vineri, 30 septembrie 2011

Cum l-am surprins pe Dumnezeu la Dealu Frumos


Veneam de la Presaca si ajunsesem la Brosteni in judetul Sibiu unde niste studenti isi faceau practica de releveu. Mi-am dat seama ca la Brosteni, in bisericuta din lemn ce semana cu o sura, Dumnezeu plecase de ceva vreme.
Am avut insa senzatia ca i-am luat urma pe drumul catre Dealu Frumos.

Pana la urma l-am surprins in timp ce intra in fosta colaterala sud a bisericii din Dealu Frumos.


Ar fi frumos ca Dumnezeu sa existe dar eu nu sunt delor sigur de asta. In mod sigur povestirile pueril-stupid-contradictorii care mustesc din Biblie nu ma conving. Mai grav insa mi se pare ca inca din clasa I copiii sunt indoctrinati religios pe baza acestui roman colectiv de fictiune (ce poate sa contina unele urme de istorie) in loc sa capete o vedere de ansamblu asupra fenomenului credintei in general. Rau e si ca, desi teoretic e optional, pare a fi greu de evitat studiul acestei materii. In loc ca dna Andronescu sa se preocupe de a da meditatii la "anul pregatitor" loazelor care n-au luat bacul, sa faca bine sa asigure cumva optionalitatea studiului religiei (de fapt catehism ortodox ... scuze, "sfantul catehism") prin aceea ca cei ce opteaza ca ai lor copii sa nu fie spalati pe creier sa aiba totusi posibilitatea alternativei. Eu as alege de exemplu studiul unui instrument muzical. Asta pentru ca, sper ca stiti, in satele sasesti, inclusiv Dealu Frumos, toata lumea canta pe vremuri la un instrument oarecare drept care nu exista moment de sarbatoare in sat fara fanfara locului.
Mi-a placut mult satira de la Turambar . O preiau direct aici caci si el a preluat-o la randul sau (ma duc sa-i si spun imediat).

Mi-ar placea totusi ca un Dumnezeu sa existe si sa se potriveasca nu numai cu epoca bronzului ci si cu cea din secolul XXI, epoca smartphoneului care nu se face la Jucu ...

6 comentarii:

  1. Pai de cate ori zici "Dumnezeule, ce frumos...", referindu-te la o lucrare a naturii sau a omului, Dumnezeu exista. E si cazul de fata, cu fotografiile tale. Despre asta ar trebui sa invete copiii. Ca "ce-i frumos si lui Dumnezeu ii place". Si s-o lase balta astia cu indoctrinarea prosteasca. Da, si eu cred ca studiul unui instrument e un lucru mai frumos, mai dumnezeiesc, mai sanatos pentru psihic si formarea unui copil decat studiul sfantului catehism.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai asta-i farmecul, ca nu poti fi sigur! Dar cum spuneti si Dv., ii poti "lua urma" cateodata. Voiam sa intreb daca practica studentilor de la Brosteni are loc in cadrul proiectului "60 de biserici". Ii urmaresc dar in ultima vreme nu prea au mai postat nimic despre activitatea de anul asta si eram curios ce s-a mai intamplat.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Lilick: multumesc pentru aprecierea fotografiilor. Ai insa grija sa nu intre domnul Vania pe aici sa vada ca sustii "ereziile" mele ca odata te sterge din blogroll :)
    @Chent: Asa este, practica aia a fost in sustinerea proiectului celui 60 de biserici. A fost in parteneriat cu OAR desi acesta a creat unele probleme administrative in ce priveste campania. Nu a mai continuat, anii urmatori au fost alte subiecte.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ei da, aici da...

    Cea de a treia scenă fotografică pare a fi ruptă din momentul în care Maria este anunţată că se va naşte Iisus.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Adrian, cred ca s-a intamplat deja. :) Nicio paguba. :D

    RăspundețiȘtergere
  6. @Bibliotecaru: le mai nimeresc din cand in cand ...
    @Lilick: eu glumeam sarcastic, nu credeam ca s-a si intamplat deja. asta ma usureaza pe mine caci din cauza mea l-a radiat pe @Cepeca si acum vad ca-l mai pomeneste alaturi de mine si Lucian Avramescu la capitolul "demonizatii" :)) nu doream sa fiu eu din nou cauza! pacat, un om care scrie atat de simpatic sa fie in realitate condus de o vedere ingusta si de o badaranie ce pare a fi destul de naturala ...

    RăspundețiȘtergere