sâmbătă, 5 februarie 2011

Hala Matache out

Nu scriu mult. Am mai spus cateva lucruri pe tema asta, in completarea altor articole mai largi din alte bloguri.

Spun doar ca Hala Matache, sub toate amenajarile mitocanesti facute in ultimii ani, pastreaza scheletul celei mai vechi hale comerciale supravietuitoare in Bucuresti. Dintre ele n-a mai ramas decat una. Pe aceasta, slava cerului, o puteti vedea restaurata. Este vorba, evident, de hala proiectata de Giulio Magni si executata in 1895 la coltul dintre strazile Traian si Calarasilor.

Scriu asta ca sa spun ca se duce dracului si Hala Matache pentru ca doctorul Sorin Oprescu, ca primar nu indraznesc sa-i spun, vrea sa o demoleze si propune "sa o refaca" pe un alt amplasament mai retras.
Am mai facut comparatia asta: e ca si cum dl doctor ti-ar spune "mori linistit, iti fac eu o clona de nici familia n-o sa-si de aseama ..."

Aveti mai sus poza extrasa dintr-un articol al lui Adi Balteanu pe care va rog sa-l parcurgeti la:
http://www.observatorulurban.ro/protecia-unui-monument-istoric-hala-matache-macelaru.html

O mana de ONGuri, asociate intr-un PACT PENTRU BUCURESTI, circula acest manifest pe undeva prin intermediul Facebook:


http://www.youtube.com/watch?v=YhyTdRB2mCQ
si poze Mihai Culescu:
https://picasaweb.google.com/MihaiCulescu/12Feb2011_matache?authkey=Gv1sRgCLruipeLyP-9eQ#5572923310436530450

11 comentarii:

  1. Sunt foarte trist că oraşul meu dispare încet-încet...

    RăspundețiȘtergere
  2. Adevarul este ca intotdeauna unele parti au disparut pentru ca sa poata sa aparea altele. Numai ca astazi avem un ochi mai critic si mai selectiv. Cred ca si parizienii regreta azi faptul ca au ras halele in loc sa le transforme cum trebuia. Cred ca azi, ceea ce e pe locul halelor este vazut mai curand ca un esec desi la vremea cand constructiile noi erau proaspete, postmodernismul clocotea de entuziasm. Daca stam sa gandim retroactiv, distrugerea Halei Unirii a fost o crima caci ar putea fi putut fi salvata de niste oameni cu scaun la cap ... In ce priveste Hala Matache povestea este aceeasi. Niste baieti considera ca "progresul" e numai cum zic ei si "vechiturile" le stau in cale.

    RăspundețiȘtergere
  3. "pentru ca sa poata aparea altele" ... evident!

    RăspundețiȘtergere
  4. M-am interesant un pic mai mult. Se pare că sunt foarte multe clădiri ce vor cădea odată cu Hala Matache. :(

    RăspundețiȘtergere
  5. @Bibliotecaru: asa este, multe vor cadea iar unele dintre acestea ar fi trebuit sa stea in picioare. Pe coltul dintre Vulcanescu si Berzei sta inca un bloc proiectat de Prager in care se afla un lift cu toate acareturile art-deco originale din anii '30 - Schindler. L-au consumat "termitele" imediat dupa evacuarea cladirii si inainte de a putea gasi o solutie de a-l salva si amplasa undeva, eventual cu concursul muzeului tehnic ... Alte case n-aveau nicio valoare si era firesc sa fie demolate. Din pacate, situatia acestora a furnizat justificarile l agramada si pentru soarta celorlalte. Rezultatul sunt sigur ca va fi indoielnic si foarte costisitor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce minciuni, ca nu vor demola hala! ce jignire adusa cetatenilor, prin considerarea lor creduli si prosti! Dupa ce au dat la TV dezmintire, acum "o demoleaza ca sa o refaca mai incolo". Tipic golanesc, de teapa lui "Bucureci Oprescu".

    Ce ma doare cel mai tare este ca in tara asta nimic nu poate fi intors din drum, nici cel mai distrugator proiect din lume, nimic. Orasul dispare si procesul este de neoprit. Condoleante.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Raluca: multumesc pentru vizita! Pe de alta parte nu e inca sigur daca vor reusi sa demoleze, cel putin din punct de vedere legal, Hala Matache. Inca nu a fost declasata din lista monumentelor si, dupa cate o stiu eu pe Hanna Derer nu cred ca va obtine avizul sectiunii de evidenta si al plenului CNMI. Va trebui, intr-o astfel de situatie, ca dl. Kelemen sa-si asume singur semnatura privind declasarea ca sa nu stea in calea fericirii Guvernului si a Primarului General. Dar ce mai e un monument in ziua de azi? Ar putea sa sufere un "incident tehnic" - sa zicem ca un buldozer angajat in celelalte lucrari sa scape de sub control si sa loveasca ireversibil intr-un punct al structurii sau s-ar putea sa ia foc ceva in vecinatate. Nu au de facut decat sa se documenteze cum au facut aia la Moara lui Assan ...

    RăspundețiȘtergere
  8. O multime de imobile de patrimoniu au fost demolate hoteste, fara autorizatii, fara nimic, ca si cand realizarea proiectelor megalomane ale unui scelerat ar justifica absolut orice incalcare a legii.

    Mie mi s-ar parea normal ca monumentele o data clasate sa nu mai poata fi declasate, indiferent de pretext, iar in caz de incendieri si "buldozere scapate de sub control" responsabilii sa plateasca renovarea sau reconstruirea lor. Mai mult, pentru proprietarii care au dobandit pe Legea 10 casa lu' strabunicu' pentru ca 10 zile mai tarziu aceasta sa ia foc ca prin miracol (aurolacii din pod fiind singurii "vinovati"), as institui din start o prezumtie de vinovatie - si obligatia sa o reconstruiasca. Asa ar fi mai putini dispusi sa arda case de patrimoniu ca sa vanda terenurile rechinilor imobiliari.

    Totusi, pentru mine, foarte important in acest moment este ca acest individ periculos pe nume Oprescu sa nu mai ajunga sa aiba un al doilea mandat pentru a desavarsi distrugerea orasului meu.

    RăspundețiȘtergere
  9. @cineva: multumesc pentru vizita si comentariu chiar si in conditiile anonimatului!
    Nu stiu daca am mai spus dar o repet :)) : este scandalos ca tocmai primaria, cea care e pusa sa vegheze la ordinea in care se construieste in oras, incalca legea mai ales in conditiile reprobabile de distrugere a patrimoniului! E un fel de lup pus paznic la oi. (Chestia cu repetitia e ticul verbal care ma amuza de fiecare data cand il cuprinde pe Bok Emil).
    Pe de alta parte nu sunt de acord cu clasarea pe vecie. Daca formula "ce a facut Dumnezeu niciun om sa nu desfaca" ar putea avea un sens, asta cu clasarea perpetua nu e normala. Pentru ca ceea ce clasam azi se face pe criteriile de azi, criterii stabilite de niste oameni contemporani. Oamenii sunt supusi greselii si schimbului de opinie. In plus, de prea multe ori s-au constatat erori de judecata ce, in ipoteza dvs, n-ar mai putea fi corectate niciodata. In fond, sub eticheta de monument incep sa se desfasoare o sumedenie de efecte juridice si economice care trebuie sa se desfasoare in primul rand corect. Corect insemnand asumat de majoritatea societatii. Va dau un exemplu: casa aflata in lista pentru ca ar fi fost casa Ionel Teodoreanu. Studiul a demonstrat ca nu are nicio legatura cu Ionel Teodoreanu si, in plus, cladirea are un etaj adaugat in ultimii 15 ani, cu autorizatie in regula. Totul este acolo schimbat si refacut desi un necunoscator ar putea sa creada din exterior ca e o casa veche. Cu alte cuvinte, din acest punct de vedere, casa este un fals dar care este monument. Vin si intreb: de ce trebuie scutita de impozit o astfel de cladire? In aceasta situatie lista trebuia corectata, ceea ce insemna declasare.
    Sunt de acord cu Oprescu, pe care l-am votat, ca sa nu iasa primar exponentul pecinginei portocalii ....

    RăspundețiȘtergere
  10. @cineva: PS: "sunt de acord cu Oprescu" era de fapt un acord "in chestiunea cu Oprescu" adica sper si eu sa nu se mai aleaga!

    RăspundețiȘtergere
  11. Amis des halles Matache,

    Vous êtes dans une situation critique et vous en avez parfaitement conscience.
    Votre action envers les halles ne doit être qu’un début. En tant qu’architecte, nous voulons vous soutenir et apporter une démarche complémentaire:

    Le projet prévu strada Berzei suit la même démarche que le boulevard Unirii et ce qui faisait autrefois le Paysage de votre quartier disparaitra, effacé par des barres de 15 étages masquant et bloquant toute transition. Ensemble, nous devons le préserver et conserver sa manière de vivre.

    Matache est un point sensible de ce projet en train de se faire.
    Mais pour en bloquer la brutalité, il faut agir sur le DERNIER point subsistant de votre quartier, avant la blessure d’une nouvelle route, déjà avancée.

    Nous devons réactiver votre identité et arrêter ce processus, inverser la tendance, investir ce lieu pour dire STOP!
    Révoltez-vous, opposez-vous, concertez-vous.

    Allez sur la strada Parcalabul Baldovin, entre le n°22 et le n°24, et regardez…

    Tenez-nous au courant,



    Friends of Halla Matache,

    You are in a critical situation and you certainly understand it.
    Your action for Halla must be only the Beginning. As architects, we want to support you and bring a complementary approach.

    The project that is programmed for strada Berzei is the same approach than, that one witch made happen Boulevard Unirii. Everything that made the image of your neighbourhood will die, erased by the blocs of 15 stairs high, they will bloc all transitions you had before. Together we have to preserve it and let it alive.

    Matache is a sensible point of the project under construction. But to bloc it’s brutality,
    We have to react in the LAST point of your neighbourhood, that still survive, before the injury of the new road progress more.

    We have to reactivate your identity and stop the process, reverse the trend, invest this place to say STOP !

    Revolt you, oppose your self, consult together.

    Go to strada Parcalabul Baldovin, between n°22 and n° 24, and look …

    We look for a word to hearing from you, …

    RăspundețiȘtergere