vineri, 20 ianuarie 2012

Cinema Dacia

Azi, in fuga masinii catre recuperatul copilului de la gradinita, pe la 15.30, am surprins imaginile astea ale cinematografului Dacia - fost Marconi - care statea sa ia foc cu totul de la un transformator sau bransament electric. Zgomot destul de infernal, scantei ca de la topitorie si fum cat cuprinde. Imi cer scuze pentru calitatea imaginilor dar sunt luate cu telefonul mobil. Am si filmat dar nu stiu ce s-a intamplat cu filmuletul ca nu ruleza decat primul cadru si sunetul. De ca si cum s-ar fi voalat filmul :)
Nu cred ca a fost cazul de asa ceva insa nu m-as mira ca totul sa porneasca de la detalii rezolvate la modul urmator:
Inutil sa va reamintesc ca acest cinematograf este unul dintre cele mai vechi care s-au pastrat in Bucuresti si este in lista monumentelor istorice. Acoperisul sta sa cada caci e facut ciur in urma furtului invelitorii din tabla. E de vanzare dar nici ministerul culturii si nici primaria nu fac ce ar trebui sa faca - sa-l ia ca urmare a dreptului de preemtiune. Ar trebui sa faca ceva de utilitate publica si culturala in cladirea restaurata ca sa nu se planga pe urma ca zona e in decadere si ruina. Daca nu exista nicio masura catalizatoare a autoritatilor e si norma sa se intample ce se intampla. Nu stiu daca cei de la UNATC nu ar avea nevoie de un studio al lor pentru festivaluri de film studentesc, proiectii ale lucrarilor de scoala samd ...

10 comentarii:

  1. Nici nu stiu daca sa rad, privind ultima poza...

    RăspundețiȘtergere
  2. Of, cate chestii de bun gust nu s-ar putea face-inca-in orasul asta...daca ar exista interes, pentru ca banii (atatia cati sunt) suntcheltuiti aiurea de multe ori.

    N-am inteles insa un lucru : cui apartine in acest moment cladirea cinematografului?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A unor privati ce si l-or fi recuperat. Are o placuta de multa vreme cu anunt de vanzare. In mod normal, fiind monument, prima optiune legala de a cumpara ii revine MCPN iar daca ministerul declina oferta atunci urmeaza PMB. Asadar, singura salvare a acestui fost cinema ar fi cumpararea de catre autoritati caci azi nu mai intretine nimeni un cinema cu o singura sala, fara accesoriile comerciale ... De aceea zic ca ar trebui cumparat si atribuit academiei de teatru si film pentru a face uz corespunzator.

      Ștergere
  3. Revin pentru ca nu ma lasa inima; uite cum se duc banii aiurea

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11262705-primaria-capitalei-cheltuit-100-000-euro-studiu-care-spune-cele-mai-grave-probleme-ale-orasului-sunt-mizeria-infrastructura-cainii-comunitari-poluarea.htm

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, e ca si cum la tribunal, la divort, sotii ar face un sondaj sa afle de ce se afla in acea sala de judecata

      Ștergere
  4. de unde stiti ca este de vanzare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Avea ditamai bannerul galben cu anuntul respectiv. L-o fi suflat vantul intre timp? In poza de pe Google maps (iulie 2014) apar doua placute verzi cu inscrisul cu alb "de vanzare"

      Ștergere
  5. S-a mai numit si Alexandru Popov intre Marconi si Dacia, Pe vremea cand Marna -Feroviar se numea Gh Doja :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru completare! Era o vreme cand toate lucrurile bune erau rebotezate dupa rusi - Piata 7 Noiembrie, orasul Stalin ... Parea firesc sa-l inlocuiasca pe Marconi pe Popov, nu se putea ca rusii sa piarda prioritatea inventarii radioului, nu?

      Ștergere