duminică, 3 octombrie 2010

CHISINAU


Stiu ca am o datorie fata de Hungry Mole prin aceea ca leapsa lui trebuia sa ma puna sa explic de ce imi place Bucurestiul! Pana atunci trebuie sa spun de ce imi place Chisinaul. Pentru ca sunt acum la Chisinau. Pai Chisinaul imi aduce cumva aminte de Helsinki. Helsinki a fost creat de rusi, imediat ce au anexat Finlanda si au facut-o ducat in 1808. Dupa 1812 rusii au mai pus mana si pe Moldova de peste Prut (din sensul nostru de privire) si au pus imediat urbanistii la treaba asa ca trama stradala ortogononla de la Helsink apare cam la fel si la Chisinau.

Aici e cumva legatura si cu de ce imi place Bucuresti: in timp ce rusii reinventau Chisinaul, Kiseleff facea oleaca de instructie cu noi la Bucuresti asa ca ne alegeam si noi cu regulamentul organic, oarece ordine prin oras si, in mod surprinzator, romanii incepeau sa prinda drag de limba franceza. Limba promovata de ofiterii rusi, nu stiu de ce, dat fiind ca, destul de aproape de nasterea oraselor Helsink si a noului Chisinau, rusii ii cam tratasera cu "raceala" pe francezii adusi in vizita de Napoleon.


Revenind la Chisinau, pot sa spun ca imi place mult centrul sau istoric. Dar imi place si arhitectura realismului socialist plantata la inceputul anilor '50. In imaginea de sus e o cladire din 1955 care adaposteste Academia de Stiinte a Moldovei. Arhitectura desprinsa din manualele doldora de arhitectura renasterii si manierismului italian are o mica "diversiune". Nu stiu daca era ca urmare ca Stalin plecase dintre noi insa cert este ca pe fatada asta plina de academism a scapat un brau neoromanesc. Pare ciudat insa pe toata fatada se desfasoara un brau in forma clasicei franghii rasucite ce nici macar nu e un element moldovenesc cu unul muntenesc! O fi fost un gest de fronda al arhitectului? O chestie ramasa necenzurata din nepricepere?


Azi lucrurile s-au schimbat. Pare ca rafinamentul are mai putin de-a face cu banul caci m-a frapat aceasta reclama a unei banci la Chisinau. Se vorbeste aici de viitor si se ilustreaza cu cateva elemente simbolice ale orasului, aruncate la intamplare pe un camp cu vita de vie prin care trece o poteca asfaltata si din care rasar niste silozuri de apartamente! Asta e viziunea viitorului in mintile celor care stau pe bani? Pai Chisinaul sigur, dar sigur merita mai mult pentru ca e mai mult decat acele simboluri imprastiate si scoase din context, ca si cum ele ar putea exista in contextul silozurilor de care vorbeam!


Reclama respectiva nici ca poate merge mai bine decat cu scamatoria arhitecturala de mai sus sau cu reclama de mai jos suprapusa peste aceeasi cladire monumentala a Academiei de Stiinte.


Viitorul pentru noi toti e asta: zeita intelepciunii calare pe un morman de hamburgeri. Buzz, Extra buzz! (asta cu MD - buzz extra buzz este monumentul media al cretinatatii care deja sugruma Bucurestiul)

In aceste conditii ma vad nevoit sa spun ca la Chisinau arhitectura realismului socialist intrece de departe in calitate ceea ce s-a construit in ultimii ani chiar daca aceste cladiri, din motive ce probabil tin de sensibilitati politice, nu sunt inca protejate. Si ca sa inchei cercul, cladirea din prim plan in stanga, sediul Postei, este facuta de acelasi arhitect care a facut Academia. Coincidenta sau nu, si aici i-a scapat o franghie rasucita neoromaneasca, in partea superioara a cladirii (nu se distinge aici dar poate ii fac maine o poza mai de detaliu)!
Imi place Chisinaul si cred ca centrul sau ar avea un potential foarte bun. Daca nu ar parea tot felul de emfaze din astea gen Sky Tower din poza de mai sus. Dar potential ar avea si centrul Bucurestiului si stim cu totii ce se intampla ...
Nu inteleg insa de ce e atat de scump sa stai la hotel in Chisinau si de ce, in afara de benzina, lucrurile mi se par la fel de scumpe precum cazarea la hotel?
E tarziu si am cam amestecat lucrurile. Daca e ceva ce am scris aiurea am sa corectez sigur prin raspunsuri la eventualele comentarii.
Imi place in centrul istoric al Chisinaului!

3 comentarii:

  1. Buna ziua, dorim sa va facem o propunere comerciala! Daca sunteti interesat trimiteti un e-mail la office@falvorotarybids.ro.

    RăspundețiȘtergere
  2. Te asteptam sa intri si tu in concursul nostru unde poti castiga premii in bani!

    RăspundețiȘtergere
  3. Profit de aceste singure doua comentarii ale acestui subiect sa reafirm ca am un blog non-comercial si ca nu sunt interesat de concursuri. mai mult, ideea cu anularea posibilitatii de a fi "invisible" pe messenger mi se pare odioasa, echivalenta poate cu violul ...

    RăspundețiȘtergere