914 trebuie să fie data încheierii construcției. Nu cred că finisajul a mai fost refăcut, mai ales că antrepriza era italiană și după ce se vede, pare să fie încă cel original. Din planul sistematizării de la 1912 se vede clar că primul corp construit e cel de pe actuala stradă Ghica, așa cum bănuiam.
    Cu deosebită considerație,
    Teodor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru cmpletari! Finisajul insa a fost refacut pentru ca s-au facut camasuiri pe ambele fete ale peretilor, cu plasa de Buzau, mulata pe bosajele din caramida ... Am vazut fotografiile de santier din anii '90.

      Ștergere
  2. Și încă ceva cu privire la construcția corpului nou dinspre str. Academiei: în anul I (1970-71) am fost să sărbătorim o predare la grădina Trocadero, apoi, poate chiar din primăvara lui 71, ne-am mutat „sediul” la Carul cu bere, ceea ce înseamnă că abia atunci au început lucrările.
    Teodor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Totusi, autorizatia de extindere pe care am gasit-o in arhiva are data de 5 iulie 1966. Cu hotarari ale consiliului de ministri de transfer de administrare din 1965, cu aprobari de buget din 1966 ... nu cred ca se jucau cu planul pe vremea aia. Insa extinderea nu a eliminat braseria, proiectul prevedea amenajari suplimentare in curtea din spate; probabil ca acolo ati mers si s-au estompat detaliile amintirilor.

      Ștergere
  3. Am intrat la Mincu imediat după liceu și a fost probabil, prima incursiune într-o cârciumă: s-a intrat prin arcada din mijloc, celelalte fiind închise cu un grătar din șipci verzi. În vara lui 66 abia terminasem clasa a 8-a și intrasem la liceu. În fine, nu insist, eu am doar amintirile...
    În cealaltă privință, a datelor de pe fațadă, e posibil oare să nu fi fost reproduse întocmai? Placile arhitectului și constructorilor au fost probabil demontate și montate din nou pe noua suprafață.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Datele de fatada au fost reproduse cum trebuie. Desi nu cred ca au decopertat chiar peste tot. Pozele cu camasuirile respective erau pentru corpul vechi, dinspre Ion Ghica. Cum am zis si in studiu, acele date marcate pe fatada reprezinta anul infiintarii societatii de asigurari la Braila respectiv anul autorizarii corpului dinspre piata.

      Ștergere