sâmbătă, 14 aprilie 2012

"Obiceiurile romaniloru" de sarbatori. 1868

La arhivele nationale, directia municipiului Bucuresti, fond PMB Tehnic, dosar 17/1868, am dat peste urmatoarea solicitare:
Este vorba despre cererea unui "antreprenor" de a instala un dulap (scranciob) si niste calusei pentru ca asa este "obiceiul romaniloru" de sarbatoarea invierii Domnului nostru Iisus Christos. Faptul este recunoscut pe verso, in referatul functionarului care atesta ca este o traditie de mare clasa, de raspandire nationala.
Asta pentru ca pe atunci nu se serba la mare sau la munte, cu o canistra de votca si cu muzica la maxim in miscarea unduitoare a animatoarelor ... A se remarca totusi ca, in lipsa ghiseului unic, cererea este rezolvata - pac-pac - in doua zile. Singura rugaminte din partea autoritatii a fost ca antreprenorul sa fie cu bagare de seama ca "orice nereguli si intamplare ce se poate intampla din neglijenta" ar fi responsabilitatea acestuia. Semnatarul nu se identifica prea citet, cred insa ca era un armean cumsecade pe nume Ovanesu sau ceva de genul acesta.

2 comentarii:

  1. Şi cânta Maria Tănase...

    Formula de succes a unui... Paşte Fericit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu cand au pierdut teren aceste "traditii" dar este posibil sa fi prins si Maria Tanase un astfel de prilej de a canta ... Cele bune, o primavara de succes va doresc!

      Ștergere