luni, 4 iulie 2011

Niste grajduri bucurestene

Am constatat ca din comoara numita Arhivele Nationale - Directia Municipiului Bucuresti, din fondul PMB Tehnic, am adunat cateva grajduri ce au fost si unele ce inca mai sunt. Sa vi le prezint!
Primele sunt din 1885; unul era pe Calea Grivitei nr. 5 iar planul (casa si grajd) era semnat de Ion Socolescu in timp ce pe urmatorul nu mai pot sa-l identific:


Urmeaza unul facut in 1893, odata cu o casa semnata de J.E.D'Alfonce de St. Omer in strada Romana. Nu s-a pastrat in forma respectiva.

Pe aproape, cu acelasi beneficiar (Nae Filitis), se facea in 1911 grajdul ce inca mai exista pe Calea Dorobantilor. Tot Filitis construise cu un deceniu inainte casa din Dorobantilor 34 unde se afla azi ambasada Serbiei. Daca va uitati din strada prin peronul de onoare acoperit al casei, se vede grajdul impozant care, de asemenea, s-a pastrat.

In 1897, cand se autoriza casa ce a fost ulterior cumparata de berarul Oppler, se facea si grajdul urmator. Pe locul acestuia a fost mai demult o carciuma ce inca mai exista in 1967 (Terasa Colonadelor) cand se facea extinderea vechiului sediu al Generala.

Prin 1900 se facea un frumos grajd in strada Laborator. Nu stiu la ce numar.

Apoi iata unul modest din 1916, pe fosta strada Romana nr. 181:


Inchei prin a va arata ceea ce unii cunoasteti. Cafeneaua de la British Council ce a fost amenajata in fostul grajd al acelei proprietati din Calea Dorobantilor.


Eu mai stiu cateva supravietuitoare, mai mult sau mai putin modeste, mai mult sau mai putin mutilate. Daca mai stie cineva vreun exemplu, sa toarne aici!

9 comentarii:

  1. Ar fi fost bine să fi supravieţuit şi conceptul calului în Bucureşti, pe lângă grajduri.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Bibliotecaru: conceptul calului n-a ramas, in schimb au ramas extrem de multi birjari din pacate :) si multa multa balega in care cam stam pana in gat ... Credeti ca mai e vreo speranta in tara asta? Eu tocmai m-am dezumflat total la dl. Vosganian care-mi spune ca pentru Iasi nu e nicio problema daca "viziunea" PNL de dezvoltare urbana e total separata de programul pentru cultura si de cel pentru educatie .... asa ceva nu cred ca ma asteptam sa aud de la domnia sa, senator din judetul a carei capitala se chema candva "orasul culturii", om nu numai umblat in lume dar si cu o finete a gandului. Eu zic sa tragem obloanele.

    RăspundețiȘtergere
  3. http://www.hotnews.ro/stiri-9329006-portiune-din-zidul-cetatii-sarmizegetusa-regia-afectata-excavator-lucreaza-amenajarea-unei-parcari-este-inadmisibil-intamplat-spun-arheologii.htm

    RăspundețiȘtergere
  4. http://www.cotidianul.ro/151442-Ioan-Piso-reactioneaza-la-destituirea-sa-pentru-a-patra-oara

    RăspundețiȘtergere
  5. @transildania: multumesc pentru linkuri! E halucinanta situatia de la Sarmizegetusa. Adica inteleg ca exista un proiect autorizat care plasa o parcare in buza cetatii ??? De care presedintele consiliului judetean nu stia desi el era cel ce ar fi trebuit sa semneze autorizatia ???? O astfel de lucrare nu putea sa inceapa cu "supraveghere" arheologica caci nu era vorba de un loc unde nu era sigur daca s-ar gasi sau nu ceva. Aici trebuia o cerecetare prealabila soldata cu descarcare de sarcina arheologica. A gresit excavatoristul ??? A gresit patronul care l-a trimis acolo - direct la penal ar trebui pentru distrugere de patrimoniu universal caci mai e si-n lista UNESCO. Cand or afla aia de la centrul patrimoniului mondial (WHC) ca se fac lucrari asa cu excavatorul si ca nu exista in fapt respectarea unui plan de management al sitului. Sa asteptam rezolutia la urmatoarea reuniune ...

    In ce-l priveste pe Piso acest personaj nu este cineva in care sa pot avea incredere. Trebuia demis de mai multa vreme. In ce-l priveste pe Szabo Balint ma indoiesc sincer ca el ca expert tehnic atestat, vicepresedinte al ICOMOS Romania si chiar si tatal Csillei Hegedus ar fi facut lucrari care sa puna in pericol o structura istorica. Daca-i pun unul langa altul mi-e evident ca intre Szabo si Piso n-am niciun dubiu sa-l cred pe primul ...

    RăspundețiȘtergere
  6. Despre Piso nu ma pronunt ca nu stiu, ti-am dat asa ca poate te intereseaza. In orice caz situatia Muzeului de Istorie este una scandaloasa, indiferent cine si cati sunt responsabili de ea.

    In ce priveste Sarmizegetusa: chiar si mai scandalos, cred ca avem nevoie de cuvinte noi, superlative sau peiorative, pentru a mai exprima ce se intampla in Romania cu patrimoniul.
    Incompetenta cat incape tampenie. Nicunde parcarea nu se face chiar langa monument. N-a distrus nimeni Samizegetuza in 2000 de ani o distrug acum cretinii astia fara creier.

    RăspundețiȘtergere
  7. Adevarat cretini. Normal ca parcarea se face undeva mai jos ca sa ai timp sa te dezmortesti, sa mergi un pic sa patrunzi locul. Ca sa vorbim de lucrurile de bun simt al gestiunii locului si sa nu aducem in discutie imaginea, zona de protectie si alte "bazaconii d'astea". E un exemplu din gama cu care incercam sa-mi argumentez o parere, fara succes se pare, la Varujan Vosganian. In care spuneam ca un program de dezvoltare urbana (aici amenajarea teritoriului) nu se poate gandi in ziua de azi fara sa integrezi educatia (universitatea) si cultura (patrimoniul, viata culturala in general) dac ate afli intr-un loc precum Iasi, Cluj sau Sibiu. Domnul senator sustine ( http://vosganian.ro/?p=1394&cpage=3#comment-41875 ) ca e firesc sa ai scrieri separate. Asta de la Sarmizegetusa este un exemplu perfect de "program" separat - pe infrastructura. Subiectul era aici bordura si asfaltul si nu scopurile lor.
    In ce priveste Piso vorbesc ca prima sursa. La prima lui respingere ca manager nu se putea altfel. Cand redactezi un program de management al muzeului si nu faci nicio referire la numarul de angajati, la sarcinile pe care le ai in vedere pentru ei, nu spui ce chestiuni administrative sunt inevitabile si care pot fi rezolvate si altfel si cu ce bani ... cred ca e limpede ca acel program era nul. Si s-a mai si ofuscat spunand ca el in toata cariera sa a luat numai superlative. E, uite ca si Hagi a fost "Regele" in teren dar nu si pe banca; ce legatura avea priceperea lui stiintifica cu incompetenta manageriala ?? Apoi sa te dai victima si sa invoci ca esti demis pentru ca esti impotriva proiectului de la Rosia e chiar josnic!

    RăspundețiȘtergere
  8. In anii '20 exista un grajd in strada Frumoasa. El apare din pacate doar in amintirile bunicului, nu l-am identificat pe teren.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru semnalare. Probabil ca existau mai multe. Pe strada Frumoasa se intampla ca am facut un releveu pentru casa de la nr. 16: http://www.east-centricarch.eu/projects/house-renovation.html

      Ștergere