sâmbătă, 11 iunie 2011

MAZAR PASA descoperit


Uitasem de fotografia lui Angerer din 1856 facuta inspre Biserica Dintr-o Zi. In aceasta imagine, pusa in relatie cu planul Jung din acelasi an, apare casa lui Mazar Pasa pe care nu prea stia nimeni sa o localizeze. Dupa ce am facut totusi asta in postarea din 24 mai iata ca acum avem si o imagine a acestei cladiri, cu aproape 20 de ani inainte de infiintarea PNL. Casa cu rosu este casa lui Mazar Pasa iar casa cu albastru este casa lui Cornescu (Kornesko pe plan).




Acum, pentru amuzament, am o imagine cu sediul Mazars de la Budapesta, firma de audit si contabilitate. Cum banuiesc (nu ma pricep, e o supozitie) ca din turca sau persana "mazar" ar insemna "mormant" inseamna ca numele asta e din categoria de la noi: spitalul "Life Memorial" :)



Pentru Stephen Bartlett Lakeman, care se ocupase cu gestionarea treburilor politienesti in Bucuresti, Mazar Pasa s-ar mai potrivi. Oare cati ingropase in "dealurile Moldovei" ca sa capete un asemenea nume :) ?

15 comentarii:

  1. Multumesc! Sper ca toate descrierile conduc corect catre aceasta concluzie. De fapt, in comentariile de la postarea din 24 mai am introdus toate argumentele pe care nu le-am mai evocat aici.

    RăspundețiȘtergere
  2. Adevărat, "mazar" în turcă înseamnă mormânt sau înmormântare. Am un dicţionar ceva mai vechi turco-francez şi acolo spune "tombeau sepulture".

    Adunând unu plus unu... reiese "sepulture wall", adică fix

    http://www.trilulilu.ro/SorinV1989/171a82b30ae1f7

    And when I feel my body being. . .
    Punched. . . Smashed
    There's no pain . . . just silence
    My last breath echoing . . . spreading
    through the air
    My body in pieces. . . a stream of
    blood . . .

    Bloody drops whipping the wall
    The silent wall that has understood
    my silence
    The silence that was a prisoner of
    my soul
    Is my soul that now is the ruler of
    the world

    To the wall

    RăspundețiȘtergere
  3. @Bibliotecaru: deci oare de ce i-or fi dat otomanii acest titlu de Mazar-Pasa?

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred că de fapt Mazar a ajuns la noi. La otomani este foarte probabil să fie Mozhar, un nume destul de des întâlnit şi astăzi. Se prea poate că trecerea de la Mazhar la Mazar să fie făcută în uşoară batjocoră.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Bibliotecaru: oricat am cautat n-am gasit explicatia cuvenita alta decat ca a venit la Bucuresti avand deja titulatura de Pasa insotita de numele cu pricina. Poate stie dl. Vosganian mai multe caci dansul cunoaste si turca si istoria :)) Se pare insa ca personajul era destul de crud in calitate de comandat de trupa asa ca e posibil sa fi primit acest nume inca din timpul serviciului fara ca romanii sa fie nevoiti sa-i gaseasca ei o astfel de porecla. Poate s-o gasi cineva sa faca lumina. Iar spun ca-mi lipseste prezenta lui Dan Rosca ...

    RăspundețiȘtergere
  6. @Adrian
    Eram pe-aici, pe-aproape.
    În primul rând, felicitǎri fierbinţi pentru cerbicia şi flerul tǎu de cercetǎtor: ai identificat/ localizat 100% corect Casa Mazar Paşa pe fotografia lui Angerer.
    Important este cǎ exact în anul realizǎrii fotografiei (1856), Mazar Paşa se cǎsǎtorea cu o fatǎ de neam, cu Maria Filipescu, care, am motive sǎ cred, a adus casa ca dotǎ (de fapt, pe planul Jung din articolul tǎu se vede scris clar pe clǎdire, cu litere ronde: M.Philipesko).
    Mazar Paşa venise în Bucureşti în iulie 1854, în timpul Rǎzboiului Crimeei, ca aghiotant al lui Omer Paşa, comandantul celor 30.000 de otomani din trupele de ocupaţie. În timpul ocupaţiei turceşti, iulie-august 1854 (ocupaţia turceascǎ urma celei ruseşti, şi avea sǎ fie înlocuitǎ de cea austriacǎ, vai de mama ei de ţarǎ ...), Mazar Paşa fusese şeful poliţiei otomane din Bucureşti.
    Apoi, a rǎmas şi s-a stabilit în Bucureşti.
    ***Rǎmâne, totuşi o întrebare: dacǎ Maria fǎcea parte din neamul vechilor boieri şi proprietari Filipescu, care, majoritatea aveau sǎ îmbrǎţişeze, fireşte, politica Partidului Conservator, cum se face cǎ în casa aceea avea sǎ se nascǎ Partidul Liberal?!?

    RăspundețiȘtergere
  7. @ ADRIAN
    Peste tot se spune că...
    1. Porecla este dată de otomani
    2. există ambele variante, Mazar şi Mozhar

    Cum trecerea de la Mozhar la Mazar are o logică şi invers nu, este probabil ca numele musulman dat de otomani să fi fot Mozhar care să alunece spre porecla Mazar (având în vedere că în acea perioadă grafia era o problemă, neexistând reguli precise de transcriere în latină a numelor musulmane... de fapt nici astăzi nu prea există).

    Să nu uităm că cel mai cunoscut nume arab محمد se transcriere în trei feluri Muhammad, Muhammed sau Mohammed.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Bibliotecaru: probabil aveti dreptate in ce priveste distorsionarea numelui prin pronuntie
    @Dan: multumesc mult pentru mentinerea contactului! La ultima inrebare s-ar putea presupune ca era slabirea oponentului "din interior" ? :)) Multumesc din nou pentru felicitari, astept sa-mi fie transmise de pe un nu blog. Atentie: deja cineva are un blog facut cu titulatura Bucuresti Vechi!

    RăspundețiȘtergere
  9. Mazars este o firma de audit si consultanta, prezenta in 61 de tari, cu peste 13.000 de angajati: www.mazars.ro
    Numele vine de la fondatorul sau, Dl Robert Mazars (cetatean francez), care a creat aceasta firma in 1940:
    http://www.mazars.com/Home/About-us/Key-facts-organisation/Our-roots
    Dati un search cu cladirea Mazars Paris, sa vedeti acolo cladire :) (in La Defense)
    Sper ca am lamurit problema :) si ne-legatura cu otomanii...

    RăspundețiȘtergere
  10. @Anonim: evident ca am cautat si eu pe net si am aflat ce cu firma asta a doar d'aia am si afirmat ca e o firma de consultanta si audit :)
    Nu faceam decat o gluma nereusita pornind e la semnificatia cvantului in persana sau turca. Asta pentru ca pe mine m-a amuzat mereu denumirea "Life Memorial" la un spital. La americani spitalul "mmorial" este facut din banii unui filantrop care isi da astfel numele asezamantului medical. Nu stiu daca exista vreun domn sau doamna Life dar in situatia asta trebuia sa-si foloseasca si prenumele ca sa elimne aceasta alaturare macabra - spitalul in memoria vietii. Facand o paralela, ma gandeam ca te duci sa-ti faci un audit financiar la unii care o sa te ingroape - Mazars. Gluma nereusita se pare.
    Sper ca am lamurit si eu formularea neinspirata din textul articolului :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Spitalul Life Memorial este pe Calea Grivitei in Bucuresti si are o policlinica foarte civilizata de altfel. Cred ca fara legatura cu otomanii de asemenea :) Asa, ca sa nu mai fie eventuale alte nelamuriri.

    RăspundețiȘtergere
  12. Mulţumiri, Adrian!
    Am îndrăznit să pomenesc de poza ta pe:
    http://mirceaordean.blogspot.ro/2012/11/uman-romani-o-carte-un-picut-mai-veche.html

    Baftă!
    Mircea O.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Insa s-a strecurat o mica eroare caci casa nu era cea albastra ci cea rosie din imaginea prelucrata de mine.

      Ștergere
  13. Mazar Pașa = numele, dacă nu e o poreclă și e adevărat, poate fi o referire la activitatea de spion a britanicului, care ia-r fi slujit atât pe englezi, cât și pe otomani și pe români. Adică, la el toate secretele erau ,,mormânt” - ceea ce se cere de fapt unui spion.

    RăspundețiȘtergere